Hrvatski sabor donio zakon o životnom partnerstvu

Hrvatski sabor danas je s 89 glasova za i 16 protiv donio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

Vlada, a potom i parlamentarna većina, odbili su zahtjev HDZ-a da se zakon uputi u treće čitanje.

Odbačeni su i amandmani kojima je HDZ tražio pravo na priziv savjesti matičara pred kojima se ozakonjuje životno partnerstvo, kao i oni da se iz zakona izbrišu odredbe kojima se uređuje položaj djece u takvim obiteljima te da se izrijekom navede da istospolni partneri nemaju pravo posvajati djecu kao zajednica.

Vlada i parlamentarna većina odbili su i zajednički amandman kojim su Igor Kolman (HNS), Šime Lučin (SDP) i Laburist Branko Vukšić zatražili da se istospolnim partnerima omogući jednako pravo na posvajanje djece kao i bračnim partnerima.

“Držimo da je, imajući u vidu trenutne društvene okolnosti, zakon pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu”, obrazložio je ministar uprave Arsen Bauk neprihvaćanje takvog amandmana.

Donošenje zakona s galerije su pljeskom pozdravili aktivisti udruga koje promiču prava LGBT osoba.

U ime obitelji: izglasavanjem zakona o životnom partnerstvu izigrana volja birača

Udruga “U ime obitelji” duboko je razočarana današnjim donošenjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Hrvatskom saboru ocjenjujući da predstavlja apsolutno izigravanje volje birača iskazane na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu prošle godine te stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava.

Kako navodi u priopćenju, Udruga je duboko razočarana činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na referendumu.

“Nametanje ovog Zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društveni značaj zajednice muškarca i žene, i obitelji, a sve u cilju daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu. Upravo kao i Obiteljski zakon, i ovaj nestručan i ideološki obojen zakon, doživjet će fijasko”, smatra predsjednik Udruge Lino Zonjić.

Zakon je neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH, unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te na kraju uspijeva biti čak i diskriminatoran, ocjenjuje Udruga te navodi da se u zakonu uvode “instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom”, a malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi onemogućuje se da djeluju u slobodi po svojoj savjesti.

“Zakon o životnom partnerstvu istospolnih osoba zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog zakona stvara se velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv”, dodaje se u priopćenju.

Udruga smatra kako je sve navedeno u potpunosti životno i pravno neprihvatljivo, te ističe kako će se zalagati da nakon sljedećih parlamentarnih izbora novi saziv Sabora ispravi ovaj i niz drugih nestručnih i loših zakonskih rješenja ministra Arsena Bauka i aktualne Vlade.

(Fena)

Nema komentara

  • Treba ove liječitiu i nek se sakriju di znaju da nam djeca ovo ne gledaju,a donijeti ovakav zakon u Hr je van pameti.Štop ti što su glasali nisu homisi.

    • Koji je ovo jezik prijatelju?! Ali nema veze, dapače, totalno je nepotrebno da dajem bilo kakav komentar o tome koliki si neandertalac budući da si ti to sam odradio….zaista usko i siromašno mišljenje imaš, ali takve su ti valjda i misli tako da ti opraštamo…

      • Ma da, svi su neandertalci, siromašni i zatucani koji nisu pro gay orijentirani. Ovaj dio populacije doslovno gnjavi normalne ljude s istjerivanjem svojih prava. Kad smo mi pobornici braka kao tradicionalne vrijednosti toliko zatucani, šta će vama/njima koji ste moderni taj “ionako samo papir” kako se neki vole izraziti???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.