Intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu

Trenutni intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.

Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboljeli u Crnoj Gori većinom mlađi od 40 godina.

Tijekom prošlog tjedna postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok, rekao je Laušević i pokušavajući objasniti rast broja oboljelih u Crnoj Gori u posljednjih 14 dana uspoređujući ga s Njemačkom.

Ako pogledamo da smo u posljednjih 14 dana u prosjeku imali oko 200 zaraženih dnevno to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Njemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350.000 zaraženih. Usporedbe radi Njemačka je od početka pandemije u veljači registrirala 285.000. Mi više za 14 dana nego što su oni za cijelih sedam mjeseci, rekao je Laušević.

On je rekao da je Crna Gora do sada dobro branila stariju populaciju, ali je podsjetio da je prije dva dana ušao u dom za stare u Risnu, gdje je zaraženo deset korisnika doma i sedam zaposlenih.

Crnogorske zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile 197 novih slučajeva infekcije koronavirusom i pet smrtnih slučajeva povezanih s virusom Covid-19, što je ukupno više od 10.000 zaraženih od početka pandemijie ili 1,5 posto crnogorske populacije i 169 žrtava od ožujka.

Crna Gora, bilježi nagli rast broja oboljelih nakon parlamentarnih izbora održanih krajem kolovoza kada su i vlast i oporba organizirali masovne političke skupove, a epidemiolozi su procijenili da je u nekoliko dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100.000 ljudi, ili skoro petina ukupne populacije te zemlje.

Korona uništila crnogorski turizam u 2020. godini

Crna Gora, početkom lipnja proglasila se za prvu korona-free državu u Europi i na toj činjenici je počela graditi kampanju za ljetnu turističku sezonu. No, ubrzo se virus vratio i brzo proširio među crnogorskom populacijom, dok je istovremeno crnogorska vlada uporno držala granicu Crne Gore zatvorenom za dva najveća turistička tržišta za tu zemlju – Srbiju i Rusiju.

Rezultat, koji su izračunali državni statističari iz MONSTAT-a, pokazao je da u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 77,9 posto manje dolazaka turista i 80,9 posto manje noćenja turista nego u istom periodu prethodne godine.

Također, šest općina na crnogorskoj obali u tri ljetna mjeseca naplatile su 11 milijuna eura PDV-a, a dok su lani od poreza u proračun stavile 24,3 milijuna.

Počela školska godina

U četvrtak će, nakon što je prolongiran početak nove školske godine za 1. listopada, svoja vrata za učenike otvoriti crnogorske škole i vrtići. Epidemiolozi tvrde da će škola biti sigurnija mjesta od igrališta na kojima se okupljaju djeca te da će se poštivanje epidemioloških mjera strogo kontrolirati.

U klupe samo učenici od 1. do 6. razreda osnovnih te samo početni razred srednjih škola, dok će ostali pratiti nastavu on-line i putem televizije.

Posebne mjere za obrazovne ustanove predviđaju da će u klupi sjediti po jedan učenik, da mora nositi zaštitnu masku, a školski satovi skraćeni su na 30 minuta.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(Hina)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.