Hrvatska: Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali

Mještani najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj na meti su migranata. Stanje je od ovog tjedna neizdrživo.

Samo od jučer migranti su upali u pet kuća u Begovom Razdolju, a u jednoj od njih vlasnici su spavali. Očajni mještani hitno traže reakciju vlasti i policijsku zaštitu jer tvrde imaju pravo na normalan i siguran život u svojoj domovini, javlja RTL.

Očajna Mirna pali prljavi veš i odjeću koju su migranti ostavili nakon provale. Gore i deke koje su neznanci koristili. Ukrali su joj odjeću, cipele i putne torbe, razbili dvoje vrata, ormar, ali puno više, kaže, bole poderane slike djece s pričesti i slomljeni križ.

“Od mene više pomoći nema”

Tužna, gorčina, bez riječi evo, teško je to. Ja sam do sad uvijek ih žalila, treba ljudima pomoć, ali kad sam vidjela što rade mogu vam samo reći ne, od mene više pomoći nema, kazala je Mirna Jardas iz Begova Razdolja.

Šokiran je i bračni par na pragu devedesete. Spavali su kada su migranti upali kroz prozor špajze i skršili je. Dijelio ih je samo zid, pa od jučer ujutro ne mogu doći k sebi.

Je li su nas mogli ubiti? To, drugo mi nije bilo. Samo sam plakala, ne smijem se sjetiti, kazala je Štefica Gržanić iz Begova Razdolja.

Ja sam rekao i policiji… A da se je što dogodilo i da sam ga ja, na primjer ubio? A on mi je rekao: pa ne bi ga valjda ubio. A ne bi ga ubio, ali…, priča Ivan Gržanić iz Begova Razdolja.

“Njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi”

Par kuća dalje jutros nova drama. Vlasnici vikendice su u Zagrebu, ali susjedi su na livadi primijetili tenisice i provaljena vrata. Unutra nisu mogli jer je kvaka bila vezana špagom, a onda su čuli komešanje.

Prije nego što je policija došla, njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi, gore u brdo. Međutim, krenuli smo za njima trčati, pošto su imali četiri torbe, svi, ovog zadnje falilo je dva tri metra, mogao sam uloviti ovog zadnjeg, ali sam vidio da predzadnji ima nož kod sebe od jedno 30 centimetara i onda sam odustao, rekao je Renato Karlović iz Begova Razdolja.

Migranti, sve dečki na pragu tridesete, nisu stigli spakirati sve svoje stvari. Ostalo im je i nešto konzervi, svoju prljavu odjeću zamijenili su čistom iz ormara.

Jedino tražimo zaštitu da vidimo na koji način nas može policija zaštititi da mirno živimo. Devedesete smo dežurali, zna se od koga, a sada od crnog vraga, kaže Zvonko Francisković iz Begova Razdolja.

Iznad naselja, planinarska kuća pretvorila se u kolodvor. Nakon što su je migranti prije mjesec i pol demolirali, svi prozorska okna su zatvorena daskama. Uzalud jer su i njih migranti počupali nebrojeno puta.

Imamo u planu staviti metalne rešetke ako će uopće i to pomoći, koliko bude pomoglo, ali onda ako stavimo rešetke bojimo se čak da će nam zapaliti, ako ne budu mogli unutra, rekao je tajnik Planinarskog društva Bijele stijene Josip Mataja.

U Begovu Razdolju od jutros se miješaju kiša i snijeg, temperatura je 0 pa mještani strahuju kako će migranti noćas natrag u mjesto. O slučajevima iz Begova Razdolja pitali smo Policijsku upravu primorsko-goransku, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

PP  Delnice u posljednja dva dana nije zaprimila niti jednu prijavu fizičke  ili pravne osobe vezano za provale u objekte na području Begovog Razdolja. Policija je zaprimila 3 dojave o provalama u kuće i vikend kuću.  Provedenim očevidima utvrđeno je da je riječ o kaznenim djelima  narušavanja nepovredivosti doma te oštećenja tuđe stvari. Prema  saznanjima i tragovima na mjestu događaja kojima za sada raspolažemo  počinitelji nisu poznati i ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li riječ o  migrantima kao počiniteljima. Također Vas obavještavamo kako policija redovito provjerava svaku dojavu o  provalama  te će nastaviti s provođenjem potrebnih mjera i radnji u  cilju otkrivanja i procesuiranja svih kažnjivih radnji, kao i suzbijanju  ilegalnih migracija, stoji u odgovoru PU primorsko-goranske.

(www.jabuka.tv)14 komentara

 • Netreba stoku islamistički žalit već s njima pod noge,udarajte ih ubijte boga u njima!
  Ako su kadri lomiti križeva neka snose protumjere!
  Ovo je Hrvatska bijela čista zemlja,vidimo svi što nam se dogodilo i na koji smo broj spali zbog 500 godina turskog zuluma,i šta se dogodilo kad su došli polutamni neobrazovani zlikovci,ostavili su iza sebe nekoliko česama i islamsku sektu,i mi domicilni smo danas manjina!
  Okrenite se ljudi svojem samootporu vidite kakav nam je i papa i kardinali,usrani materijalisti !
  ŽIVILA BIJELA RASA I HRVATSKI NAROD!

 • Ako im smetaju obiteljske slike sa krstenja, pricesti, slike djece i roditelja, kriz u kuci onda je poruka jasna i tu se nema sto dodati. Pokvarena stoka sa jasnim ciljem je tu… Imaju upute, planove, finansijere…

  • Normalno da zllo ne voli kriz I sve To sto se veze uz kriz Koje hrabrosti zloga. Mrzi Sakramente prve pricesti jer ne zeli tu SV Vidjeti ni na slikama nevinih Kristovih prijatelju. PUSTITE MALENE K MENI.

 • što se ti ljutiš pa rade u korist svoje štete.Za nekoliko godina kad iz većine europskih zemalja s vlasti odlete ljevičari koji bi i rođenu mater prodali Soroševoj multiliberalističkoj anacionalnoj , antikršćanskoj i anti europskoj političkoj platformi, svi ti tamnoputi više ili manje afroarapi će dobiti šup kartu u guzicu u jednom smjeru bez povratka ..
  To će biti puno prije nego se ti nadaš ili nego što većina tih afroarapa misli..
  Neće ih tada nitko pitati kakva su majmunska prava u njihovim zemljam ili kakva su prava žena u njihovim vukojebinama jer kad dobiju nogom u cjenjenu guzicu, zaboljet će ih malo više nego su mislili..
  Nažalost, jedino što će tada zbog svih tih islamističkih divljaka, ubojica i terorista , otići i puno onih koji su tu rođeni, koji ipak poštuju zemlje u kojima u se rodili i koji znaju kako je europakolijevka kršćanstva a ne radikalnog islama koji će se i njima ni krivima ni dužnima razbiti o glavu zbog ovih parazita koji dolaze da europskom čovjeku, kršćaninu u njegovom domu narušavaju mir i sigurnost..

 • I neka se opet jave majmuni kao Ranko Ostojić, krmača Mrak Taritaš, Jovanovićm, Bauk i neka počnu priče o ljubavi prema migrantima. Nisu ni ovi Plenkovićevi ništa bolji. Pitam se kome dajemo glasove na izborima? Stanovnicima uz granicu treba podijeliti mitraljeze, da se imaju čime braniti.

 • A tko ih pušta da mogu doći iz Afrike itd. do Hr.
  Bombe neće ni nas Hrvate pustiti bez papira a oni mogu bez papira pola zemljine kugle preći?

  • Upravo tako vrsljaju kud oce , a nas prebiru na granici i gledaju dokumente koda smo zlocinci .Papa nek ih vodi dio u Rim , a ostale u svoju Argentinu i nek se slazu sve vjere kako on to mudro zbori.

 • Sve u jednu vreću strpat i nazad vratit oklen su i došli,aprvo jednu turu iz aviona u okean istrest pa ko osta osta.

 • Neka njih treba im pomoći ali i zakon trebaju poštivati, a ne ovako nešto urade i samo ako ih otkriju vrate u sabirni centar za migrante. iste odmah treba vratiti u zemlju iz koje su došli, ne mislim na susjednu zemlju, kao što Europa radi.

 • Zamisli ti napane te migrant u tvojoj kući i braneći se ubiješ ga i popušiš život sa 15 g robije ,a stoka radi šta oće nitko ništa Bože sačuvaj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.