HKD Napredak: Kako ”europskom Jeruzalemu” smeta katolička molitva za mrtve?

Slavljenje svete mise kao vjerskog obreda samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranjem ustaškoga režima, kako neki tvrde. Naprosto jedno drugo isključuje, priopćeno je iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ističu kako čvrsto podržavaju slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike.

Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika, poručuju iz HNK Napredak.

Navode da je neprihvatljiv svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a zapravo je javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju pravo biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva.

Vicepostulatura: Prestanite nasrtati na misu za žrtve Križnog puta i kardinala Puljića

Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i ”europski Jeruzalem”, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama, ističu iz Napretka.

U priopćenju podsjećaju da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrjednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti, zaključuje se u priopćenju HKD Napredak.

Kardinal Puljić izrazio nevjericu i razočarenje zbog osuda najavljene bleiburške mise

(www.jabuka.tv)11 komentara

  • Idemo na misu,jer je to Božje davanje ,komunjare i sotonisti ,što smo vam skrivili osim štto ste na Bleiburgu pobilu našu mladost ,vaš nečastivi vam ne da mir ,od nas MIR

  • Anonimno…jebo ti udbaski Zg nanu a i ovomu sto te podrzava!Zato u Hercegovini kad bude onaj dan za Srebrenicu nista od dana zalosti!Zrtvama kapa do poda ali muzika u kafice a tko nece i to ima svoje!JEBALE VAM USTASE SVE!JEDINA PRAVA CISTA UREDNA POSTENA VOJSKA!ZA DOM!

  • Kako očekivati empatiju za žrtve zločina u Srebrenici kada se negira genocid nad Armencima poslije Prvoga svjetskoga rata u broju od 1,7 do dva milijuna, koje su počinili Turci Otomani ili genocid nad Hrvatima poslije Drugoga svjetskoga rata u broju od 586 tisuća, po vlastitom priznanju, koje su počinili tito i njegove partizanske horde zla. Pitam se jesu li navijači nk sarajevo sebi dali ime po ovim zločinačkim genocidnim hordama? Svim žrtvama svih zločina neka je pokoj vječni i svjetlost vječna neka im svijetli, Amen! Počivali u miru Božjem!

  • Sve sto se slilo u velike gradove u centru grada su bili potomci partizana zlocinaca, koji i danas koče Hrvatsku i ostale prostore. Svaki prosvjed u Zagrebu,Vili MTula, Ursa, Boricka,Terselicka, pusici,mesici,puhovski… jesu li to mozda Hrvati? Bilo da su za gej, za ubijanje nerodene djece, protiv izgradnje Cvjetnog trga, protiv Bandica, protiv udruge za obitelj, protiv rederenduma. Uglavnom sta god Hrvati pokusaju napraviti gamad je tu protiv toga. Samo im treba zavrnuti pipu dotoka novca. Dosta vise da 95 posto Hrvata se boji ove gamadi sto su uselili u židovske stanove, ne bi me cudilo ni da su ih pobili pa pripisali to NDH, samo da se dicepaju stanova. Vecinom su ubijali pametne odvjetnike, profesore,lijecnike, nadu nekoga da lazno svjedoci da su besti govorili, pokupe ih i vise ih nitko ne vidi. Pogledajte koga su ubili od Dubrovnika do Zagreba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.