Hrvatski političar napustio emisiju N1: Hrvatska vas je pobijedila i otjerala, doviđenja i samo se sjetite Oluje – Jabuka.tv

Hrvatski političar napustio emisiju N1: Hrvatska vas je pobijedila i otjerala, doviđenja i samo se sjetite Oluje

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je pozdrav “Za dom spremni” legitiman, a u emisiji N1 televizije “Crvena linija” kazao je da se to ne može uspoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj.

U razmjeni stavova nije htio sudjelovati ni dvadeset minuta. Gosti su bili i Srđan Mazalica, predstavnik Dodikovog SNSD-a u Skupštini Republike Srpske i Brajan Brković iz Stranke slobode i pravde koju vodi srbijanski oporbenjak Dragan Đilas.

Tema emisije je bila to tko su izdajnici, kolaboracionisti, tko ratni zločinci, a tko heroji u zemljama regije. Za primjer je uzeto to da je, usprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Također, i da su usprkos odluci Ustavnog suda RH da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški i da nije u skladu s Ustavom, ova obilježja zabilježena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, usprkos presudama suda u Haagu i zahtjevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija povući priznanja ratnim zločincima.

Zekanović je na samom početku krenuo oštro i naveo da je “očekivao tako nešto iz Beograda”, ocijenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja.

Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banja Luci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o obrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnjaci, iz Srbije i BIH napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću poraženi, kazao je.

Zekanović je kazao da je “po zakonu dopušteno” u Hrvatskoj “Za dom spremni” jer su, kako kaže, HOS bile legitimne jedinice, a “Za dom spremni” je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme.

Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banja Luci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smiješno, kazao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok “u Hrvatskoj to ne postoji”.

Na pitanje što s odlukom Ustavnog suda RH da je uzvik “Za dom spremni” protuustavan, Zekanović je kazao da ta odluka “ne postoji, i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama”. Ovdje valja napomenuti da nikakva zakonska odluka o korištenju ZDS-a na komemoracijama ne postoji, postoji tek stajalište Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje nema nikakav zakonski učinak, piše Jutarnji list.

Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primjer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već prije 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga, kazao je Zekanović.

Ustvrdio je da se to ne može uspoređivati s fašizmom u Srbiji. Za napuštanje predsjednika Republike Zorana Milanovića komemoracije na kojoj je dio sudionika koristio “Za dom spremni”, kazao je da je “ludost”.

Zločini koji su počinjeni u NDH po monstruoznosti premašuju sve zločine, kazao je Mazalica.

Brković se osvrnuo na, kako je kazao, relativizaciju pozdrava “Za dom spremni”, navodeći da se vrtimo u začaranom krugu “tko je kriv i čiji su zločini veći”.

Političke elite koriste te teme da skrenu fokus s bitnih stvari, kazao je i dodao da mladi takve stvari prisvajaju, do 20. godine. Kazao je da se stvari mijenjaju kad ti mladi u 25. godini uoče realne probleme, pa im nije bitno tko je iz BiH ili Hrvatske, već nešto drugo.

Prema ovoj retorici koju smo čuli od gospodina iz Hrvatske, ja ne vidim kako se išta može promijeniti, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora – a to je odljev mozgova. Mladi ovdje ne vide budućnost, naglasio je Brković.

Nakon toga uključio se Zekanović koji je emisiju napustio uz konstataciju da je rekao da mu je “drago što je čuo ovu suludost s Istoka”, a prije nego što se isključio iz emisije, u kojoj je gostovao online, poručio je “sjetite se Oluje”.

Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevati borbene jer je hrvatska vojska u Domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobijedila u ratu i vas, i sve četnike, otjerala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se sjetite Oluje, kazao je Zekanović u emisiji N1 televizije “Crvena linija”, obraćajući se Mazalici i Brkoviću.

Emisija je potom nastavljena bez njega.

Zekanovićevo “samoisključenje” pogledajte oko 17. minute u videu.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

  • N1 je huškačka televizija koju bi ozbiljni političari trebali potpuno ignorirat kao da uopće ne postoji. Srbi stalno ponavljaju četničkokomunističke laži o drugom svjetskom ratu tako da se prikrivaju njihovi zločini iz ratova devedesetih godina.

    • Zekanoviću svaka čast ,ali u saboru RH ,sa udbašem Škorom (lunja )si ok i uz SDP ,ti si ok okani se Škore i zalutalih škorića i porušenog mosta , budi svoj naš Hrvatski

      • Naš ja: Nemoj srat. Pričaš Šeksove priče. Pola Plenkijeve vlade su udbaši ili sinovi udbaša. Nemam nikakvih simpatija za Škoru, ali on s Udbom nema veza, To je HDZ – ova izmišljotina..

  • Kapa dolje Zekanoviću! Što mislite kako bi se u istoj emisiji ponijele hrvatske izdajice koji danac vladaju Hrvatskom? NPR; Milanović, Mesić, Plenković, Grbin, Bauk, Ostojić, Jovanović, Jandroković, obuljen i cijeli čopori HDZ i SDP “domoljuba”, koji iz dana pljuju Hrvatsku i sustavno je pljačkaju.

  • Napustanjem emisije si pokazao da si pravi zekan.Ponasanje ti je nezrelo i bahato.Zaslugom takvi kao ti Hrvatska nikada nebi pobjedila.Pametan i mudar politicar bi to drugacije kazao.Izdrzao bi emisiju i svima pokazao inteligentnost i mudrost.Ti si pokazao nivo zaostalog seljacine

  • 14:32 zasto ti ovde pises?Ovde pise retard-bolesno-zatucano-zaostala elita.Kad sam procitao tvoj komentar onda vidim da ti to nisi.Ovakvi zekani sramote Hrvatsku kulturu.

  • Hrvati i Srbi moraju shvatiti da su osuđeni jedni na druge, na suradnju kao braća po krvi i jeziku, po prostoru koji ih nerazmrsivo povezuje… Tek kad odustanu od nacionalizma, moći će graditi mir i sklad u suradnji na svim razinama, na dobro ostalih naroda na Balkanu. Nacionalističke i šovinističke elite s obiju strana uspjele su zavaditi slavensku braću, dva plemena istoga naroda koja ponovno teže uspostavi jedinstva, ma koliko se god to ne sviđalo različitim interesnim skupinama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.