Preminuo Jose Cutileiro, diplomat koji je predložio plan mirne podjele BiH 1992. godine

Portugalski diplomat Jose Cutileiro, nekadašnji specijalni predstavnik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija za stanje u BiH i bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Bruxellesu u 85. godini.

Informacije o njegovoj smrti potvrdila je njegova supruga Agencia Lusa. Cutileiro je bio u hospitaliziran u Bruxellesu, gdje je i preminuo, prenosi Klix.

Cutileiro je poznato po tome što je 1992. godine predsjedavao Mirovnom konferencijom za bivšu Jugoslaviju te po tome što je 1994. bio generalni tajnik Zapadnoeuropske unije, odnosno europskog vojnog saveza.

Cutileiro je mnogima poznat kao diplomata koji je predložio plan mirne podjele BiH na bošnjački, srpski i hrvatski teritorij. Njegov takozvani “Cutileirov plan” bio je prvi i posljednji mirovni plan potpisan prije početka rata u BiH. Potpisali su ga 18. ožujka 1992. Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban.

Prema tom planu BiH je trebala postati decentralizirana država u kojoj bi sve županije bile podijeljene prema nacionalnoj osnovi. Ipak, nakon sastanka s američkim veleposlanikom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. ožujka 1992., Izetbegović je odbacio “Cutileirov plan”.

Ipak, mnogi analitičari ocijenili su da je potpisivanje Daytonskog sporazuma 1995. godine ustvari predstavljalo “Cutileirov plan” s određenim modifikacijama.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.