Austrija priznala "nedopustive pogreške" u procjeni prijetnje od napadača u Beču | Jabuka.tv

Austrija priznala “nedopustive pogreške” u procjeni prijetnje od napadača u Beču

Austrija je u petak priznala “nedopustive pogreške” pri obavještajnoj obradi džihadista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvero ljudi, istaknuvši kako je trebao biti smatran većom prijetnjom.

Čelnik glavne austrijske obavještajne agencije za Beč (LVT) privremeno će odstupiti u vrijeme trajanja istrage, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške, dodao je Nehammer.

Slovačka policija je u srijedu objavila da je posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je budući 20-godišnji napadač iz Beča pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.

Ljudi iz Njemačke koje tamo prate obavještajne službe su na ljeto bili u Austriji i sastali se s napadačem, rekao je šef bečke policije Gerhard Puerstl.

Te činjenice, zajedno s informacijama iz Slovačke, mogle su dovesti do drugačijeg ishoda u procjeni prijetnje tog pojedinca, dodao je Puerstl o napadaču kojeg je policija pri napadu usmrtila.

Austrija je naredila zatvaranje dviju džamija u Beču koje je napadač često posjećivao i koje su doprinijele njegovoj radikalizaciji, kazala je ministrica za integraciju Susanne Raab.

Zbog sumnje na povezanost s napadom uhićeno je 15 ljudi, a tužitelji su tražili pritvor za njih osam, piše HINA.

Njemačka policija je u petak izvršila pretres u domovima i poslovnicama četvero osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadačem, a Švicarska je uhitila dva muškarca za koje tvrdi da su ga također poznavali.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Dok su hrvati cuvali Austriju, Austrija je bila sigurna zemlja! Nazivali su nas predziđem krscanstva, sto smo i bili. Sad hrvati ne cuvaju ni Hrvatsku kamo li Austriju

Komentiraj: