Mnogima luksuz: Četveročlana obitelj za osnovne troškove mjesečno treba 2.000 KM

Bez dvije plaće od 1.000 KM jedna četveročlana obitelj u Republici Srpskoj teško može podmiriti sve mjesečne potrebe i izdatke. Kako objašnjavaju u Savezu sindikata RS, riječ je o primanjima dovoljnim da se plate režije, kupi dovoljno hrane i osigura tekuće održavanje domaćinstva, piše Blic.rs.

Međutim, obitelji koje raspolažu spomenutim iznosom često se nađu u problemu kad dođe početak školske godine, kad treba nabaviti drva za grijanje ili pripremiti neku proslavu, pa nisu rijetki oni koji se kreditno zadužuju da bi podmirili ove troškove. No, oni su ipak u boljoj poziciji od zaposlenih koji rade za minimalac ili plaću koja je ispod ili tek nešto malo iznad prosječne.

A statistika pokazuje da u RS-u tek svaki četvrti radnik zarađuje preko 1.000 KM, što je za čak 75 posto zaposlenih samo pusti san. Tako, plaću do 880 KM prima više od 195.000 zaposlenih, dok za zaradu veću od 1.000 KM radi oko 67.000 osoba.

Da se bez najmanje 2.000 KM jednoj četveroročlanoj obitelji ne piše dobro, potvrđuje i podatak da sindikalna potrošačka košarica za ovaj broj članova domaćinstva iznosi čak 1.877 KM. Od toga, samo na trošak za prehranu otpada gotovo 690 KM.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, kaže za EuroBlic da ovi podaci potvrđuju kako četveročlana obitelj koja mjesečno na raspolaganju nema barem 2.000 KM, teško može podmiriti osnovne potrebe.

Svaki građanin dužan oko 2.500 KM

To je minimum minimuma, da se ljudi mogu prehraniti i platiti sve tekuće troškove. Dakle, oba radno sposobna člana trebaju biti zaposlena i zarađivati po 1.000 KM, kaže Mišićeva.

Prema njezinim riječima, s dvije plaće od po 1.500 KM jedna obitelj može planirati i neke stavke koje su, međutim, za veći dio radničke klase luksuz.

S ovim primanjima obitelj može otići i par dana godišnje na more, bez posudbe spremiti djecu za školu, kupiti drva, opremiti proslavu, te osigurati neku malu ušteđevinu u slučaju da se netko razboli. Nažalost, govorimo o primanjima kojima se mnogi ne mogu pohvaliti, ističe Mišić.

Činjenica je, naime, da je najviše radnika u RS – više od 100.000 – zaposleno u sektoru trgovine i prerađivačke industrije, u kojima prosječna plaća iznosi 595, odnosno 650 KM. Zaposleni u ovim granama definitivno jedva sastavljaju kraj s krajem, često se odričući i onih osnovnih namirnica, poput voća ili mlijeka.

Mirko S., trgovac iz Banja Luke, kaže da sa plaćom od 550 KM njegova tročlana obitelj jedva preživljava.

Supruga mjesečno zaradi oko 350 KM čisteći tuđe stanove, a olakšavajuća okolnost nam je što nismo podstanari. Međutim, dok platimo račune i ostale troškove za održavanje domaćinstva i potrebe djeteta koje ide u osnovnu školu, za hranu nam ostane jako malo, pa moramo voditi računa što kupujemo. Uglavnom, to su one najosnovnije namirnice, ističe sugovornik.

Kakav je, realno, životni standard građana u RS pokazala je i najnovija anketa o potrošnji, prema kojoj jedno domaćinstvo na hranu i piće mjesečno u prosjeku troši tek 410 KM. U udrugama potrošača slažu se da kućni proračun od 2.000 KM za četveročlanu obitelj osigurava pristojan život, ali da je, nažalost, malo onih koji zarađuju ove plaće.

Suvišno je govoriti što mogu, točnije ne mogu, oni s manjim plaćama od, na primjer, 550 KM. Samo plate struju i vodu, kupe dovoljno kruha i brašna, i to je to. Za svaki drugi veći izdatak moraju se zadužiti, vraćajući taj dug cijelu sljedeću godinu, i tako u krug, ističe direktorica trebinjske Udruge potrošača “Oaza” Nedeljka Ilijić.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Zato minimalna plaća mora biti 800KM propisana. Solidni poslodavci će radnika platiti min. 1.200KM a pravi 1.500KM.
  Otvoriti još novi radnih mjesta da skoro u svakoj obitelji oboje rade.
  Kad bi ovako bilo niko ne bi išao u njemačku.
  Ovo nije daleko od realnog i mogućeg samo što poslodavci to ne shvaćaju još a radnici se pustili da ih se tlači. Politika ništa ne čini da gura prema ovome niti ima neke vizije kako pomoći poslodavcima da otvaraju nova radna mjesta. Previše je korumpiran sustav pa se zabavio sam sa sobom kako će što više pronevjeriti.
  Para ima samo nije ništa dobro raspoređeno i ispada da obični radnici samo tegle da bi korumpirani sustav što bolje prošao.

 • Još sam htio reći da su plaće u državnom sektoru realne ali nisu ako na nekoj poziciji radi nesposobna osoba, ako ne dolazi na posao, ako svoj posao radi preko neke stvari ili ako je korumpiran. Za sve koji znaju svoj posao i rade dobro neka i dobiju i više nego što sad imaju.

 • Dok financijski jedva spajamo kraj s krajem mi se bavimo udbašima i balijama.
  Kad počnemo raditi i u vlast birati ljude koji se bave realnim životom umjesto ispravljanjem povjesnih nepravdi bit će nam bolje. Tek tada će naša djeca jesti voće umjesto salame, tek tada ćemo moći otići 15 dana godišnje na zasluženi odmor, voziti se autima mlađim od 20 godina koja nisu prešla 400.000 km po cestama bez rupa …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.