Papa odbio primiti Pompea – Jabuka.tv

Papa odbio primiti Pompea

Vatikan je objavio da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj moralni autoritet obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom.

Pompeo koji je u srijedu boravio u Rimu, a u četvrtak bi se trebao susresti s vatikanskim dužnosnicima, ponovno je osudio Kinu na konferenciji o vjerskim slobodama u organizaciji američkog veleposlanstva.

Dva glavna diplomata u Vatikanu, državni tajnik i kardinal Pietro Parolin i nadbiskup Paul Gallagher, rekla su da je papa Franjo odbacio zahtjev Pompea za audijenciju jer se ne želi sastajati s političarima uoči izbora.

Da, zatražio je. No, Papa je već jasno rekao da ne prima političare u vrijeme izbora. To je razlog, rekao je Parolin.

Vatikan i Peking potpisali su dvogodišnji sporazum o imenovanju kineskih biskupa. Taj sporazum ističe sljedeći mjesec, ali bi trebao biti obnovljen.

Dužnosnici Svete Stolice rekli su da sporazum nije savršen, ali su ga opisali kao korak unaprijed nakon desetljeća u kojima su proganjani kineski katolici koji priznaju Papu.

Kineski katolici, njih gotovo 12 milijuna, podijeljeni su na podzemnu Crkvu odanu Vatikanu i Katoličko domoljubno udruženje koje nadzire država i određuje mu biskupe.

Parolin i Gallagher rekli su da su ih iznenadile Pompeove kritike netom prije planiranog posjeta.

Obično kad se organiziraju posjeti visokih dužnosnika, dnevni red se pregovara u privatnosti, povjerljivo. To je jedno od pravila diplomacije, rekao je Gallagher.

”To je jednostavno ludost”

Sporazum Vatikana i Kine je pitanje koje nema nikakve veze s američkom politikom. To je pitanje između Crkvi i ne bi se trebalo koristiti u druge svrhe, rekao je Parolin, prenosi Hina.

Pompea su na brifingu pitali kreće li u borbu s Vatikanom zbog Kine i kako bi to moglo utjecati na birače kršćane u SAD-u, a on je poručio da je to jednostavno ludost.

Predsjednik Donald Trump oštro se postavio prema Kini u svojoj izbornoj kampanji. Također je snažno povezan s konzervativnim pravoslavnim i katoličkim pokretima, od kojih su mnogi bili kritični prema papi Franji.

Pompeo se nije izravno osvrnuo na sporazum Vatikana i Pekinga, ali je rekao da Kina najviše u svijetu ugrožava prava vjernika.

Vjerske slobode nigdje nisu napadnute kao u Kini, rekao je Pompeo i dodao da Komunistička partije Kine nastoji prigušiti svjetiljku slobode (..) u zastrašujućim razmjerima.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

    • Papa je izgleda za Dobro, i uglavnom nekako na strani potlačenih i obespravljenih ljudi. Bog nije “kršćanin” itd., već Bog je Bog – Dobro, ako naime kao takav postoji, koji podjednako voli i dobar je prema svim ljudima, a sukladno biblijskom narativu posebno je naklonjen sirotinji, iskorištavanima, obespravljenima, ugroženima, odbačenima, prezrenima itd., upravo kao što papa Franjo nastoji.

  • Čisti ljevicar, pere noge raznim zločincima koji rade o glavi katolicima dok istovremeno ne želi ništa desno pa ni Pompea. Ubačen u Vatikan, izabire biskupe ljevičare, bit će borbe sa ljevičarima. Podrzava migrante u naseljavanju Europe da teroriziraju sve drzave dok se mlako bori protiv Turske sto crkve pretvara u dzamije, ne zalaže se da digne viku što kršćane ubijaju po tim zemljama odakle dolaze migranti istog imena i prezimena kao i datuma rođenja. Posto smo malobrojniji od isilovaca ne piše nam se dobro osim maknuti papu ali kako. Samo mu je malo falilo da prevali preko usana gej..okej. ali svakodnevno vidimo njegov rad koji štiti dosta nakaradnih stvari kao i svi ljevicari, komunisti, sotonisti. Daj Bože da se varam, cini mi se da je instaliran kako bi osiromasio a onda i uništio katolicku crkvu. Kad ostanu bez novca onda ce ih ubijati sa svih strana dok ne nestanemo. Na siromahe se udara sa svih strana zato podrzavam postojanje države Vatikan koja je bogata jer jači samo strepe ako imaš novca inače te pregaze za čas. Bože čuvaj svoj narod i ne dozvoli da se poturčimo, sve nekako ide u tom smjeru u Europi.

  • Papa Franjo se postavio iznad samoga pape i igra neku ulogu nadpape, što neodoljivo danas podsjeća na ljevičarsku agendu. Podržava militantne migrante koji osvajaju Europu pod izgovorom traženja “boljega života”, a svaka budala zna kako se radi o prvom ešalonu islamista u ratu protiv kršćana. Podržava srpskoga bradonju u beatifikaciji blaženoga Alojzija Stepinca i čeka njegov “blagoslov” i “odobrenje” za podizanje na oltar svetosti blaženoga Stepinca, kojega ti isti proglašavaju i nazivaju najgorim i najpogrdnijim imenima koje je teško naći u blio kakvoj literaturi. Vuče neshvatljive dnevnopolitičke poteze kojima upravo podržava otvorenu jednu stranu i stranku u postupku što nema blage veze sa nemiješanjem i neutralnošću. Mnoge stvari koje je napravio donijeće veliki raskol u samoj katoličkoj crkvi i ostaviće na narodu nesagledive posljedice. Mora da je oko sebe okupio kliku istih ljudi, tzv. antifa, kojima bi se prije svega mogla pripisati štovanje samoga sotone, a ne nikakvo čovjekoljublje ili bogoljublje. Ako će njegovi potezi, koji mnogi opravdavaju i govore kako ih ne razumijemo, dovesti u nekoj dalekoj budućnosti boljitak za one koji budu živjeli u tim vremenima, što bi mi trebaloi raditi koji smo žrtvovani u današnjim vremenima? Zar se trebamo prepustiti bez upita i kritike, da nas i našu djecu nose “olovna zlkokobna vremena” kojima kumuje i sam papa Franjo? Ja se ne slažem sa tim i ako ne mogu uživati nikakvu potporu pape Franje, čak niti osnovnu duhovnu, onda ću tu duhovnost potražiti negdje drugdje i ne treba mi papa koji će govoriti kako su migranti dobri za mene, kako je homoseksualnost OK, kako o svetosti blaženoga Alojzija Stepinca trebaju odlučivati Srbi, i sl. nebuloza. Meni se čini da papa živi život ishlapljela starca koji je u vremenu i prostoru koji nema blage veze sa realnošću vremena u kojima živi puk, kojemu je on duhovni vođa. Mogao je primiti dotičnoga i prenijeti jasnu poruku “gradu i svijetu” , jer ovim činom je poslao jasnu poruku o podržavanju Joe Bidena i njegove ljevičarske kamarile, valjda s toga što je “praktični katolik”?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.