Incident o kojem se šutjelo: Avion BH Airlinesa sletio s piste u Kopenhagenu

Avion BH Airlinesa sletio je s piste na Aerodromu u Kopenhagenu 14. siječnja ove godine.

O događaju koji je opisan kao “ozbiljan incident” u našoj zemlji se nije znalo ništa do danas. Danski odbor za istraživanje nesreća jučer je predstavio izvještaj o poteškoćama aviona BH Airlinesa pri slijetanju na dansko tlo.

U bh. avionu ATR 72 tog dana je bilo 38 putnika i četiri člana posade. Pri slijetanju, avion je skrenuo s piste i vozio na travi oko 350 metara prije nego je ponovo skrenuo na pistu. Tog dana, avion je u Kopenhagen dolazio iz Sarajeva.

Na sreću, nitko nije ozlijeđen niti je pričinjena velika šteta na avionu. U izvještaju nakon istrage cijeli događaj je opisan kao “ozbiljan incident”. Naime, za razliku od lijevog, desni motor aviona nije reagirao na smanjenje brzine prilikom slijetanja te je zbog toga ATR završio na travi pored piste u Kopenhagenu.

Nakon 350 metara vožnje po travi, pilot je uspio vratiti kontrolu nad avionom te su se stvari za putnike i članove posade završile na najbolji mogući način. O slučaju su obaviješteni tamošnji vatrogasci i služba Hitne pomoći.

Istragom su utvrđena dva kvara na desnom motoru. Nakon popravke, avion se sigurno vratio u glavni grad BiH, navodi se u službenom izvještaju Danskog odbora za istraživanje nesreća (AIB) koji je predstavljen jučer.

Prema pisanju danskog portala Ekstra Bladet, pilot u ovom konkretnom slučaju nije ispoštovao propisane procedure.

U BH Airlinesu kažu da je do nezgode došlo zbog neispravne reakcije elektronskog sustava za kontrolu motora na desnom krilu, a koja je dodatno pojačana prisustvom jakog bočnog vjetra i pokrivenosti piste snijegom 25 posto (debljine cca 2mm).

“Sustav koji prilikom komande pilota nije reagirao pravovremeno je prouzrokovao neugodno slijetanje. Svi putnici i članovi posade su bili potpuno sigurni i prošli su bez posljedica. Piloti BH Airlinesa su ispoštovali proceduru za ovakvu situaciju, koju su imali pod kontrolom. Poslije inspekcije na samom aerodromu, obavljene od strane danske licencirane kompanije za održavanje aviona, isti sustav je reagirao na komande, te je dozvoljeno posadi da nastavi sa svojim operacijama”, kazao je za Klix.ba Edin Hrapović iz ove tvrtke.

Iz BH Airlinesa naglašavaju da se pilotske posade redovno, svakih šest mjeseci, treniraju na simulatorima za ovakve izvanredne slučajeve koji u svijetu avijacije nisu neuobičajeni, i da se ovakvi događaji događaju i drugim avioprevoznicima. (www.klix.ba)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.