Kardinal Puljić izrazio nevjericu i razočarenje zbog osuda najavljene bleiburške mise

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u ponedjeljak kako je u nevjerici zbog brojnih osuda najave služenja mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu 16. svibnja no negativna reagiranja nastavila su se nizati a uključilo se i veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA) objavila je kako se kardinal Puljić tijekom dana sastao s dogradonačelnikom Sarajeva Milanom Trivićem a susret je uslijedio nakon što je i gradonačelnik Abdulah Skaka pozvao vrhbosanskog nadbiskupa da misu otkaže.

Kako je navedeno u priopćenju, kardinal je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

Pojasnio je da se Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom, stoji u priopćenju.

KTA ističe kako je upravo to bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene Svete mise, koju kardinal Puljić, u ime biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom, kako podsjećaju u priopćenju, kardinal Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Židovske zajednice u Sarajevu a kao član Međureligijskog vijeća BiH sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu.

Kardinal Puljić je izrazio nadu kako će “isti oni koji su doprinijeli stvaranju negativne klime, pomoći da Sarajevo bude grad suživota i dijaloga“.

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je reagiralo na najavu služenja mise za bleiburške žrtve u Sarajevu pozivom da se komemoriranje ne pretvori u čin povijesnog revizionizma dok se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pridružio onima koji uopće ne žele da se ta misa održi.

Razmišljajući o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i pamtiti povijest u njezinoj cjelini. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od povijesnog revizionizma i retrogradne retorike. Kako smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga, stoji u izjavi objavljenom na Twitter profilu veleposlanstva SAD u BiH.

Član Predsjedništva BiH Dodik je pak u izjavi za novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) kazao kako najava mise koja bi kao sastavni dio službene komemoracije 75. obljetnice bleiburške tragedije trebala biti održana u Sarajevu 16. svibnja ne može biti tek unutarnje pitanje Katoličke crkve, tim prije što je već potaknula cijeli niz reagiranja.

Bez želje da ijednoj crkvi ili vjerskoj zajednici sporimo pravo na služenje (mise) moram kazati da smo i samom najavom takve mise duboko uznemireni. Najava mise za žrtve Bleiburga “na sva zvona” sugerira sumnju da netko preko vjerskog obreda pokušava rehabilitirati ustaški pokret, izjavio je Dodik.

Ranije su na najavu mise negativno reagirala i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić pa se ispostavilo kako je prijepor oko komemoriranja Bleiburga jedna od rijetkih situacija u kojima sva tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha imaju isto stajalište.

Najavu komemoriranja bleiburških žrtava molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve značajnije politikke stranke čije je sjedište u glavnom gradu BiH, Židovska zajednica BiH te brojne nevladine udruge a oštro intoniranom izjavom u nedjelju je reagiralo i veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani istaknuvši kako je to neprihvatljivi čin kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine.

U ponedjeljak se oglasio i mitropolit Dabrobosanske mitripolicije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hrizostom koji je oštro upozorio kako bi “dovođenje Bleiburga u Sarajevo” mogao biti kraj svakog dijaloga i suradnje između SPC i Katoličke crkve u BiH.

Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo kršćana, niti bilo kakvih drugih odnosa, izjavio je mitropolit Hrizostom.

Služenje mise podržali su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koordinacije stranaka s hrvatskim predznakom u BiH. U toj su koordinaciji ocijenili kako negativna reagiranja na najavu mise predstavljaju “vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH”.

Pravoslavna crkva najavila prekid odnosa s kardinalom Puljićem

(Hina)


41 komentar

  • Hoce Li se pravoslavac crkva ograditi od genocida od strane svog naroda. I to bi bilo pravda Zalosno je viditi tudje greske a svoje velicati i slaviti. Zlocin je zlocin ne ovisno od koje vjere dolazijo.

 • puljicu okani se politike otice i ovo malo naroda od vas kao što rade zapadne zemlje zato se okrenute malom narodu i tako su vaši pojedini svećenici niko i ništa a časnim samo treba auto kupiti i nigdje ih vidit ko zna na kojoj su plazi

  • Je li to tvoj najveći problem u životu? Znaš li ti glupi čovjeće da molitva nije politika? A tko želi negdje ići, sretan mu put. Ne brini ti za tuđe živote i grijehe, brini se za svoj.

  • Bobetko Ustase i domobrani su u 2 svjetskom ratu povjesali mnoge gradjane u Sarajevu, a iste te ustase su stradali u Bleiburgu i jos zlocincima treba misu praviti. To nema veze sa zivotom vec sa kratkom pamecu i znanjem.

   • Ok.Nije dobro organizovati nisu u Sarajevu i izjednaciti zrtve i ubice ali sta cete sa Dodikom i njegovim poslusnicima i slavljenja RS vojske koja je u zadnjem ratu bas u Sarajevu sa okolnih planina ubijala neduzne gradjane Sarajeva Nastradali su bas od te vojske obicni gradjani razliciti nacionalnosti. Bas u tom Sarajevu kad su cekali u radovima za hranu???

 • Puljicu to su tvoji jarani.Njih si zvao na dernek za Bozic i Uskrs.Nije bilo niti jednog katolika koji ide u crkvu.Sada ti vracaju, e moj Puljicu gdje ti je pamet.Tko jos vjeruje tim osobama….Mozda ti i treba ovo da dodjes malo sebi, da se opametis…Dovodis papu u Sarajevo gdje Hrvata i nema..

 • JESTE GLEDALI IKAD FERNANDELA? I ON KAZE: PROCESIJA CE BIT! IAKO GRAD PLIVA! A GRADONACELNIK JE BOLJSEVIK! PROCESIJA CE BIT!

 • Misa u sarajevskoj katedrali od sad pa na dalje svake nedjelje treba biti za blajburske zrtve, valjda nas ima toliko da mozemo dat po 20KM.

 • Hajdemo nas barem 10000 u Sarajevo. Pa to je naš grad, naše Bosne i Hercegovine. Malo morgen, jedino sto je naše je HRVATSKA REPUBLIKA HERCEG BOSNA. BIH JE NA SILU SKLEPANA DRZAVA KOJU NITKO NE ŽELI NEKO OSTACI JUGOSLIVENA JER SU OSTALI BEZ JUGOSLAVIJE. SVE ŠTO SE NAMETNE NA SILU NA KRAJU PROPADNE. MOLIMO ZA PROPAST OVE NAKARADNE DRZAVE. POKOJ VJECNI NASOJ VOJSCI ALI MISA ZA PROPAST NAKARADNE BIH JE POTREBNIJA.

  • Anonimno, 11 svibanj, 22:40. Ako mrzis Bosnu i Hercegovinu tornjaj se iz nje. BiH je drzava sa preko 1000 godina. Nadzivjet ce te kao i sve nas.

 • A kad muslimani dovedu turcina u Sarajevo na svoje proslave i na njima prica price plasi narod nikom nista niko se nesmi bunit. Picka vam materina turska

 • Puljicu svi znamo da simpatiziras ustase,i da su imali podrsku katolicke crkve u BiH,mnogi svecenici su bili i najveci monstrumi u tome ratu!

 • Čuj revizionizam. Istina, ako je ona to, se ne treba bojati konstantne revizije. Kako je god revidiraš ona je istina. Ali ako je to laž koja nam se servira 80 godina, kao nedodirljiva istina, onda se svi kojima ta laž odgovara dignu na zadnje noge.

 • A da svi malo sidjete sa oltara medju obican puk kome je dosta svega
  Sarajevska biskupija , broj krscenih u ovoj godini
  Moj kardinale zivis u oblacima

 • Dok se u nekom budućem ili našem vremenu imenom i prezimenom poimence ne nabroje sve žrtve Bleiburga, kao što to čine Židovi i dok se ne prozovu počinitelji imenom i prezimenom, stalno ćemo se svađati oko toga što je rekao negdje netko. Jasno je da počinitelji i njihovi krvni i ideološki potomci ne žele reći istinu o Bleiburgu, križnim putovima, masovnim umorstvima nenaoružanih vojnika i civila od strane partizana nakon Drugog svjetskog rata. Ne žele reći ni tko je to naredio, ali su otkriveni dokumenti i znamo. U digitalnom svijetu u kojem živimo nitko više neće moći temeljem vlastite mržnje i zabluda profitirati. Istina se otkriva dana u dan. Nitko nikoga ne može više nasamariti nekažnjeno.

  • Anonimno, 12 svibanj, 9:41.
   Sve je dokumentovano sa fotografijama. Jasno je sve kao dan. I glupan pomocu fotografija da li su bili civili i kakvi civili. Nenaoruzane vojnike spominjes. Mislis li na ustase i domobrane koji su sluzili Antu Pavelica, a koji je dao Istru i jedan dio Dalmacije Italijanima? Mislis li na nenaoruzane ustase koje su sirom BiH pod plastom nacisticke Njemacke vjesali gradjane?
   Mislis li na nenaoruzane ustase koje su bjezale na Zapad, a koje u Englezi vracali u Jugoslaviju, jer ta govna nisu zeljela kod sebe?

 • Dosadni ste više sa tim vremenima ,pa 2020 oni još o ustašama i partizanima.Ustaše su bili sluge poražene nacističke ideologije,i kao takvi će uvijek percipirati kao negativni kod većine.Najjači su mi ovi koji prozivaju kako si crveni ,komunjara ako ne simpatiziraš te ustaše..Pa kako netko normalan može simpatizirat vojsku koja je imala logore ,rasne zakone,logore za djecu,čiji je vrh prodao Italiji veliki dio Dalmacije .Isto tako činjenice su da su osobito posle rata u osvetama od partizana stradali i nevini ljudi,tako i u Bleiburgu.Al ovo danas te mise i obljetnice više su postale dio političkih igara,nego stvarne želje za sjećanje na žrtve.Svaka nevina žrtva ma s koje strane bila meni je žao i u prošlim ratovima i u domovinskom.

 • BAGRA KOMUNISTIČKA, BAGRA ČETNIČKA, BAGRA ISLAMISTIČKA KOJA ŠUTI O POKOLJU MILIJUN I POL ARMENACA U PRVOM SV.RATU -1916 GODINE ,NEMA NITI ĆE IKADA IMATI PRAVO NAM HRVATIMA SOLITI PAMET O NAŠIM OČEVIMA, DJEDOVIMA, MAJKAMA, I BAKAMA, SINOVIMA I KĆERIMA KOJE SU POBILI POVAMPIRENI KOMUNISTI , STRVINARI SVIH NACIJA I NARODNOSTI OD ROĐENIH UBOJICA SRBA, KOLJAČA MUSLIMANA, LUKAVIH CRNOGORACA I SVIH DRUGIH UBOJICA KOJI SU VJERNO SLUŽILI JEDNOM ĐAVOLSKOM KOMUNISTIČKOM REŽIMU.
  NEMA TAKAV LJUDSKI OLOŠ NIKVO PRAVO PREDBACIVATI NAMA HRVATIMA I NAŠIM BISKUPIMA I KARDINALIMA,PRAVO ZA POMOLITI SE I MISU ODRŽATI ZA DUŠE NAŠIH POBIJENIH NA PRAVDI BOGA.
  VEĆI JE BOG OD SVIH VAŠIH PODLOSTI, OD SVIH VAŠIH ZLOĆA I PAKOSTI KOJI IZVIRU IZ VAŠIH MRŽNJOM ZADOJENIH SRCA.
  TAJ BOG-BOG HRVATA, NIKADA NAS NIJE OSTAVIO I NIKADA NAS NEĆE OSTAVITI NA MILOST I NEMILOST VAMA STRVINARIMA I UBOJICAMA, NEGO ĆE VAM SUDITI PO PRAVDI I PRAVICI I NJEGOVOJ KAZNI, BUDITE SIGURNI, NE ĆETE UMAĆI..AMEN,AMEN I AMEN.

 • A šta bi s onim respiratorima na kraju i što pljačku vrše na oči naroda, to Sarajlije nije bitno, ćao antifa sve, a sjedi dole, treba ova korona sve da nas potamani, i da se netko obogati na našim gu₩icama

 • Damir
  12. svibnja 2020. u 10:30 dobro si star i znaš povjest svi što pričate protiv ustaša ne tvrdim da nije bilo zločina ali na kojoj strani nije bilo nego napumpala politika pričajuči decenijama da su samo ustaše ubijale pa koje ubijao po širokom brijegu što su tražili ovamo i opet ako budu napadali široki neka znaju da ćemo se braniti

 • Za zlocince antifasiste je i 90 bila puna ustasa, hvala ti Bože pa genocidni srbi nisu mogli presjeci Hrvatsku. Kazu neki plitke pameti kako je Pavelic prodao Istru, znate li pametnjakovici tko vam je prodao Zemun, tko vam je prodao Boku Kotorsku, tko vam je doveo cetnike ponovno u Knin, gdje su vam 50 godina čekali sa vojarnama da zauzmu Jadran, Dubrovnik, Zadar, split, dok ste vi jugoslovencine grlili se sa njima, mucili nas da govorimo srpskohrvatski izmisljeni jezik, Hrvate slali u zlocinacki logor na Goli otok, Hrvate ubijali u inozemstvu, 50 godina ih jude lovili ne bi li dobili nekakvo auto za to. Cetrdeset pete pobili na Križnom putu sve koji nisu htjeli kugoslaviju kao i sve koji su imali dobre stanove da bi se u njih uselili, pobili sve skolovanije ljude kako se dugo ne bi oporavili. Uzalud sve Hrvatska je tu na njihovu nesrecu, mozda nece docekati suda ovozemaljskog ali gore ih ceka pakao u koji oni ne vjeruju jer su se borili pod geslom”Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga”, radije bih odmah umrla nego da su moji preci dio te sotonisticke, komunisticke, jugoslovenske bagre. Vi omladino uzmite knjige, citajte, proucavajte pa sami zakljucite sto se dogadalo 1914 do 1990 a ne zbog srdzbe sto mozda netko ima bolje auto od vas, govoriti ono sto srbi i jugosloveni stoljecima žele od nas napraviti. Pamet u glavu, mnogi ste svjedoci sto se dogadalo u Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku, Lici i pored snimljenih tisuce dokumentaraca Srbi opet pricaju svoje lazi. Citajte da se opet ne dogodi Vukovar, Skabrnja, Posavina, Srednja Bosna. Gdje je bilo Herceg Bosne tu smo ostali do za 400 tisuća Hrvata protjeranih iz Bosne nikoga nije briga, cak ni medunarodnu zajednicu u koju smo imali povjerenja. Pa se nastavite zavadati, proklinjati ce vas vaša djeca, gdje vam je pamet bila, Srbi opet cekaju priliku, ostali su u Banja Luci gdje su za dva, tri rata nestali vecinski Hrvati. Samo malo uključite mozak. HVALA

 • Pitanje glasi: ko je maznuo preko 500 miliona maraka iz aluminijuma i drugo pitanje kada se otvara super moderni drzavni zatvor.

 • Dok se radi o glavi Hrvata o gazenju raznih prava ti pokusavas skrenuti temu Aluminijem, jadno i prizemno osim ako nisi potomak od onih koji be zele nista hrvatsko. Pljuc

 • ”Pojasnio je da se Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. ” Crkva ovdje je ITEKAKO suradjivala sa kojim god okupatorom da se zadesio u tom momentu.

 • S kime je suradivala pravoslavna srpska crkva je li mozda sa zlocincem drazom mihajlovicem, popom đujicem i ostalom bagrom. Ko pjeva cetnicke pjesme od vasih popova zamislite da nas biskup pjeva ustaske pjesme. Bagro cetnicka poklali ste pola Hercegovine i Dalmacije suradujici sa Musolinijem sve da se dočepate izlaza na Jadran, u Rami pobili 2000 ljudi, samo u jednoj maloj Rami zbog vasih zamisljenih geno,cidaskih koridora, pobili ste 7000 ljudi zarobljenika u Srebrenici, klali ste po Hrvatskoj gdje ste stigli. Najveci genocidasi su komunisti nakon Turaka koji su pobili milijun i po Armenaca. OMLADINO KNJIGU U RUKE, CITAJTET. RASPITUJTE SE DOK SU ŽIVE VASE BAKE JER DJEDOVE SU VECINOM POBILI, RAZMISLJAJTE O TOME DA NIKAD VISE NE BI PALO NA PAMET S TAKVOM KOMUNISTICKO CETNICKOM BAGROM U BILO KOJI SAVEZ. I CRNA GORA JE OSJETILA ČARI KOMUNISTICKO SRPSKOG FAŠIZMA. OSTADOSE I TU BEZ JADRANA. BUGARI, MAKEDINCI I RUMUNJI CUVAJTE, SADA CE NA VAS UDARITI OVAMO IM SVE ZACEPILO😂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.