Ruža Tomašić u EU parlamentu: ‘Hrvati u BiH su građani EU-a i ne smiju biti izloženi kulturocidu i asimilaciji’

Hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić (HSP AS) usprotivila se u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu tendencijama spajanja hrvatskog jezika u neki zajednički jezik te upozorila da se Hrvatima u Bosni i Hercegovini uskraćuje pravo na televizijski kanal na hrvatskom jeziku, javlja Hina.

“Kao zastupnica iz Hrvatske gajim poseban senzibilitet prema ovom pitanju jer je i moj materinji jezik bio metom asimilacije i istrebljenja. I danas nažalost postoje tendencije da ga se političkim inženjeringom strpa zajedno sa srpskim jezikom u nekakav hibridni ‘zajednički jezik'”, rekla je Tomašić u obrazloženju glasovanja o rezoluciji Europskog parlamenta o ugroženim europskim jezicima i jezičnoj raznolikosti u Europskoj uniji.

“Alarmantno” je to što što su sve donedavno takve inicijative dolazile od visokih dužnosnika i zastupnika pojedinih zemalja članica EU”, rekla je Tomašić.

“Duboko se nadam da će ovom rezolucijom ti pokušaji konačno nestati. Shvaćajući važnost čuvanja jezične specifičnosti, u potpunosti sam predana zaštiti drugih naroda i manjinskih zajednica od takvog kulturocida”, rekla je Tomašić.

Tomašić je istaknula da se Hrvatima u Bosni i Hercegovini još uskraćuje pravo na javni televizijski kanal na materinjem jeziku kao i pravo na javno školovanje na hrvatskom jeziku u većinski bošnjačkim i srpskim sredinama.

“S obzirom da se mahom radi o državljanima Republike Hrvatske, a time i Europske unije, u zemlji koja se nalazi u dugoročnim planovima za priključenje Uniji, tražim da poduzmemo sve moguće mjere kako bismo im osigurali jezičnu, kulturnu i političku ravnopravnost”, zaključila je Tomašić.

HRsvijet.net
6 komentara

    • Pohvali kad uvede hrvatski kanal, nemoj prije. Ljudi kod nas imaju tendenciju samo pricu hvalit, a rad ne postoji!

  • Haha, je bas nju briga za BiH hrvate. Gradi autmosferu ovde i kupi politicke poene prvo ne volim ni ja sto je protiv ustavno, ali je protiv ustavno trazit kanal na nasem je jeziku, zato sto je drzavni kanali djele po entitetima, a ne po nacionalnosti, barem bi tako trebalo biti, netko je kriv, zato sto u fedralnoj sjede samo bosnjaci, ili na rtrsu samo srbi, netko to provokativno radi, i ovima svima pase imaju sta pricat. Da itko u ovoj drzavi samo ustav postiva svima bi ljepse bilo, ali znate kako, sto cu kako triba kad mogu kako ne triba :)) moze mi bit, nisam nikad dobio glasa sto sam napravio nesto dobro, vec sto sam se dobro pohvalio svojom nacijom….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.