Hrvati Tuzlanske županije traže hitnu reakciju Međunarodne zajednice – Jabuka.tv

Hrvati Tuzlanske županije traže hitnu reakciju Međunarodne zajednice

Konfuzna politička situacija u Tuzlanskoj županiji koja se očituje, između ostalog, postojanjem dviju političkih grupacija, koje se gotovo na dnevnoj bazi prepucavaju, dodatno se zakomplicirala održavanjem dviju paralelnih sjednica Skupštine TŽ-a na dvjema različitim lokacijama u Tuzli u isto vrijeme.

I dok premijer i aktualni predsjednik Skupštine ističu da se radi o napadu na ustavni poredak FBiH, iz nove većine ističu kako je sve legalno te kako su odblokirali županiju i smijenili premijera i sve ministre, piše Večernji list BiH.

U cijeloj ovoj priči mnogi su zaboravili na situaciju u kojoj hrvatski narod Tuzlanske županije već dugo vodi političku borbu za svoja prava, koja su im na mnogim poljima uskraćena. Konstitutivnost Između ostaloga, Ustavni sud Federacije BiH zaključio je kako Vlada županije nije u skladu s Ustavom jer na ministarskoj poziciji nemaju osobu iz reda Hrvata.

Ustavna kriza funkcioniranja vlasti i poigravanje s temeljnim odrednicama poštivanja konstitutivnosti naroda u Tuzlanskoj županiji započela je samim imenovanjem Vlade u srpnju 2019. godine, smatraju u Županijskom odboru HDZ-a BiH Soli.

Odmah po imenovanju tadašnjeg saziva Vlade TŽ-a upozoravali smo na grubo kršenje Ustava i Zakona o Vladi. Nakon svjesnog i vrlo smišljenog gaženja temeljnih odrednica poštivanja konstitutivnosti naroda, kao i najviših akata kao što je Ustav, bilo je očekivati krizu kojoj danas svjedočimo, kazao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli, Tuzla Danijel Nikolić.

Kad jednom odustanete od ustavnih i zakonskih načela i ne poštujete institucije svoje domovine, a što je kod nas postala praksa, onda dođete u situaciju kakva je danas u našoj županiji. Također je licemjeran odnos OHR-a, OESS-a i drugih međunarodnih institucija koje bi trebale inzistirati na poštivanju Ustava i zakona, a koji su u slučaju Vlade TŽ sve to mirno promatrali i zažmirili na činjenicu da je od samog imenovanja Vlada bila neustavna, što je potvrđeno i mišljenjem Ustavnog suda FBiH, poručio je Nikolić u izjavi koju je nedavno prenio Hrvatski glasnik.

Također, Hrvati ove županije o svemu žele upoznati i širu međunarodnu zajednicu te ukazati na situaciju u kojoj su im uskraćena Ustavom zajamčena prava. Županijski odbor HDZ-a BiH Soli uputit će u ponedjeljak pismo međunarodnim institucijama, Veleposlanstvu RH i drugima, a u njemu će upozoriti međunarodne institucije i iskazati veliko razočaranje što kod ovakvih pojava ne reagiraju.

Cijenjene ekselencije. Ovim putem želim vas izvijestiti i upozoriti na kršenje Ustava Tuzlanske žiupanije, kao i Zakona o Vladi Tuzlanske županije, a što je potvrđeno i mišljenjem Ustavnog suda Federacije BiH broj U-43/19 od 5. 5. 2020. godine kojim odluka o potvrđivanju Vlade Tuzlanske županije (Službene novine TŽ broj 7/19) nije sukladna s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine zbog činjenice da nitko iz reda hrvatskog naroda nije imenovan kao ministar u sastavu Vlade, navodi se u pismu.

Dodaje se kako je ta činjenica bila poznata od samog formiranja Vlade TŽ-a. Iskazati nezadovoljstvo “I svjesno je učinjena kako bi se jednom od konstitutivnih naroda u BiH potpuno onemogućilo sudjelovanje u kreiranju i donošenju odluka važnih za svaki od naroda i ostalih koji žive na prostoru današnje Tuzlanske županije”, piše u dokumentu koji će se uputiti. Kažu kako je neustavno imenovanje Vlade TŽ-a samo vrh ledenog brijega.

Zbog svega navedenog i vrlo grubog nasrtaja na prava naroda zajamčena mirovnim sporazumima iz kojeg su proizašli ustavi i pozitivni zakonski propisi, očekivali smo da vi kao predstavnici međunarodne zajednice koji imaju vrlo jasne poluge utjecaja reagirate i zaustavite tako očigledan nasrtaj na ustavni poredak u Tuzlanskoj županiji. Nažalost, takva reakcija je izostala, navodi se u dokumentu.

Nikolić nam kaže kako Hrvati na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo i ukazati na dvostruka pravila međunarodne zajednice, jer kada se gaze prava Hrvata, onda nema reakcije, dok u nekim drugim temama svi imaju nešto za reći. Hoće li međunarodna zajednica shvatiti s kakvim se problemom suočavaju Hrvati u ovoj županiji, pokazat će vrijeme.

U međuvremenu politička borba za prava se nastavlja, a predstavnici Hrvata s ovog prostora ističu kako, i unatoč dosadašnjem nedostatku reakcija međunarodne zajednice, neće odustati od traženja ravnopravnijeg odnosa.

O svojem položaju, ne samo kada je riječ o visokoj politici, već i onim svakodnevnim problemima, upoznavat će i dalje sve relevantne čimbenike u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Moj Nikoliću tu nema ništa nepoznato,štoje naše to je zajedničko ašto je njihovo to je samo njihovo,to je tako u svemu pa se odražava i u na pozitvne,realne,zakonske propise,doklem više vidjet ćemo

 • Bolan, prseelite se k nama u čiste krajeve gdje zive Hrvati u ZHŽ
  .ima mjesta i uvjeta za sve..Tu više nikada nećete na zelenu granu osim igrati po njihovim pravilima ili postati “Sejde”.Nitko se tome ne raduje ali to je tako jer sjetite se samo Anđelića,Kafadata,Leutara,Šantića..i inih..Oni rade sve da nas nestane i možemo se praviti da ne vidimo to..možemo se praviti i glumiti da nam nisu izabrali nitkova Sejdu..ali jesu.Dakle ili k svome jatu ili je šlus.Neka Vam je dragi Bog na pomoći..

  • Naj pametnija dosad! Sve njih iz bosne dovesti ih u hercegovinu i proglasiti republiku. Znam da je tesko otici s rodnog ognjista,ali tu nikad nece biti mirni.

 • To nije ok (ako je tako kako govori, obicno se proturjece i jedni govore ovako a drugi suprotno). Mada na kraju krajeva a to je fakt, korupcija i lopovluk i kod jedih i kod drugih a i kod onih trecih u RS.

 • Koji su ovo glupani što govore preseljenje u Hercegovinu. Je li Srbi i Muslimani tako govore svojima? I kada bi već napuštao kućni prag trebao bi to učinit tako što će se preselit u Hercegovinu? Bi se usrećio.

   • Moj glupane odoše ti ljudi iz Hercegovine kako ste im dobro napravli i osigurali uvjete. Ja sejdo što kažem kako je , a i ti i takvi ste što ste pokrali i uhljebili do 5 koljena.

 • Jedino rješenje za zaštitu našega puka u okolici Tuzle je stvaranje općine Soli! Postojala je ta mogućnost, a, vjerujem, postoji i dan danas, ali se treba izboriti. To bi dalo jak oslonac i Hrvatima u drugim općinama Tuzlanske županije (Gradačac, Srebrenik, Lukavac, Živinice…) koji nemaju kompaktan teritorij/grunt kakav imaju Hrvati okolice Tuzle.

 • Preseslite se u hercegovinu pa budite robovi namexa prodexa cuj poziva kao da u siroki grude zurich ili bern .dodjite da vas namex za 400 km izrabljiva hahah. Dodjite u zemlju ratnih profitera manipulatora laznih invalida itddd e stvarno ga zoves iz bosne na dobro

  • Ali ako tko ipak odluči doći, ne samo iz bosne nego i iz pakistana i sl., što je trend, doći da vidi i da se eventualno očima divi, možda da poželi tu i da živi, multietično, ima zapravo što i vidjeti – Veliki Toranj (ne Eiffelov već od tzv. male braće), Veliki Križ (usp. Krst časni slobode zlatne bijućega boja) kao i kulturnu galeriju u formi bunkera u stilu južnoameričkih favela, potom Džamije koje strše na svakom koraku, Sabornu novo-staru Crkvu samo za metar manju od one u Beogradu, neizgrađenu Sinagogu, Crkvu i Islamski centar sve kao tzv. treći Jeruzalem (drugi je Sarajevo, glavni grad jedne države pod međunarodnim protektoratom), nikad izgrađenu sportsku dvoranu među populacijom vrlo talentiranih žitelja, Novi Stari most, potom dva ista a opet različita Svetišta Miru u par desetaka kilometara, jedno priznato drugo (još) nije, kao i tzv. Centar za Mir, zatim dva rezidencijalna Groblja – tzv partizansko i ono neko Groblje mira, zatim Veliku Rupu na Bulevaru koji, iako je “Bulevar” ide zapravo kroz “Mahalu”, što je u najmanju čudno, inače to je poprište odnosno sjecište možda i čitave povjesti civilizacija, potom neokrunjenu gradsku titulu Prijestolnice kulture koja živi kao trajno umjetničko sjećanje i nastojanje, ima zatim najmanje 3 verzije jedne iste pop grupe “mostar sevdah” od kojih je svaka baš ona prava, izvorna, imaš zatim na istom prostoru i balkan i mediteran, 2u1, imaš vrlo napredno i razvijeno, konkurentno odnosno tržišno orijentirano srednje i visoko obrazovanje, vrlo razvijenu pekarsku i frizersku obrtničku infrastrukturu, zatim neformalno sjedište kulturnih i nacionalnih institucija i ured tzv. legalnog i legitimnog predstavljanja, teološki sve amenovano i poškropljeno sukladno religijskim propisima. Ima se uglavnom šta vidjeti i doživjeti, a sve manje-više barem poduplano, prema tradiciobalnom autohtono sportskom principu “ta će on”.

   Suma sumarum – ima svega, majke mi, ima žena ima sve, hoćeš da budeš i na televiziji, majke mi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.