HNK Mostar predstavom “Spremni” završava sezonu

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru počelo je sa pripremama nove predstave “Spremni” po tekstu nagrađivane hrvatske dramatičarke Kristine Gavran.

Dramski zaplet vrti se oko obitelji suočene s apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevnicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha.

Ovaj tekst, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te, nažalost, savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazavanoj korona virusom. Tematizirajući odnos roditelj – dijete, autorica se zapravo bavi kontrolom i istraživanjem slobode te nametanjem straha kao sredstva postizanja moći, priopćeno je iz HNK.

Predstava se radi vlastitim snagama, a u njoj će igrati Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Kraljević i Dražen Pavlović. Premijera bi trebala biti idućeg mjeseca, najavili su iz HNK u Mostaru navodeći kako će time završiti ovogodišnju sezonu.

Kristina Gavran je za ovu dramu dobila nagradu Ministarstva kulture RH “Marin Držić” za najbolji novi dramski tekst u 2012. godini, i ovo je prvi put da se jedan njezin komad uopće postavlja u BiH. Dobitnica je i dvije nagrade “Mali Marulić” za najbolje tekstove za djecu, a prošle joj je godine u Birminghamu postavljen i prvi tekst na engleskom “Papar i med” u kazalištu Derby, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.