Inspektori pogriješili u kontroli tvrtke u vlasništvu Lijanovića?

Vještak Obrane na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje kazao je da misli da inspektori Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) prilikom kontrole tvrtke ”Farmko” nisu na pravilan način utvrdili obaveze plaćanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Ivan Bilać, vještak financijske struke, rekao je da je odgovorna osoba u tvrtki ”Farmko”’ u tom razdoblju bio optuženi Milorad Bahilj.

Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je razrez poreza učinjen na zakonit način i da je na pravilan način obračunat PDV. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da su inspektori postupili u skladu s pravilnikom, a na osnovu analize dokaza koje sam imao na uvid, rekao je vještak, javlja BIRN.

U obrazloženju nalaza, vještak je spomenuo da u jednom od zapisnika UNO nije spomenuto na koju se poziciju odnosi utvrđeni manjak i da nije obrazložen način na koji se misli da je napravljen. Govoreći o dokumentima o vraćanju robe u proizvodnju, vještak je rekao da su inspektori u jednom slučaju spomenuli u zapisniku da ”ne vide” kada se ista roba vratila, ali je dodao da su ti obrasci uredno napravljeni.

Milorad Bahilj

Milorad Bahilj

Dokumenti su morali postojati kad su inspektori vršili kontrolu. Kažu da u tom trenutku nisu imali te dokaze, ali sam ih ja dobio i postojali su u knjigovodstvu, rekao je vještak.

Pojasnio je kako je u dva slučaja našao da se roba kupcima iz Hrvatske vraćala, o čemu postoji carinska isprava, što je, prema vještaku, utvrdio sanitarni inspektor u susjednoj državi, te da u tom slučaju ne vidi ništa sporno, piše BIRN.

Optužnica Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka tereti za pranje novca, a Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza.

Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete tvrtke ”Lijanovići”, ”Mi-MO”, ”Farmer”, ”Farmko” i ”Optimum”.

Na upit tužitelja Ismeta Šuškića postoji li mogućnost da je dokumentacija naknadno napravljena, vještak je odgovorio da je vidio da se radi o originalima i da ne vidi razloga zašto ne bi bili valjani. Šuškić je prigovorio na Bilaćev nalaz.

Nastavak suđenja je 6. veljače.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.