Inicijativa prihvaćena, Čapljina uskoro postaje grad

Federalna vlada prihvatila je inicijativu načelnika i Općinskoga vijeća Čapljine za izradu i donošenje Zakona o Gradu Čapljina. Kako je utvrđeno, Čapljina ispunjava uvjet da bude proglašena gradom kao općina koja je od posebnoga povijesnoga i kulturnoga značaja, a sukladno članku 5. stavak 4. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH.

U četvrtak je Federalno ministarstvo pravde zaduženo da bude nositelj izrade Nacrta zakona o Gradu Čapljina, priopćeno je nakon 100. sjednice Vlade Federacije.

S druge strane, Vlada Federacije BiH je, nakon razmatranja, neprihvatljivim ocijenila amandmane koje je na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, podnio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.

Federalna vlada nije prihvatila inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koju je podnijela Skupština Županije Sarajevo, a kojom je traženo da policijskim službenicima u FBiH, pri izračunu osnovice za mirovinu, bude uziman prosjek pet posljednjih godina radnoga staža prije ispunjavanja uvjeta za mirovinu, uz uvjet da su proveli najmanje pola radnoga staža kao policijski službenici. Kako je obrazloženo, inicijativa je u suprotnosti s načelima prema kojima su za sve osiguranike propisani jednaki uvjeti za ostvarivanje prava iz mirovinskoga i invalidskoga osiguranja.

Nisu prihvaćeni ni amandmani koje su na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću koje su podnijeli Klub izaslanika hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH (11 amandmana) te izaslanici u ovom domu Aner Žuljević (6 amandmana), Anes Osmanović (1 amandman) i Predrag Kojović (1 amandman).

Federalna vlada nje prihvatila amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH koji je podnio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanel Mušović.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Donedavno capljina pripadala ljubuskom..plus posusje,grude i medjugorje..a danas grad..pa i siroki grad..a povijesni gradovi danas opcine..e je.bem ti nakaradnu drzavu

    • Capljina je jedina manja sredina u Hercegovini koja ustvari i lici na grad. Kao Sirokobrijezanin otvoreno kazem da je i u Jugoslaviji imala konture grada, a i dan danas su Široki, Ljubuski, a pogotovo Grude i sl. nakarade za Capljinu sto se tice infrastrukture i planske gradnje, cistoce, prostornog uredjenja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.