Hoće li se ukinuti naknade zaposlenicima u institucijama BiH?

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za utorak razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut uz obrazloženje da bi se ostvarile značajne uštede u državnom proračunu, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima.

Iz SBB-a pojašnjavaju da se naknade ostvaruju i kroz rad u brojnim komisijama, radnim i interresornim grupama, a sve se to obavlja tijekom radnog vremena zbog čega ove osobe osim redovne plaće imaju i dodatnu naknadu za rad koja se odvija tijekom istog razdoblja.

Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za proračun i financije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo financija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona.

Kolegij Doma zasjeda u utorak uoči sjednice Zastupničkog doma kada će odlučiti hoće li ova točka ostati na dnevnom redu sjednice.

Pred zastupnicima je i Izvještaj o nepostizanju suglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

(Fena)

10 komentara

 • Ha ha ha poćukala koka što je bilo,sad se mora rezati.E moji kriminalci svemu dođe kraj pa će i vašoj bahatosti i bezobrazluku.
  Bog neka Vam sudi za vaša nedjela i lopovluke, očito da narod nemoćni može samo ovako tipkati.

 • konzuli će ostati bez plaće :
  “Zašto zrikija ne miriše raja.
  “A tko je zriki pitaće se vrli pitac neki. Van ovih BH krugova malo je tko čuo za posuškog junošu, vlasnika portala “Poskok”. Ime portala je baš ‘nako da pokoji ” perecijaner” (kako je krivo nazvao vlasnik poskoka stanovnike Hrvatske), odmah pomisli na onaj stereotip koji važi za Hercegovinu. Kamen, drača i poskok iako Hercegovina obiluje i poljima i pitomim predjelima, pa ko biva, pošto se na kamenu drači i uz poskoke nemože živit navalio sav taj polusvijet i “zagadio” hrvatsku uljudbu po Splitu und Zagrebu. Portal je malo poznat van BiH granica i ponekad se bijesno i ljutito spomene ” kao neki tamo portal iz Hercegovine” obično kad Ivo Banac popizdi u Bujici.

  Dakle Nikola Zirdum alias zrikavac, od milja “zriki” bivao je često gost po BH TV kućama a jednom čini mi se i na HTV-eu. Borio se on kontra nametanja Hrvatima “niskih predstavnika” poput Željka Komšića, modernog Sejde Bajramovića, ukazivao na neravnopravnost Hrvata a čim to brate radiš odmah si u sarajevskim jalijaškim krugovima ustaša. Iako zriki,ono ne može smislit ustaše, ono ne može ih nacrtane. Al ne “ustaše” tipa Jurišića, Budimira i drugih lažnih ustaša, nego nako ustaše an general, ne mere i šlus. Zriki je isto antifašist ko i sarajevska raja. Pa u čemu je onda problem pitat će se vrli pitac neki. Kao odgovor to me podsjeća na situaciju iz 89-te godine. Taman sam služio još živuću JNA kad smo u gluho doba noći dobili uzbunu i bili istjerani na pistu. Tu su nam rekli da ne mrdamo dok je po nama pljuštala kiša koja se mješala sa snijegom. Dok smo tako promrzli i mokri čekali u nedoumici, grijali se žarom cigareta, odjednom je paradnim hodom, kad se već svanulo, dodefilirala sva sila oficira, raznih činova, od vodnika do generala. U dugotrajnoj tiradi rečeno nam je da je vojska dobila zadatak da održi ustavnopravni poredak, Albanci su naravno s oficirske bine nazivani Šiptarima, šiptarskim teroristima ( koji su onako poniženi i pljuvani mahom gledali u vrhove svojih čizama, dok se prijeteći spominjao obračun s njihovim narodom, dakle s njima samima) iako su činili barem petinu svih vojnika i naređen nam je pokret prema Gnjilanu. Iz obližnje kasarne u Vranju koja nam je bila domicil. Što je bio razlog da nas dižu u gluho doba noći i puste da se smrzavamo u krugu metar sa metar i onda potrpaju u kamione i stacioniraju iznad nekog albanskog sela koje je imalo velike zidove oko kuća ( krvna osveta i te spike). Razlog je bio štrajk rudara u Starom trgu. Običan štrajk. Povod štrajku je bilo smjenjivanje i hapšenje Azema Vllasija kosovskog i albanskog funkcionera. Na beogradskim medijima rudari su proglašavani maltene teroristima i razbijačima Jugoslavije. Onda je jednog dana Stipe Šuvar, tada neka visoka šarža u CKSKJ posjetio rudare. Spustio se među njih u jamu i popričao s njima. I automatski za beogradske medije postao ustaša. Torcida i BBB već su ranije skandirali njegovo ime što je meni osobno uvijek bilo smiješno jer je Stipe Šuvar bio jugoslavenski integralist, tvrdokorni komunist, no to samo govori na kakvim nam je granama bilo bilo hrvatstvo kad ga je personificirao Stipe Šuvar. Otprilike na kakvim je i danas, nakon rata u kojem smo što bi rekli Srbi “u ratu pobijedili a u miru izgubili”, samo što je kod nas stvarnost a kod Srba mit.

  Zašto ovo pričam. Pa zato da bi napravio paralelu i rekao, kakvo nam je to hrvatstvo kad ga predstavlja Nikola Zirdum. Koji je za sarajevsku čaršiju postao ustaša na sličan način na koji je je i Stipe Šuvar za beogradsku postao isto. Iako i jedan i drugi preziru ustaše. No ruku na srce između Zirduma i Šuvara postoje svjetonazorske i druge razlike i paralela nije do kraja ista, samo je jedan segment u priči skoro pa identičan.

  Ekipa koja je protestirala protiv zrikija je poznata. To je već poznati skup daidža koji tobože preziru nacionalizam vlastitog naroda ali zato rado furaju tuđi, to su oni “ahdnamaši” koji bi se zadovoljili tretmanom koji nje imala raja za vrijeme Osmanlija gdje nemusliman nije smio tužit muslimana, gdje je kadija tužio i sudio, gdje zvono nije smjelo zvonit i gdje su se crkve džamijale a znamenita “ahdnama” bila mrtvo slovo na papiru. Legenda govori da su jednom došli predstavnici raje da zamole vezira da sultanu napišu žalbu, poradi terora i samovolje begova i kadija, spahija i valija, kojeg trpe. Nema problema – odgovorio je vezir- ali morate pazit, kad budete pisali pismo nemojte pisati slova onako vodoravno, nego pišite ukrug a u sredini ostavite prazan prostor. Zašto, upitaše se zbunjeni ljudi. E pa zato-reče im vezir- da kad presvijetli padišah nabije vaše pismo na svoj obrezani, da vam ne ošteti slova.

  Tu su zajedno s njima i “gradžani” “multitietnićari” ” antifašisti” koji su posakrivali slike deda amidža i daidža u ustaškim i “handžarskim” uniformama..uhvatili se Zavnobiha ko mutavi a to im je samo krinka kako bi BiH, tj federaciju pretvorili u muslimanski entitet jer Srbima jelte trenutno ne mogu ništa. Njih bi ostavili ako bude elana, džebane i svih drugih alata za drugo poluvrjeme. Tu je neka notorna Džasmila Žbanić, netalentirana mahaluša kojoj Hrvatska financira filmove o neshvaćenim vehabijama, o pedofilima na jadranskim otocima i slične teme koje neće financirati nitko doli “pereca” kako bi zriki rekao. Žena je kao i Danis Tanović dobila neku filmsku nagradu na konto “sadake i sevapa” a ne zanata kojeg obavlja, pa otada sve u šesnes’ muze blesavu hrvatsku državu koja je uvijek spremna onako mazohistički financirati sve svoje neprijatelja bez obzira na vjeru i naciju. I sve tako neki tipovi ala Džasmila ustali kontra našeg ovovjekog “Stipe Šuvara”.

  Zriki ne voli “perece” ali voli njihov mentalitet. I on je etnomazohist kao i većina “pereca”. Za Miljenka Jergovića, sarajevskog pisca sa zagerebačkom adresom Tuđman je ultimativno zlo, o Paveliću da ne govorim a Draža Mihajlović je tragični trodimenzionalni lik. Za zrikija je ustaška kapa užas i zlo a četnička tek simpatični folklor. Zriki je etnomazohist. I to ga ne eskulpira, sva sarajevska dreka ne pravi hrvatskog nacionalistu od njega ( uostalom on se sam nacionalizma grozi, osim srpskog, on mu je kul). To samo dokazuje do kojeg smo dna sebe doveli. U drugim narodima jebote, nacionalistima se nazivaju nacionalisti. Pravi. Koji to pokazuju rječju i djelom. Kod nas se nacionalistima proglašavaju etnomazohisti. Kao što je to bio Šuvar. Kao što je i danas Zirdum. Da nam bar nađu jednog pravog nacionalistu pa ga napadnu kao takvog, ko da bi se vjerujte mi na riječ, rodili, da jednom i mi budemo rahat i da onako odahnemo, obrišemo znoj sa čelo, otpuhnemo i teško reknemo..maksuz smo postali ko svi normalni narodi.

  A mi Hrvati što ćemo mi. Da podržimo čovjeka kojemu je četništvo simpatični folklor a ustaštvo nepatvoreno zlo. Koji je etnomazohist. Koji prezire i ruga se hrvatskom integralizmu a imponira mu srpski. Kojemu su Čavoglave seljačija u Guča kul. Koji na svom portalu producira Dežulovića i Rudan, dvoje ljudi iz cijele plejade koji bi nas Hrvate BiH i Hrvate općenito popili u čaši vode. A kojega opet sarajevski jalijaši nazivaju nacionalistom i huškačom )))) ( ovo je u internetskom rječniku oznaka za smijeh). Samo zato jer traži minimum prava za svoj narod. I kako se sad postaviti. Dal stati na stranu zrikija, je etnomazohist ali je naš i kontrirati ahdnamašima i lažnim multietnićarima i gradžanima. Ili mu kontrirati pa reći..eto ti tvoji Srbi pa nek te brane. Ja nekako mislim da je najbolje reć..iz naše zadrte, ustašoidne, ognjištarske, integralističke vizure. ” ovo br’te nije naš rat”.
  Područje:Delminium Vulgaris

 • Treba ukinuti svima koji primaju naknade u institucijama od države do mjesnih zajednica,jer su većina zaposleni na dobro plaćenim državnim radnim mjestima i za svoj rad dobro plaćeni,a sve ,ima ih mnogonetko i po 5-6 u Federaciji kažu najmanja naknada 5000 KM ,redovna plaća , mirovina ,na fakultetu,ko dekan, u nadzornim odborima,Komisijama i izmišljenim naknadama u kojekakvim nadzornim tjelima treba ukinuti.jer kad sabereš imaju primanja u desetcima tisuća maraka???? Iako ti od tog ništa nema.

  • Ne samo ukinuti treba natjerati kriminalce da to vrate drzavi jer to je pljacka ozakonjena,Kako moze netko istovremeno obnasati vise istih funkcija. I danas ima osoba koje imaju po tri radna mjesta

 • Pa ko ce to ukinut kad oni sami sebi to rade. Sami sebe i tuze i sude pa zna se onda sta ce bit. U Zupanijama nema mjesta da se prode a kamoli sto radi. Svi deru lovu a nerade nista i sad se jos zale. E moj jadni narode za koga ste glasali.

  • Moja radna kolegicu u domu zdravlja u Posušju čiji je muž HDZ pristaša trenutno ima tri primanja
   U domu zdravlja na hitnoj u Grudama u srednjoj školi predaje sa diplomom koju je sumnjivo stekla i plus u općinskom vijeću.E draga gospodo i takvih je masa u našem okružju.A muž joj ima invalidninu ne legalno i plus je zaposlen,a znam da je i bio u raznoraznim nadzornim odborima e to su Vam draga gospodo primjeri HDZ-ovaca a ni HSP-ovci nisu ništa drugačiji.To su upravo one “VELIKE HRVATINE” koji nam non stop sipaju lug u oči

 • Pa mislim da je u BiH najugrozenija kategorija ljudi – umirovljenici – ali i naj gl….. Zasto ne osnuju stranku i glasaju samo za sebe i donbit ce vlast, kad se zna da ih je najvise a ovako snjima omlacuje par stranaka.Nazalost.

 • Samo nezaposlenima treba dati naknadu a zaposleni to ionako sve odrade do podne.Ne znam kako uopće fizički mogu svratiti po naknade.od mjrsta rada do F.BiH i države da pokupe novce.Zato nema mirovina,porodiljnihm plaća,dječijeg,soc davanja…

Komentiraj: