Ipak ne plaća Meksiko: Trump od Kongresa traži 18 milijardi dolara za zid na granici

Predsjednik SAD-a Donald Trump od Kongresa je zatražio 18 milijardi dolara tijekom idućih deset godina za početne troškove i gradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

Izgradnja zida jedno je od Trumpovih ključnih predizbornih obećanja, a njegovo financiranje iznio je na popisu zahtjeva upućenom Kongresu, izvijestili su američki mediji u subotu. Trump tvrdi da SAD treba zid kako bi zaustavio krijumčarenje droge, ilegalnu imigraciju i ulazak terorista preko njegove duge granice s Meksikom.

Prijedlog za financiranje zida Trump veže s pokušajima očuvanja programa pomoći za gotovo 800.000 mladih koji su u SAD ilegalno dovedeni kao djeca, poznatom kao DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals – Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca). Taj program štiti ilegalno useljenu djecu od deportacija i omogućava im školovanje ili dobivanje radne dozvole.

Oporbeni demokrati koji se protive zidu rekli su da su spremni pregovarati o njegovom financiranju ako će to dovesti do očuvanja programa DACA koji bi trebao biti ukinut u ožujku ukoliko ne dođe do dogovora.

Trump: “Nisam samo pametan, ja sam genij i to vrlo stabilan genij”

Zida će biti ili nećemo imati DACA-u, rekao je Trump u subotu u Camp Davidu nakon sastanka s članovima njegove administracije.

Svi želimo DACA-u, ali želimo i snažnu sigurnost za našu zemlju, rekao je. Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će zid platiti Meksiko, što je ponovio i u subotu, no plan troškova upućen Kongresu ukazuje da će ga barem u početku plaćati porezni obveznici SAD-a.

S 18 milijardi dolara financirala bi se gradnja 500 kilometara dugoga zida i ojačanje postojećih ograda i drugih objekata duž 650 kilometara granice.

To znači da bi više od pola granice SAD-a i Meksika bilo osigurano zidom ili drugim strukturama. Trump je također ponovio da želi okončati takozvanu “lančanu imigraciju” koja omogućuje ljudima s dugoročnim vizama da dovedu bliske rođake u SAD, te viznu lutriju, slučajni odabir aplikanata za vize.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.