HNS: Pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održana je u ponedjeljak u Mostaru, a na sjednici je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku BiH, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u ožujku ostvari otvaranje pregovora s EU, navodi se u priopćenju iz HNS-a BiH.

Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Time bi se stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja, kazano je.

Schmidt: Integritet izbora ključan za izgradnju povjerenja u BiH

Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Naglašeno je kako je suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet za sve odluke koje će omogućiti da se u ožujku ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Također, razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.

U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja.

(www.jabuka.tv | Foto: HNS BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.