Hrvatski premijer Andrej Plenković o stanju u BiH

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas, 04. travnja, tijekom svog posjeta Mostaru da su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine aktualna politička tema političkih stranaka i institucija u BiH.

“Zainteresirani smo da se nađe odgovarajuće rješenje o promjenama Izbornog zakona koji bi osigurao da ne dolazi do situacije u kojoj jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je i da je stav Hrvatske narodne zajednice (HDZ) BiH, Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali i stav Vlade Hrvatske, kao i njegov, da treba naći rješenje u kojem će Hrvati kao konstitutivni narod imati punu ravnopravnost i biti u poziciji da bira svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Izrazio je uvjerenje da će i drugi akteri imati razumijevanje za duh Daytonskog mirovnog sporazuma u kojem je preciziran koncept – jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

“U tom duhu bilo je izvjesno da su i tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda i njihovi legitimni i legalni predstavnici”, zaključio je Plenković.

Na ovaj način Plenković je komentirao pitanje novinara je li s visokim bh. dužnosnicima, tijekom susreta u Mostaru, razgovarao o temi izmjena Izbornog zakona BiH.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.