Kako dijete u mjesec dana pripremiti za školu?

U razgovoru za jutarnji.hr, prof. Dubravka Miljković, psihologinja i autorica brojnih knjiga o učenju kaže da djeca zapravo ne trebaju učiti mnogo, nego trebaju učiti pametno, a na to ih treba navikavati od prvog dana škole. I svakako nastaviti tijekom praznika.

– Idealno bi bilo učiti redovito – kaže učiteljica Tomislava Vidić, jedna od omiljenih zagrebačkih učiteljica razredne nastave, na što se prof. Dubravka Miljković spremno nadovezala i dodalo kako je to nužno iz mnogih razloga, uključujući i zbog neizvjesne budućnost.

– Tko zna koja zanimanja će postojati u skorijoj budućnosti i upravo zato je važno da djeca ovladaju čim većim brojem vještina i znanja. Možda poslovi koje će oni raditi danas još niti ne postoje, no to ne znači da ih trebamo pustiti da čine što ih je volja – rekla je prof. Miljković.

Djeca se za školu trebaju pripremati dok su još na praznicama

Kampanjcima to neće biti drago čuti, no učenje ne bi trebalo završiti školskom godinom, nego bi samo trebalo promijeniti svoju oblik i nastaviti se u vrijeme praznika.

– Roditelji bi za vrijeme ljetnih praznika trebali ponavljati dio gradiva s djecom i povremeno ih ispitivati, odnosno „podgrijavati“ znanje – kaže učiteljica Vidić za jutarnji.hr i dodaje kako ona iz iskustva zna da se djecu može održati motiviranim samo na jedan način, a to je razgovorom.

Nije nužno da djeca ljeti sjede i rješavaju kojekakve zbirke zadataka, nego će biti dovoljno ponoviti ono što se nalazi oko nas. Djeca primjećuju prirodu i stvari oko sebe, ali ih ne osvješćuju. Zato treba s njima razgovarati o prirodi i stvarima koje ih okružuju, kako bi djeca trajno pohranila određene spoznaje i saznanja – dodaje učiteljica Vidović i zaključuje kako su bitna iskustva, izleti i doživljaji jer tako je najlakše učiti.

– Treba se bavit djecom. Nije dovoljno samo doći na plažu i očekivati da će oni nešto čitati ili učiti sama od sebe – nadovezala se prof. Miljković.
Kako se prilagoditi svom školarcu?

Kada je u pitanju prilagodba, ista pravila ne vrijede za osnovnu i srednju školu.

– Prvi razred osnovne škole je puno jednostavniji u odnosu na srednju školu jer većina djece želi krenuti u školu i jako su ponosni jer postaju đaci. Čak i socijalizacija ide jednostavnije jer imamo niz načina i igara kako da ih međusobno upoznamo, pa su do Božića svi već prijatelji – izjavila je učiteljica Vidić, a prof. Miljković dodala svoje viđenje priprema srednjoškolca za novo životno poglavlje.

– Roditelji nam govore Do sad je bila normalna, ne znam što se dogodilo, a ja im tada kažem kako se dogodio pubertet! Dolazi do razvoja apstraktnog mišljenja, dijete počinje shvaćati metafore i prenesena značenja, intelektualne sposobnosti su mu na vrhuncu i više ne možete s njim izaći na kraj. Dijete se također treba snaći u novoj sredini i izboriti za svoje mjesto pod suncem… Logično da se u svemu tome roditelj boji da gubi kontakt s djetetom. No, budite bez brige. I dalje ste važan faktor, samo imate jedno drugu ulogu i novo mjesto na ljestvici prioriteta – izjavila je prof. Miljković i podsjetila na koje sve načine dijete pripremiti za školu .

1. Djetetu od prvog razreda naglašavajte da mora učiti i da je uspjeh u školi posljedica marljivog i upornog rada.

2. Uvijek naglašavajte da je važno učiti redovito.

3. Razgovarajte sa svojom djecom o svemu što ih muči, oko čega dvoje i u kojim aspektima škole vide poteškoće.

4. Postavite jasne granice po pitanju odgoja. Nemojte štedjeti na ljubavi.

5. Ne morate dijete „tjerati“ da u vrijeme praznika ili vikenda uči iz zbirke zadataka, nego svi zajedno kao obitelj učite iz prirode i stvari koje vas okružuju.

6. Nemojte se miješati u bitke svoje djece i pustite ih da griješe, ali i da sami rješavaju svoje probleme.

Kako pomoći svom školarcu da lakše i brže uči?

1. Neka pronađe mjesto koje će koristiti samo za učenje (mjesto gdje se vaše dijete osjeća ugodno)

2. To mjesto neka koristi samo za učenje (tako će se mozak naviknuti i biti će spreman na učenje svaki put kad sjedne na to mjesto)

3. Pobrinite se da dijete ima sljedeće: dobro osvjetljenje, dobru prozračnost, udobnu, ali ne preudobnu stolicu, dovoljno velik stol.

4. Pobrinite se da prilikom učenja dijete nije gladno ili umorno (jer će ga to dekoncentrirati)

5. Podsjetite ga na važnost pauze i potičite da pronađe izvor unutarnje motivacije (upis dobre srednje škole ili fakulteta, znanje samo po sebi i slično)

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

4 komentara

Komentiraj: