HNŽ: Za osnovno obrazovanje izdvaja se 40 mil. maraka, Sindikat ipak prijeti štrajkom

Štrajk upozorenja u svim osnovnim školama HNŽ-a održan je jučer prvi školski sat prve smjene i prvi sat druge smjene.

Sindikat učitelja traži donošenje i usklađivanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnog ugovora, potom donošenje zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, donošenje pedagoških standarda i normativa, isplatu tužbi po pravomoćnim presudama i vraćanje isplate rodiljama na 100%, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš.

Regres dodatno

Također, traže da se djelatnicima, koji rade na određeno do 30. lipnja 2018., omogući godišnji odmor kako bi mogli ostvariti pravo na regres.

Ipak, podaci kojima raspolaže Vlada HNŽ-a dovoljan su razlog da se zapitamo ima li uistinu razloga za štrajk ili su motivi ovakvih poteza sindikata čak i političke prirode, piše Večernji list BiH.

Naime, u Vladi HNŽ-a rekli su nam kako je u osnovnom obrazovanju zaposleno čak 1970 osoba te se za njih iz proračuna izdvaja 39,269.050 KM.

Vlada HNŽ-a je od jedinica lokalne samouprave u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika osnovnih škola, za što na godišnjoj razini izdvaja 3 mil. KM. U razgovoru sa sindikatima, Vlada je riješila zbrinjavanje tzv. tehnološkog viška.

Riješili smo radno-pravni status 130 prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama koji su ranije bili zaposleni na određeno vrijeme. Uspješno smo riješili pitanje organizacijskih shema. Osiguravamo bolje uvjete boravka učenika i rada prosvjetnih djelatnika i obnavljamo značajan broj školskih objekata za što je planirano oko 10 milijuna maraka. Ako nakon svega ovoga netko može prijetiti štrajkom, onda se jedino može pomisliti da se iza cijele priče kriju politički razlozi, rekli su nam naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

9 učenika na 1 zaposlenog

Ukupan broj učenika u osnovnim školama HNŽ-a je 17.415, a prosjek broja učenika po razredu 17.

Ako broj učenika podijelimo s brojem zaposlenih u osnovnim školama, dobijemo podatak kako ide devet učenika na jednog zaposlenog.

Veći je prosjek učenika po zaposleniku u Švicarskoj, koja ima bolji obrazovni sustav od našeg. Želja Vlade HNŽ-a bila je da se riješi pitanje kolektivnog ugovora, ali sindikati su se odlučili na ovakve poteze. Petina županijskog proračuna odvaja se samo na osnovno obrazovanje. Nitko ne može reći da je to malo, zaključili su naši sugovornici.

Samo je pitanje dobivaju li djeca toliko kvalitetnu nastavu pa da se može reći da je trošak od 40 milijuna KM godišnje opravdan.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Večernji list se očito našao u ulozi odvjetnika vlade a ko j… radnike, sindikat i radnička prava ..u najmanju ruku zanimljivo .. Prosječna plaća u federaciji je u posljednjih 10 godina narasla za cirka 10 % … troškovi života svakodnevno rastu… prosječna plaća u županiji je 1050 KM a učiteljima je 880 KM i ne mijenja se 10 godina (od kad je počela svjetska ekonomska kriza . svugdje u svijetu je davno prošla samo u nas i dalje traje..) Da mi je vidjet ovog iz vlade bi li radio za tu učiteljsku plaću svaki dan s 20-25 djece (pa čak i 17 kako on tvrdi) ili bi otišao u Njemačku glavom bez obzira

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.