EU pokreće istragu protiv TikToka

Europska unija je u ponedjeljak najavila formalnu istragu protiv platforme TikTok zbog navodnih kršenja obaveza zaštite maloljetnika na internetu, prema novom zakonu o nadzoru nad digitalnim sadržajem.

Ovo je druga po redu istraga koja se tiče TikToka otkako je Bruxelles uveo Zakon o digitalnim uslugama (DSA), nakon što je u prosincu prošle godine istraživao platformu X tehnološkog milijardera Elona Muska.

Bruxelles je posebno zabrinut što aplikacija za razmjenu videa u vlasništvu kineske kompanije ByteDance potencijalno ne čini dovoljno za rješavanje negativnih utjecaja na mlade ljude.

Glavni izvor zabrinutosti leži u takozvanom efektu “zečje rupe” – koji se javlja kada se korisnici hrane povezanim sadržajem zasnovanim na algoritmu, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Zabrinutost Europske komisije odnosi se i na TikTokove alate za provjeru starosti, za koje kaže da ”možda nisu logični, proporcionalni i efikasni”.

Komisija je otvorila formalni postupak za procjenu je li TikTok možda prekršio DSA pravila u drugim oblastima, uključujući ”transparentnost oglašavanja” i ”pristup podacima za istraživače”.

Akcija je uslijedila nakon analize izvještaja o procjeni rizika koji je radio TikTok i njegovih odgovora na zahtjeve Bruxellesa za više informacija o mjerama koje je platforma za razmjenu videa poduzela protiv nelegalnog sadržaja, zaštite maloljetnika i pristupa podacima.

TikTok ima preko 142 milijuna korisnika mjesečno širom EU, u odnosu na 125 milijuna prošle godine.

Predstavnici platforme su izjavili da rade na zaštiti maloljetnika na internetu.

TikTok ima napredne funkcije i postavke za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina izvan platforme, a to su problemi s kojima se cijela industrija bori, rekao je glasnogovornik TikToka.

WhatsApp snižava granicu starosne dobi za korisnike

(Fena)

2 komentara

  • Koga će te vi zaštitit? Na svakom koraku dugine boje, tv, logotipi prvenstava, trake oko ruku, bilbordi,portali, crtani filmovi,slikovnice.To se više neda gledati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.