Raguž: Ovo je suludo, gdje su bili s tom idejom prije izbora, OHR će morati reagirati ako nastave – Jabuka.tv

Raguž: Ovo je suludo, gdje su bili s tom idejom prije izbora, OHR će morati reagirati ako nastave

Slaven Raguž
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž ideju Bh. bloka da Mostar dobije gradonačelnika koji bi se rotirao svakih 16 mjeseci nazvao je suludom, navodeći kako bi u slučaju takvog sporazuma OHR morao reagirati.

Ovo je samo kupovina vremena Koalicije za Mostar zbog pokušaja dogovora za 18 ruku, a rotirajući gradonačelnik je najveća glupost koju su mogli iznijeti, kazao je Raguž za Klix.ba.

Tvrdi kako se radi o nerealnoj priči koja je neprovediva ili “oni koji o njoj govore nemaju pojma da se za takvo nešto ne samo da treba mijenjati statut nego i Ustav Federacije BiH i izborni zakon i cijeli niz zakona o kojima se u Gradskom vijeću ne može odlučivati”.

Gdje su bili prije izbora s rotirajućim gradonačelnikom, izborni proces je završen na jednim pravilima, a sad se ne mogu mijenjati tijekom konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća zato što postoji mogućnost da SDA ostane bez gradonačelnika. To je silovanje zdravog razuma uz oproštenje na terminologiji, kaže Raguž vidno iznađen cijelom situacijom.

Tvrdi da ga je zbog plana o rotirajućem gradonačelniku u petak zvao predsjednik Naše Stranke Predrag Kojović samo sat i pol ili dva prije početka sjednice Gradskog vijeća Mostara.

Ja sam kategorično odbio bilo kakvo sudjelovanje u takvom političkom sporazumu, tvrdi Raguž.

Kaže da mu je već tada bilo jasno da će se dogoditi neki preokret, ali nije mogao vjerovati da će se izaći s tom idejom na Gradskom vijeću dok za govornicom nije ugledao Irmu Baraliju.

S obzirom na to da sam već tada pročitao izjavu Bakira Izetbegovića za koju sam smatrao da je samo ideja, postalo je jasno da postoji dogovor između SDA i Naše stranke, a očito i cijelog Bh. bloka i Koalicije za Mostar pa se dalo naslutiti gdje će to voditi, kaže šef HRS-a.

Rotirajući gradonačelnik je, prema njegovim riječima, u začetku ideja koja je utopija.

Ne mogu shvatiti zdravorazumski da je netko izašao s tim prijedlogom, kad je u tijeku konstituirajuća sjednica, kada se ne može mijenjati dnevni red i ne mogu se donositi zaključci, kaže Raguž.

Hrvati neće rotaciju: Koga više zavaravate i s kim se više igrate?

Ako se SDA i HDZ dogovore o rotirajućem gradonačelniku, tvrdi on, dovest će u pitanje regularnost i ustavnost, a u tom trenutku će OHR morati reagirati.

Pojašnjava kako SDA i HDZ to mogu dogovoriti samo po nekim prijateljskim osnovama, naprimjer da prvo bude jedan pa podnese ostavku, ali ako on ne da ostavku ne može ga nitko na to prisiliti, jer ne mogu ovaj sporazum provesti u smislu zakonskih normi.

Nitko ne jamči da će jedan dati ostavku da bi funkciju preuzeo drugi. Ako bi oni to uveli kao neku normu mi ćemo prvi tražiti ocjenu ustavnosti i tumačenje OHR-a, poručuje Raguž.

Cijelu situaciju je ocijenio kao pravljenje kazališta od Gradskog vijeća.

Od izbora gradonačelnika Mostara bošnjačke stranke prave nacionalno-vjerski projekt. Nevjerojatne izjave dolaze od Safeta Oručevića, preko Medžlisa Islamske zajednice do Bakira Izetbegovića i Nermina Nikšića. Zar je toliko ta gradonačelnička funkcija u Mostaru bitna da ne smije biti Hrvat. Ne može HDZ BiH platiti kampanju koju im probosanske stranke rade s ovim, uvjetno rečeno, kaže Raguž.

Nekorektnim ocjenjuje i to da se u cijeloj priči HRS gura da glasa za HDZ-ovog kandidata Marija Kordića.

Jučer gledam na FTV-u, Nermin Nikšić izjavljuje da je probosanski blok dogovorio zajednički nastup u Mostaru. Dakle Koaliciju za Mostar i Bh. blok naziva probosanskim, pa se pitam jesmo li to mi onda prohercegovački, otvoreno će Raguž.

Nerealno je, kako kaže, konstantno pozivanje na jedinstvo i zakopavanje ratnih sjekira dok se istovremeno vodi žestoka borba samo da gradonačelnik ne bude Hrvat.

Dovode nas u jednu tešku situaciju da postaje neminovno da ćemo podržati Kordića, a nećemo ga podržati bezuvjetno, to je činjenica, a što nas nitko ne kontaktira, to bi trebalo pitati druge, a ne nas, kaže Raguž navodeći kao je to jedan u nizu apsurda.

Apsurdnom smatra i situaciju da stranka koja ima dva vijećnika diktira i ignorira stranku koja ima tri vijećnika, kao i niz događaja koji se vežu za izbor gradonačelnika u Mostaru.

Ovdje su scenariji suludi. Pitam se zašto su ljudi izlazili na izbore. Građani prate sjednice Gradskog vijeća i svima je postalo jasno tko pokušava držati razinu političke odgovornosti, a tko pokušava provesti politikantstvo, tvrdi Raguž.

Prema tome, prema njegovim riječima, očigledno je da nekome nije u interesu da se vlast u Mostaru konstituira do kraja, nego da se igra politike iz tko zna kojih interesa.

Za SDA i HDZ ovaj status quo je odgovarajući jer će se donijeti odluka o privremenom financiranju od 12 milijuna maraka za koje nitko neće pitati, jer će se razgovarati o rotirajućem gradonačelniku, što nema veze sa zdravim razumom, zaključio je lider HRS-a.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Slavene pametan si čovjek! Prijedlog rotacije im je i savjetovao OHR . Kada se stvori zbrka, anarhija onda OHR ima posla i interesa u svemu tome. Zalihicu kao da je mentor Reuf Bajrović.

  • Oni svoje nedaju. Na kraju svi se udruze. Pa vrijeme je da im pokazemo da su HRVATI SKUPA. DOSTA,nije vrijeme ni za kakvo razjedinjenje. Kakvo rotiranje. Ko je Irma da pametuje i da joj se udovoljava sve. Iprepotentni Arman, koji laze samo tako. Nece oni skupa aha. A gda BOSKA?

  • Pa Boze dragi ima li zena ista od Cavarske krvi u sebi. Duboko se nadam da ima. Ma nebi izdala svoje nema te cjene 🙏👍💓Nisu zbog slobode ginuli za ludu.

  • Trebali ste puno prije oko Boške obletati i ispraviti nepravde kojoj ste nanijeli njoj i narodu da bi imao poticaja i razloge da se odazovu na izbore.

  • OHR i Visoko prestavnik zajedno sa ovim ambasadorima i jesu izvor svih zala ovdje. Oni podilaze bosnjacima i sokole ih u krsenju Dejtona i Ustava BiH. Koji je konacni cilj Boga pitaj ali ovo ne vodi dobru. Bosnjaci to ne kuze nego su se osilili i gaze sve redom a znaju da to nece izaci na dobro. Bosnjaci su pokazali pravo lice … Dotakli su dno dna u svojim prljavim i podlim igrama i spletkama ne prezajuci niti od cega…

  • Tko je najkompetentniji kandidat? Tko je od njih najbolji za Mostar/Mostarke/Mostarce??? Eeee taj neka bude!!! Kad budemo bolje zivjeli, pitacemo se: je li to bolje dolazi od Hrvata ili netkog drugog? Sigurno ne!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.