Hrvatska carina kaznila ga s 25.000 kuna zbog 30 kg domaćeg sira | Jabuka.tv

Hrvatska carina kaznila ga s 25.000 kuna zbog 30 kg domaćeg sira

Trebao je to za Vasileiosa Delianidisa biti još jedan uobičajeni i po ničemu poseban povratak s godišnjeg odmora u Grčkoj na posao u Njemačku, ali je iskustvo s MGCP Bajakovo pokazalo da to baš i neće biti tako.

Naime, dolaskom na Bajakovo Delianidis je normalno pristupio policijskoj i carinskoj kontroli.

Na pitanje što ima u prtljažniku, kazao je uobičajene stvari te nešto soka i svježeg domaćeg sira. Međutim, upravo je taj svježi sir bio razlog što je Delianidis zaradio prekršajnu prijavu i kaznu od 25.000 kuna.

Carinskom kontrolom utvrđeno je kako Delianidis u prtljažniku ima 30 kilograma svježeg domaćeg sira koji je nosio u Njemačku, gdje živi i radi. Potom je zaradio i prekršajnu prijavu i kaznu od 25.000 kuna tako da ga svaki kilogram sira stoji više od 833 kune.

Kako to već ide, dobio je i dodatnih 100 kuna kazne za troškove postupka. Kako se vraćao s godišnjeg odmora, uza sebe nije imao dovoljno novca, pa je pozvao i prijatelja iz Vukovara u pomoć. Sve u svemu, s obzirom na to da je odmah platio kaznu, ona je na kraju iznosila 16.666,67 kuna, odnosno dvije trećine ukupne kazne.

U prekršajnom nalogu koji je izdala Carinska uprava, a na koji Delianidis nije imao primjedbi, stoji kako je Delianidis kriv što prilikom ulaska u RH i carinsko područje EU nije podnio carinsku deklaraciju za robu za koju su propisane zabrane ili ograničenja i to svježi sir 30 kilograma, a koji se nalazio u prtljažniku osobnog vozila.

Samim tim Delianidis je, kako stoji, počinio prekršaj iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU. Njegov prijatelj iz Vukovara, koji je došao mu na Bajakovo pomoći, pojašnjava kako je Delianidis prolaskom kroz Sjevernu Makedoniju i Srbiju za robu koju je vozio izgubio status EU te da je zato drakonski kažnjen, piše Večernji.hr.

Kako god, ovo nije normalno. Radi se o običnom domaćem siru koji je prijatelj nosio kući u Njemačku. To je prava pljačka. Za 30 kilograma kazna od 25.000 kuna, rekao je ovaj Vukovarac.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj: