Od 2015. godine do danas podržano je zapošljavanje više od 3.200 osoba s invaliditetom

Prema ažuriranim podacima Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, u razdoblju od 2015. godine do danas njihovim sredstvima podržano je zapošljavanje više od 3.200 osoba s invaliditetom.

To predstavlja povećanje za više od 400 posto u odnosu na razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Kako je za Klix.ba rekao Ahmet Baljić, šef Ureda ravnatelja Zavoda, također su u planu i nova zapošljavanja ove kategorije stanovništva, a planirana je podrška za oko 400 do 500 radnika.

U 2018. godini poticajnim programima Zavoda ukupno su obuhvaćene 4.554 osobe s invaliditetom, a više od 1000 ljudi je ostvarilo zaposlenje uz financijsku podršku Zavoda. U skladu sa zakonskom obavezom, Zavod trenutačno vrši kontinuirano refundiranje i subvencioniranje plaća za više od 2.600 zaposlenih osoba s invaliditetom, dok je na kraju 2014. godine u ovom smislu podržan neusporedivo manji broj ovih osoba. Od 2015. godine vođenjem politike koja je kao prioritet odredila dugoročnu održivost zaposlenja osoba s invaliditetom, od ukupno više od 3.200 zaposlenih osoba s invaliditetom poticajima Zavoda, njih 2.612 zaposleno je na neodređeno vrijeme, što predstavlja uvećanje u odnosu na razdoblje od 2011. do 2015. od 600 posto, kazao je Baljić.

On je dodao kako je pravo svake osobe s invaliditetom koja se samozapošljava da izabere djelatnost kojom će se baviti i ističe da Zavod u tom slučaju ne ulazi u interne poslovne relacije između poslodavca i radnika.

Osobe s invaliditetom obavljaju različite poslove i tu uključuju samostalne obrtnike, uslužne i proizvodne djelatnike, ali i ljude koji su zaposleni u tzv. invalidskim poduzećima.

Nezadovoljan je Baljić nedovoljnim brojem, kako je rekao, ozbiljnih poslodavaca, ali i taj problem se rješava.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.