Hitne službe i dalje prepune pacijenata zbog vrućina

Zbog vrućina i dalje su prepune hitne službe diljem BiH. To su nam potvrdili i u mostarskoj Hitnoj pomoći gdje nam je dežurna liječnica kazala kako imaju 20 posto više pacijenata. – Ima dosta gubitaka svijesti, opće slabosti te dosta slučajeva proljeva i povraćanja, kazala je dežurna liječnica dodavši kako su ti problemi s porastom temperatura ostali standardno kod kroničnih bolesnika. Situacija je slična u sarajevskoj Hitnoj pomoći.

Trovanja hranom

Kako nam je kazala dežurna liječnica prim. dr. Amela Komilija, imaju dosta slučajeva kolapsnih stanja jer je još uvijek veoma toplo vrijeme. – Ono što smo primijetili u posljednjih desetak dana jeste da se povećao broj pacijenata koji imaju proljev i povraćanje, kazala nam je dr. Komilija dodavši kako se vjerojatno radi o promjeni klime ili virusu koji se donese s mora, hrana se ne skladišti pravilno i dr. – To su kao mala trovanja hranom. Ništa nije alarmantno, ali to smo primijetili posljednjih dana, kazala je dr. Komilija. Također, ima pacijenata s hipertenzijom, odnosno povišenim krvnim tlakom. Kazala nam je kako se upravo to događa kod pacijenata koji idu vani. Zbog topline dolazi do proširenja krvnih žila i do pada tlaka, a nesvjesna stanja koja se događaju, događaju se vani. – Pacijenti koji nam se javljaju u večernjim satima, obično imaju povišen krvni tlak. Je li to do terapije jer treba doći do adaptacije kada se promijeni terapija, mi to ne možemo znati. Otprilike imamo 15 – 20 pacijenata dnevno s takvim problemima, kazala nam je dr. Komilija.

Ugrizi pasa svakodnevni

Kazala nam je da su u sarajevskoj Hitnoj i dalje jako aktualni ugrizi pasa, te imaju dva-tri ugriza svaki dan. – Ponekad vikendom zabilježimo i do desetak ugriza pasa, kazala nam je dr. Komilija dodavši kako je to broj što se tiče njihove zdravstvene ustanove jer ih ima još dvanaest na području Sarajeva. Također, primijetila je, kaže, kako se u zadnje vrijeme sve više javlja pacijenata, i to svakodnevno koji imaju alergijske reakcije, što i nije, kako kaže, uobičajeno u ovom razdoblju.

– Uglavnom ima pacijenata kojima se javlja alergijska reakcija zbog uboda kukaca, što prednjači. Ima dosta djece, nažalost. Ali jako puno ima i alergijskih reakcija koje nisu definirane, kazala nam je.

Kazala nam je kako savjete konstantno ponavljaju, te kako im je drago jer nije u porastu broj pacijenata koji imaju posljedice od vrućina. – Proces adaptacije je prošao. Jer svima nama treba vrijeme da se adaptiramo na vrućine. I u tom razdoblju adaptacije koje može trajati i dvadesetak dana, obično ako imamo neke zdravstvene probleme, savjeti su jako važni, kazala nam je dr. Komilija.

(www.vecernji.ba)

Komentiraj: