Čović u pismu: Pomozite nam, probosanske snage žele kaos i tiraniju u Mostaru – Jabuka.tv

Čović u pismu: Pomozite nam, probosanske snage žele kaos i tiraniju u Mostaru

Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima zbog, prema njegovim riječima, nastojanja da se i izbor gradonačelnika Mostara pretvori u bezakonje, jednako kao što je nakon samog izbornog ciklusa, različitim malverzacijama, ukradena još uvjerljivija pobjeda HDZ-a BiH koji je unatoč tome ostao prvi izbor građana Mostara.

Pismo prenosimo u cijelosti:

U Gradu Mostaru 20. prosinca 2020. godine održani su lokalni izbori, kojima je nakon 12 godina građanima Mostara omogućeno ostvarenje temeljnog prava na demokratski izbor predstavnika u gradsku vlast. U našoj ranijoj korespondenciji jasno smo upozoravali na indicije o mogućoj ugrozi izbornog procesa u Mostaru te opravdano pozivali na nazočnost i budnost predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kako bismo i na taj način osigurali da izbori u Mostaru proteknu u fer nadmetanju i na pravičan način

Vaša prisutnost i budnost u tom smislu su nam potrebne i dalje, jer samim izborom nisu riješena sva pitanja koja se nepravedno stavljaju na teret ovom gradu i svim njegovim građanima. Vjerujemo kako je težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata, a samim tim i protiv građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostara. U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu anithrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne “probosanske” denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu. Na djelu je klasičan primjer mimikrije, gdje se stranački nacionalistički ciljevi nastoje predstaviti kao nešto posve drugo, dok u stvarnosti potiču najdublji razdor i podjele s kojima je nužno konačno prestati.

Svaki politički cilj možemo smatrati legitimnim ako se u njegovu postizanju ne krše zakoni te opća etička i politička načela. Međutim, posljednja događanja u Mostaru ponovno su nas uvjerila da to nije slučaj. Svjedoci smo kako se beskrupulozno nastavljaju kršiti i dezavuirati sva pravila i zakoni u nastojanjima da se za Mostar pritiscima i iznudama nametnu nova “rješenja”, koja nemaju nikakvog statutarnog niti zakonskog uporišta.

Najnoviji primjer je uvjetovanje nastavka procesa izbora gradonačelnika, koji je vrlo jasno proceduralno definiran, uvođenjem “tročlanog gradonačelništva”,  jedne izrazito čudne hibridne forme koju ne poznaju lokalna vladavina niti koncept dobrog upravljanja. Postavlja se pitanje što je stvarni cilj tako nerazumnog djelovanja i ozbiljnog osporavanja uspostave gradske vlasti, nakon toliko godina njezina nepostojanja, koje su ostavile dubok ožiljak na tkivu grada koji vapi za dogovorom, harmonijom, razvojem i europeizacijom. Jedini njihov ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave. To je neprihvatljivo jer nije u skladu s očekivanjima građana niti je to ono što oni zaslužuju.

Stoga čvrsto smatram kako ne smijemo ustuknuti pred retrogradnim pokušajima da se na svaki mogući način osujeti legitimna izborna volja građana Mostara i blokira proces izbora gradonačelnika, a samim tim i uspostavu funkcionalne gradske vlasti.

Nalazimo se u jednom kritičnom trenutku kada je veoma važno da se zajednički očitujete o nestatutarnim i u zakonima neutemeljenim političkim zahtjevima, potpuno neprihvatljivim kao mehanizam uvjetovanja u postupku dovršenja izbornog procesa u Gradu Mostaru, na zadovoljstvo i za dobrobit svih njegovih građana. Nadam se da uviđate svu štetnost takvog nastojanja kao i potrebu da se odlučno osude i osujete.

I pored svih nepravilnosti koje su se u proteklom razdoblju dogodile, dva mjeseca nakon održavanja izbora, a temeljem usvojenih izmjena Izbornoga zakona BiH koje su uslijedile nakon potpisivanja Političkog sporazuma za Grad Mostar, 2. veljače 2021. godine, konačno imamo konstituirano Gradsko vijeće Grada Mostara od 35 vijećnika. Preostaje nam da žurno završimo proces izbora gradonačelnika kako bismo izbjegli pokušaje daljnjih blokada i dezavuiranja izborne volje svih žitelja Mostara.

Sljedeći korak je izbor gradonačelnika na način kako je propisano zakonom i procedurama, i nikako drugačije. Pomozite nam u ovom ključnom trenutku da spriječimo institucionalnu tiraniju i kaos, koji mogu proizaći iz nerazumnih uvjetovanja i osporavanja implementacije volje građana na održanim izborima, stoji u pismu koje je Čović poslao na Ured visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, na Izaslanstvo Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Saattlera, na Veleposlanstvo SAD-a u BiH predvođeno Ericom Nelsonom, te veleposlanici Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.

Raguž: Ovo je suludo, gdje su bili s tom idejom prije izbora, OHR će morati reagirati ako nastave

(www.jabuka.tv)


71 komentar

 • Sad ih zoves u pomoc, a nedavno si ih u paktu s Dodikom “gonio” odavde. Vidis li sada da je njihova prisutnost potrebna zbog ovakvih i slicnih situacija. Naravno pod uvjetom da su pravicni u tumacenjima Dejtonskog sporazuma i problema koji proizidu u fukcioniranju ovako ustrojene drzave.

  • Mark jedi govna, milijarde i milijarde muva koje to isto rade sigurno ne mogu biti u zabludi.Izbori pokradeni , nisu mogli pobijediti , sada mijenjaju postupak izbora gradonacelnika mimo zakona.Cijela MZ zajedno sa onim pederom Inzkom je korumpirana i kupljena.U MZ nema postena covjeka.Samo im euri leprsaju pred ocima.Kreni u vecernju pa zavrsi sto si poceo…

   • Kiklop govno jedno nisi razumio moj komentar. Poanta moga komentara je da nije korektno zvati u pomoc predstavnike medunarodne zajednice ciji odlazak si u paktu s Dodikom trazio.

 • Pomozi ti hdz-fukaro svim Mostarcima i zauzmi se da proradi Aluminij pa će biti mira i zadovoljstva. Nisu ti komšić ni bakir ni dodik krivi za ekonomiju i iseljavanje hrvata. Već vi iz krimi hdz kao što ste krivi i za iseljavanje MLADIH iz HR zbog korupcije. Fuj hdz gamadi lažljiva pokvarena..

  • A što se ti ne iseliš ptomak partizanskih koljača jer takvi paraziti kao ti samo mogu egzistirati na Balkanskim prostorima i pljuvati po svemu. Vani treba zasukati rukave i raditi, nema ti tamo majmune Tito partija

  • koga da pomognemo?lazne branitelje il uhljebe i lopove hdz-a zbog kojih je posten svit morao u njemacku.nek je red dosao i na vas

  • Ne može, kao prvo, jedan čovjek nikako biti za sve kriv, a kao drugo, nedavno su se javili bili glasovi okrivljavanja dakle „politike jednoga čovjeka“, takoreći, pa su se istom javile i javne zahvale na svim (dosadašnjim) pruženim i ukazanim dobročiniteljstvima unatoč dakle tom „općemu pučkom protivljenju i nezahvalnostima“, uključivo sa javnim zahvalama na kulturnom prvenijenstvu u smislu dakle opernog stvaralaštva, na kulturološkom dakle promicateljstvu visokoga glazbenog umjetničkoga izražaja i djelovanja koje baštine upravo konstituenti društvene zbilje i opće kulturološke uljudbe ovih prostora.

 • Meni vas nije žao. Imam prijatelja mostarca hrvat je momak, prosli tjedan sjedili smo kod mene pekli pole, mezili pijuckali vino, i slucajno smo se osvrnuli na politiku u nasoj drzavi, ugl kaze on glasao sam za BH BLOK, vidio je u njima potencijal. Ja sam poludio, poslao ga u pic.u materinu i zavrsili smo s prijateljstvom. Za mene je izdajica hrvatskog naroda on i svi ostali hrvsti koji su za muslimane glasali.
  Moj did je bio veliki USTASA, a ja sam jos veci.!!!!
  U najgorem slucaju treba puske uzeti i pucati. Tko im jebe mater vise!!!

 • “pomozite nam” – kakav vapaj !
  A kad narod iz kojeg potječeš ponižavaš i isključuješ iz stranke, onda si hrabar,jel ?
  Kukavica bio i ostao i veselim se muslimanskom preuzimanju Mostara,svaki poraz HDZ-a je korak naprijed za hrvatski puk. Jer Hrvati će ustat tek kad dođe do grla.
  i NADAM SE UNIŠTITI POVIJESNU NEPRAVDU ZVANU BiH koju brane neuke poturice i podkupljivi hadezovci.

 • Nisu zbog slobode ginuli za ludu🙏💓Nemoj te u sebi nositi mrznju ni prema komu. Oni su branili Mostar, i odbranili. I u cast i pomen njima koji su zasluzni sto zivimo svi, nedajte ono sto je nevinom krvlju natopljeno. 😔🙏💓

 • Nije Domovina na prodaju. Il je imas u srcu ili nemas💓💞🙏Problem je sto uvjek se proziva neko Hrvatski. Kad si cuo Srbina, muslimana da javno proziva svoje. Nikad i neces, i netreba.Mrznja nikom nije dobro donijela. Molite se Bogu. Bez Boga nista, i Bozje mudrosti zdravog razuma. Koju samo Bog moze darivati🙏

 • Alija 1992:
  “Mi smo ugroženi.” (nitko nas nije dirao ali ćemo se nepošteno izvući i oteti na toksičan način jer jedino tako smo i ranije osvajali, Hrvati su dobri pa ćemo po njima).

  Alija iz groba 2020:

  “Danas mi smo bahati hvala dragom babi rahmetlljiji meni toksičnom obmanjivaču i lažovu i dragom alahu što nas je nagradio za čin prevare i ubojstva mnogih Hrvata na više načina jer smo im oteli”. (ko ih hebe, kao da naša vjera jeste vjera, pa ćemo pošteno).

 • da je vlast bila narodna izasli bi svi na izbore i nebi doslo do ovoga…jeste li se sjetili ikada obespravljenih radnika,malih mirovina,a vlastodrsci se okoristili za 30 god.kao u normalnim drzavama za 300 god…

 • Covicu ovo sto vama iz HDZ rade bosnjaci ti i tvoji podanici , poslusnici to radite obicnom hrvatskom puku. Recite vi nama tko od obicnih hrvata, branitelja moze uposliti svoje djete u Elektro, Eronet,postu, Zupaniju, Skolu,Opcinu, tko ulazi u upravne odbore drzavnih firmi. Tu privilegiju Dragane imaju tvoji poslusnici, rodaci, kumovi itd. Takvih vas ima 15-20 i vi vedrite i oblacite sto kazu stari ljudi . I sada vas treba zaliti. Obicnom hrvatu je svakako isto jer vlada nepotizam, lopovluk i vase bezobrazne veze, stele na svakom koraku… Uzeli ste nam Zupaniju, opcinu, gradove, drzavne firme, fakultete, bolnicu, domove zdravlja, uspjesan biznismen je onaj tko ima vasu potporu i sto vise hocete. Opet nas glas, potporu, opet nas na ulicu u rovove, rat itd. Neka sada prosvjeduju i ratuju koji su dobili sve od 1995 do danas. Nisu imali nista sada milioneri. Dosta vas sviju, jebala vas vlast…

 • Crvenom Splitu provokatoru je ćaća vjerojatno , ne dobio već oteo stan. Zato ga drži zloca i provokatorstvo. Nema srice u tudem dobru, odrazi se na unucad.

 • Pametan je Dragan. On u EP zaposljava Hrvate a ne hrvatomrsce koji bi jedino za posao u EP bili Hrvati. Radim u privatnoj firmi i ne treba mi ta EP da bi hrvatski promisljala.

 • Ovo je cak i dobar prijedlog, nek se izmjenjaju malo sve tri opcije na mjestu gradonačelnika, ništa nam neće biti gore nego i u periodu dok je Bešlić upravljao gradom

 • Hahahhahaaa
  Nek ti pomognu prijatelji Bošnjaci govno jugoslovensko , Nabijem tebe i čitav HDZ na neku stvar.

  Buhahha pomozite pomozite europljani,
  Prva crta obrane uposlenici eloktroprivrede, rezervni položaji BHa ANSA i ceste.
  Logistika uposlenici županije i općina, topništvo, saniteta uposlenici bolnice, topništvo Eronet…
  Eto organizirajte pa branite svoje pozicije.

 • Pravednik
  13. veljače 2021. u 12:15 od kada dodjoše ove tvoje ustaše sve usr.še idi liječi se ako je tebi mjerilo ko više drpi veći domoljub e onda jesi i jeste a kritičari koji nemaju posaoi i djeca im moraju lutati po svijetu da zarade kruh po tebi su neprijatelji i odmah su jugovići e nisu samo nisu nečije uvlačiguze i imaju nešto što se zove čast za razliku tebe i takvih i budi sretan što kritikuju dok narod ima živaca a kad im nestane uzeće lopate pa će istrest buve iz takvih leziljebovića nisi slao sa stanice djecu u svijet sa torbom da idu di ima za života nego poklopi se ušima i šuti misliće da si tupko a ovako otklanjaš svaku sumnju.

 • Zloba, tuzakanje, sto nisam ja uEP, sto nisam ja u HT, sto nisam ja… nasljednici onih sto su turcinu lizali dupe za dobar komad zemlje. Pravi hrvat,pravi branitelj ne viče sto nisam ja, nego radi i suti di ga zapadne raditi, ne mozemo avi u drzavne firme. I sta to meni fali sto radim u privatnika, zasto kad idete uNjemacku ne zapadne vas drzavna. KAD TAKVIM JANJICARSKIM LAJANJEM DOBIJETE BAKIRA ETO ON ĆE VAS SIGURNO ZAPOSLITI U “ELEKTRU”. Pogledajte naivci, bio SDA, SDP, DP, SNSD,PDP, svi su za svog osim vas poturica koji utapate svog sto vam nije daio bolji komad zemlje. Sram vas bilo. Fuj. Niste vi nikakvi Hrvati nego potomci onih sto su ubili mog dida, dva ujaka, 45 na Blajburgu, sve da bi se docepali nekakvog bogatstva. Nemam nista posebno ali hrvatski interes mi je na prvom mjestu a radim u privatnika i neka ga Bog čuva.

  • Apsolutno se ne slažem s tobom. Nije niko ljubomoran ako nečiji jedan član iz domaćinstva radi u državnoj službi ali da izreda iz kuće svi pa i rodbina naročito od političara pa to je za osudu i nije mi ni malo krivo što se ovo dešava. I sada ima djece branitelja što živih što poginulih koliko god hoćete nezbrinutih.

 • možda gorčina a ne zloba ne mogu svi iz pojedinih obitelji raditi u tim firmama ili ljudi koji imaju strane mirovine ili oni dobiju otpremninu iz ht pa predju u ep o tome se radi ili trgovci frizeri gdje je struka da radi na svom poslu ili onaj liječnik bio ministar prometa da ne nabrajam bilo bi tu pisanja do jutra

 • Imam stripziz bar, i vjerujete bolje zivim nego ministar. Jebes elektro, ht i i sve ostale firme.
  Svi ti pacenici dodju meni vikendom i pitaju jel ima robe!!!

 • Daj Čoviću okani se više tužakanja i pisanja pisama! Kakve su to političke metode, tko li ti to savjetuje. Zvučiš jadno. I nesposobno.

 • Čovicu zovi Dodika jebo te on. Sudit ce ti narod zapamti. Izdao svi svu moju pokojnu rodbinu i sve one koji su dali zivote za domovinu.

 • Čoviću povuci se ostavi ovu bagru hrvatsku kojima Bog ne bi ugodio, pa neka sve propadne. Očito su Hrvati to zaslužili da za navijek imaju tuđina za vladara. Samo gledaju interes. Zasto ne budete jao moj ujak kada su mu devedesetih dali nekakvu mirovinu… sinko ne triba meni ta mirovina ja san sritan sto je došla nasa Hrvatska drzava,

 • Dragi moji hrvati i muslimani. Citam, citam i citam. Nikako se nacuditi. Zar tolika mrznja vlada medju vama. Tu vam nemoze pomoci ni hodza ni baba gatara, ni Rade travar.

  Predlazem.
  Izaberite nekog SRBINA neka vas vodi i balansira da mozete upraviti ka evropi.

 • E Covicu koliko si Hrvata potjerao iz Mostara svojom politikom, koliko drugih razocarao svojim postupcima, da te glasove imas sad ne bi kukao

 • Muslimani su protjerali 40.000 hrvata iz Sarajeva, trebalo ih je sve naselit u Mostar a mi ih proslijedili dalje za Švedsku, Kanadu, USA, Hrvatsku itd.

 • Pomozi nam Bože da tvojom milošću drug Dragan i njegova partija što prije odu sa političke scene, trebali su otići 1990 ali ne, samo ime promijeniše. Hrvatskom narodu je bolje da ga nitko ne zastupa nego ovo šaka jada i bijede, partijskih službenika i njihovih doušnika. Oprostite, mi smo još veći jad, jer nas partijaši i nitkovi žedne preko vode prevedoše i odlučuju o našim glavama i našoj djeci.
  Živio drug Dragan i njegova partija!

 • Sve se vidjelo kakav je tko? Na Titovu sahranu došao cijeli svijet a na Tuđmanov samo turčin došao hahahaha.

 • Debakl u Mostaru. Ali kako je u manjim sredinama, u Mostaru i nije toliko strašno. U mojem gradu, SDA predstavljaju jedan mlađi doktor, kirurg, tj cijela obitelj su doktori, inžinjeri i pravnici, a dok naš rVatski narod predstavlja jedan čovik, sa SSS školom, a poznat je po tome što kaže da čoviku ne treba vakultet da bi uspio u životu. Užas. Rastjerao je sve mlade obrazovne Hrvate, jednostavno ne dati, ponižava te, a oko sebe je okupio takve. E moj Dragane, u pravu si za izborni zakon, ali na lokalnim razinama, sa takvom ekipom kao mister no-vakultet i slični, nikave šanse nemamo, ali pitanje je, da li je tebe uopće briga za to, možda je takve lakše ,, upravit,,.

 • Nije njih briga za narod koji masovno odlazi ostaju uhljebi i naseljeni bosanci koji su poremetili status civiliziranog grada

 • Glasajte za Bakira ili Komsica, oni ce vas siguro zaposliti u EP, Eronet, HT,… kako rece Ivo Andrić…svijet je pun budala ali kod nas previše

 • Krepo vam zlocinac bravar, krepala kugoslavija, samo poremeceni likovi mogu slaviti nekoga tko je ubio vise ljudi na tako malom prostoru nego hitler.

 • Ustaše i Četnici jedite govna. Dobili ste kaznu za sva zlodjela. Mislili ste raditi teške zločine 1941. – 1945. Pomagati hitlera musolinija i ne biti kažnjeni. Majmunh mamu vam vaš pitajte saznajte što su Francuzi, Englezi, Norvežani itd učinili 1945. sa svojim sunarodnjacima koji su se stavili na stranu hitlera musolinija. Sve po prijekom sudu u ime države povješali postrijeljali. Dakako tako treba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.