HNŽ sufinancira uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije objavilo je javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta.

Predmet poziva je dostava projektnih prijedloga za ovu namjenu na području HNŽ, u skladu sa Strategijom ruralnog razvoja ove županije (2021. – 2027.) i Programa utroška novčanih sredstava predviđenih županijskim proračunom.

Zbog prirodnih ograničenja, ova županija ima oskudne količine obradivog poljoprivrednog zemljišta te je održivo upravljanje njime jedan od prioriteta daljeg razvoja, piše Agro Klub.

Cilj je unaprijediti racionalno korištenje, očuvanje i obradu zemljišta te povećanje njegovih površina i proizvodnog potencijala.

Definirane su sljedeće mjere:

  • Zaštita poljoprivrednog zemljišta i unaprjeđenje iskoristivosti I i II agrozone (za realiziranje projektnih prijedloga dodjeljuje se 798.000 KM)
  • Komasacija poljoprivrednog zemljišta (za realizaciju projektnih prijedloga dodjeljuje se 550.000 KM).
  • Predmet poziva obuhvata mjere izrade projektne dokumentacije, izgradnju poljskih puteva, izgradnju mreže za odvodnju vode s poljoprivrednih površina, čišćenje kanala za navodnjavanje, izgradnju nasipa za obranu od poplava, korištenje i čišćenje poljoprivrednog zemljišta II i III agrozone, niveliranje poljoprivrednog zemljišta, formiranje terasa na nagetim terenima, održavanje plodnosti.

Korisnik može ostvariti novčana sredstva u maksimalnom iznosu od 50 posto od predračunske vrijednosti, s tim što pravnim osobama može biti odobreno do 10.000 KM, a fizičkim do 5.000 KM po projektu. Napominju da će se uvažiti i nabavka gnojiva prije raspisivanja javnog poziva, a koja je izvršena u ovoj godini.

Kraljević o šteti nakon nevremena: Pomoći ćemo, ali je teško nadoknadivo

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.