HNS BiH osudio nerealne, maksimalističke zahtjeve političkih aktera

Hrvatski narodni sabor (HNS) osudio je, kako se navodi u priopćenju, nerealne, maksimalističke zahtjeve političkih aktera zbog kojih još nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Put ka Europskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna.

HNS BiH pozdravlja kontstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredijeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Europskoj uniji, navodi se u HNS-ovom priopćenju za javnost.

Sastanak lidera u Mostaru: Bez dogovora o tri važna zakona

Iz te političke organizacije pozivaju na hitno usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te dodaju kako je HNS opredijeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju, ali smatraju kako u ovom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtjeva promjenu Ustava Bosne i Hercegovine što, kako se navodi, u ovom trenutku nije realno.

Iz HNS-a također traže hitno usvajanje Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine u skladu s općeprihvaćenim međunarodnim standardima, te usvajanje Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostupanjskog suda, kao i usklađivanje nadležnosti suda u skladu s međunarodnim standardima.

Sjedište drugostupanjskog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje europskog puta Bosne i Hercegovine, smatraju u HNS-u.

Vrijeme curi: Hoće li bh. političari u zadnji trenutak ispuniti uvjete EU?

(www.jabuka.tv | Foto: HNS BiH/Arhivska fotografija)

5 komentara

  • Ajde pomalo,doći će vrijeme svak sebi ,pa onda nek svak odgovara za svoj narod,najpoštenije.
    Neće BiH nikad u EU…Sizifov posao je to..Ostajemo gdje jesmo….

  • Ovo odgovara strancima. Luđačka košulja, kriminal, lopovluk, droge puni gradovi i politicari vazda na temama rata, otcjepljenjem izd. Fok je Dodika, Rame Isaka, Komsica mitraljesca nikad dosadno. A ovim akterima pravo dobro place po 7-8 tisuca km i sve džabe i jos kradu gdje sto stignu. A stranci znsju da u svakom momentu ovdje u BiH i na Kosovu mogu upaliti baklju nekakvih nereda i manjih sukoba. A to im odgovara. Jer njima mir nigdje ne stima. I u Ukrajini da veliki zele mir bio bi postignut u roku 48 h tako i u Palestini. Nekom rat s nekom je ovo biznis. Na zalost…,

  • Sve će to tako biti dok su ovi starohani u klupama.
    Budućnost je u mladima tako je i Broz govorio al nije se za života dao iz fotelje.
    Zato molimo se Bogu da ih što prije primi u krilo Abrahamovo ne bi li došla bolja i normalna vremena.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.