HRS: HDZ-u možda treba pomoći, ali Hrvatima ne treba

Slaven Raguž
Hrvatska republikanska stranka poslala je otvoreno pismo dužnosnicima međunarodne zajednice u BiH, a mi ga prenosimo u nastavku.

Poštovani,

izbori u Mostaru su do srži demaskirali činjenicu da u nas tzv. pojam građanske BiH nije ništa drugo nego sinonim za unitarističku bošnjačku nacionalnu državu. Trenutna ofanziva iz Sarajeva koja je kulminirala suludim i priglupim prijedlogom kojekakvog sporazuma o rotirajućem gradonačelniku to najbolje pokazuje. Nakon provedenih izbora, predlagati donošenje propisa koji bi se retroaktivno primjenjivali može samo netko tko uopće ne pozna Statut Grada ili ga ne želi uopće pročitati.

O čemu se u biti radi? Pojedini Mostarski “probosanci”, koji su se na konstituirajućoj sjednici preimenovali u “probosansko-hercegovce” pokazaše svoje pravo, probošnjačko lice. Kako vjerojatnost izbora njihovog kandidata postaje manjom, oni postaju agresivniji te, nakon kršenja Statuta, sada ne prežu ni od zlostavljanja zdravog razuma. Istina je što vam tvrdi g. Dragan Čović, da u Sarajevu i Mostaru trenutno vlada antihrvatska histerija, ali nije istina da je nama Hrvatima potrebna ičija pomoć tu. Mi se možemo nositi sami s njom. HRS je živući primjer za to.

Svakome tko je iole pratio rad gradskog vijeća više je nego jasno kako HRS jedini pokazuje političku odgovornost ne samo prema instituciji Vijeća, nego prvenstveno prema svojim biračima, ali i građanima grada Mostara općenito. Naš rad u Vijeću je najbolji dokaz da se Hrvati itekako mogu i znaju nositi sa probošnjačkom politikom.

Tražili su izmjene Statuta već na prvoj sjednici, dokazali smo da nije moguće. Tražili su javno glasovanje (kako bi u slučaju poraza mogli upirati prstom u “izdajnike”), mi smo govorili da takvo kršenje Statuta neće ići bez obzira na glasovanje većine za to, na kraju nije išlo. Tražili su dodatne kandidature, kao blef da ne dođe do prvog kruga glasovanja za gradonačelnika, misleći da se na to neće pristati. Vijećnici HRS-a su podržali i te dodatne kandidature, dajući prijedloge koji su omogućili da po drugi put svaki vijećnik može birati gradonačelnika i biti biran, iako pismo OHR-a o tome nije izričito govorilo. Unatoč tome, dio “probosanaca”, odnosno probošnjaka napušta sjednicu Vijeća pokazujući potpunu neodgovornost prema biračima i instituciji gradskog Vijeća.

Izetbegović: Pismo Dragana Čovića vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama

Vijećnici svih stranaka mogu potvrditi kako HRS svojim djelovanjem u Vijeću doprinosi Statutarnom i Zakonitom radu Vijeća i predlaže rješenja kojim se omogućuju sva prava Vijećnika, bez obzira kojoj stranci ili narodu pripadaju. Možda je ponajbolji dokaz u prilog tome fotografija triju liječnika koju spominje Bakir Izetbegović, a koja je rezultat prijedloga vijećnika HRS-a.

Što svime ovim želim kazati?

Hrvati su dostojanstven, ponosan i hrabar narod. Narod koji, kad se stvari zakompliciraju i učine težima, zasuče rukave i djeluje, nalazi rješenja, a ne kuka i ne žali se. Sudeći po ponašanju aktualnog političkog vodstva, možda to ne izgleda tako, ali vjerujte da je to istina. Ukoliko “probošnjaci” nastave s destruktivnom politikom i onemogućavanjem rada gradskog vijeća Mostara, naći ćemo valjan odgovor na to, kao i do sada.

S toga, ovo što vas ovih dana g. Dragan Čović poziva da nam pomognete, mi iz HRS ističemo da Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć. Možda HDZ-u treba, Hrvatima nipošto ne. Hrvati u BiH nisu HDZ. Vi u BiH imate ulogu nadzora nad poštivanjem Ustava i mirovnog sporazuma, to je sve što se od vas može eventualno očekivati.

S druge strane, svjesni smo da, zbog činjenice da većina vas tijekom mandata nije izišla iz sarajevske čaršije i samo u prolazu povremeno posjeti druge dijelove BiH, vi uopće nemate stvarnu sliku stanja u BiH, pa često budete glasnogovornicima političkog Sarajeva. Vjerojatno je neki činovnik kojem ste baš vi nadređeni, autor ovog besmislenog prijedloga o rotirajućem gradonačelniku, možda čak isti onaj koji će vas briefirati o ovom pismu. Radi toga, ne može se očekivati pomoć od vas kada vi imate sasvim pogrešnu predodžbu države BiH kao takve.

Ono što se od vas može očekivati, ponavljam, jeste jedino da djelujete u svojstvu “vrhovnih tumača Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma”, ništa više. Za sve ostalo, mi Hrvati ćemo se snaći. Za HDZ ne znamo.

S poštovanjem, Slaven Raguž, Predsjednik HRS-a.

Čović u pismu: Pomozite nam, probosanske snage žele kaos i tiraniju u Mostaru

(www.jabuka.tv)17 komentara

 • Ajde dosadni ste, u cijeloj BiH imate dvadesetak vijecnika i mislite da ste neki bitan politički faktor. Svi u HRS-u su bivši kadar HDZ-a, počevši od Raguža, Bevande, Ravića… Umislili ste da ste glavni glumci a u biti ste statisti

  • @Kupi bon: Sad si se razotkrio hadezenjaro. Znači, ako je nekog HDZ uhljebio i dao mu “državni posao”, mora slijepo slušati što mu kažu iz vrha “temeljne stranke”? Znači li to da HDZ javna poduzeća i ustanove smatra svojom prćijom i vlasništvom? I vi pričate o pravdi i demokraciji? Možete se pišnuti u takvu pravdu i demokraciju.

 • Pricajte vi o HDZu sta hocete ali su 5 liga iznad ovih. Tek kad su druge “opozicijske” popadale oni isplivali, i to na najmanjoj izlaznosti ikad. Pa nije bas da je narod navalio za njih

 • MZ svim silama nastoji da od federacije napravi islamsku džamahiriju. Sve ovo što se muti polazi od njih. Ništa se nije promijenilo od vremena Hasana Košnika.

 • Na stranu sve Čovićeve mane ipak je manga, Boze sacuvaj poslije njega i ove stare garde bit ce bitke između ovih mladih šmokljana, na izlaznost od 20%

 • Za kupi bon..kakva ti je ovo prica da ravic nije podoban hdz-u davno bi odletio sa posla iz zavoda za zdravstveno osiguranje…pa nije hdz vlasnik svih javnih institucija pa da se moze ponasat i tjerat sa posla koga hoce…narod je napravio institucije i narod daje pare za institucije a hdz i ovi koji god budu na vlasti moraju vise shvatit da moraju sluzit narodu a ne ponasat se kuda im je sve javno babovina..

 • Tko god se bori za moj narod, HDZ, HRS, HDZ90, neovisni kandidati, bilo tko, postujem ga i molim Boga za njega. Oni koji zele unitarnu BiH, novu kugooslaviju neka im Big pomrsi racune da ne znaju odakle polaze i gdje dolaze. Sami HRVATSKA REPUBLIKA HERCEG BOSNA je rješenje. Ovakvi nadmudrivanje mize trajati jos 50 godina i opet ce se raspasti ko i kugoslavija

 • Koliki ste vi bolesnici iz HRS kad vam drago zbog ovakve situacije, hrvatski narod s takvima na celu bi bio 100 puta jadniji nego s HDZ-om.

 • Jb.mi se za obojicom, nego zna li se kako će Kočerin ove godine izić na kraj s vodom i hoće li Grad pomoći nabaviti pumpu?Inače nam se piše SAHARA, ovi bezglavo šire mrežu a ni lani nije bilo vode.Šta se događa?

 • Ja nisam stranački obojen,ali mi je kao istinsnkom Hrvatu draga ova situacija!
  Da se razumijemo niti sam za Bosnu i Hercegovinu kao državu niti gajim ikakve simpatije prema muslimanima,a posebno ne prema srbima pripadam onom dijelu Hrvata koji su tvrdi,i koji će radije okončat ovozemaljski žvot nego pristajat na kompromise.
  A hadezovci su izdajice i kao takvi zaslužuju propast.
  Godinama se ližu s balijama poradi osobnih interesa i sad kad su ovi nadjačali,sad kuknnjava ipriča o nacionalnom jedinstvu.
  Mostar???????
  Nikad do rata nije ni imao gradonačelnika Hrvata, ne znam šta se ovo jugoslovenčine pjene osim što oni gube utjecajne sfere .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.