I Samsungovi mobiteli prodavat će se bez punjača?

Utjecaj na okoliš i smanjenje troškova proizvodnje glavni su motivi Applea koji, kako smo prenijeli nedavno, planira iPhone 12 od ove jeseni početi prodavati – bez punjača.

Punjače, rezoniraju u Cupertinu, ionako već svi imaju kod kuće, u uredu i u automobilu pa nije potrebno stvarati dodatni elektronički otpad proizvodnjom novoga, koji će ionako vjerojatno ostati u kutiji.

Dovoljno je uz mobitel kupcima dati tek kabel za punjenje, a možda ni to, pa čak niti slušalice te im potom naplatiti 20 ili 80 dolara za zaseban žični ili bežični punjač (ili više za slušalice).

Uostalom, vidjet ćemo vjerojatno već u rujnu što su u Appleu odlučili.

U međuvremenu se iz južnokorejskih medija doznaje kako i Samsung, gle čuda, razmišlja o istom potezu.

iPhone 12 dolazit će ne samo bez slušalica, nego i bez – punjača?

Samsungovi također razmatraju da od sljedeće godine neke modele svojih Galaxy mobitela isporučuju bez punjača u kutiji. Rezoniranje je slično Appleovom – punjače svi već ionako imaju, kompatibilni su i stari, a mi ćemo si njihovim ukidanjem smanjiti troškove proizvodnje, piše Bug.hr.

Troškovi proizvodnje mobitela ionako u posljednje vrijeme rastu, uređaji su sve skuplji, a postat će još skuplji dolaskom 5G tehnologije pa proizvođači gledaju kako učiniti da maloprodajne cijene ne porastu dodatno.

Izbacivanje punjača uštedjet će im nekoliko dolara, no iz Samsunga se navodno nećkaju. Osim smanjenja troškova proizvodnje, žele vidjeti i kako će kupci reagirati na uređaje uz koje ne dolazi punjač pa će tek tada donijeti svoju konačnu odluku.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.