Hercegovinu će preplaviti val štrajkova

Val štrajkova i prosvjeda prijeti da će preplaviti cijelu Hercegovinu. Nakon što su prosvjetari u Zapadno-hercegovačkoj županiji (ZHŽ) početkom mjeseca stupili u štrajk, čime je odgođen početak drugog polugodišta u svim školama ove županije, jučer su i iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) Hercegovačko-neretvanske županije zaprijetili štrajkom i prosvjedima.

Naime, predstavnici SSS-a pozvali su jučer u Mostaru predsjednika Vlade HNŽ-a Denisa Lasića da sazove sjednicu Socijalno-ekonomskog vijeća HNŽ-a i to zbog, naveli su, katastrofalnog stanja u ovoj županiji. Predsjednik SSS-a HNŽ-a Husein Špago izjavio je kako sindikati kroz naredni mjesec namjeravaju održati masovne prosvjede ispred zgrade Vlade HNŽ-a ako s Vladom ne postignu dogovor o razvoju gospodarstva i poboljšanju životnog standarda u Županiji.

– Oni koji trebaju rješavati probleme u Županiji i za to primaju plaće, ne žele da razgovaraju s nama kako bismo zajednički krenuli u razvoj. Posljednjih pola godine nije održana niti jedna sjednica SEV-a HNŽ-a. Problemi se gomilaju, radnici i građani svakog dana žive sve teže, a ljudi koji sjede u vlasti ništa ne poduzimaju i ponašaju se kao da su Vlada i Skupština njihove privatne institucije, izjavio je Špago.

Nezadovoljstvo radom Vlade HNŽ-a iskazali su sindikati Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Kažu kako je Vlada nemarna prema ovoj visokoškolskoj ustanovi, te kako je na udaru budućnost Univerziteta. Predsjednik sindikalne organizacije Univerziteta Safet Isić izjavio je kako neuplaćivanjem proračunom zajamčenih sredstava, aktualna Vlada HNŽ-a nastavlja tradiciju prošle, te dodatno produbljuje ionako teške financijske probleme. Istaknuo je i kako su uposlenici Univerziteta posljednju plaću dobili u kolovozu prošle godine. Također, sindikati Univerziteta su pozvali studente i njihove roditelje da dignu glas protiv nekorektnog trošenja javnih sredstava za visoko obrazovanje i prebacivanja financiranja na njihova leđa. Tako je zbog nedostatka novca prošle godine školarina studentima Univerziteta povećana za 30 posto, a plaće radnicima smanjene za 22 posto.

Istovremeno, u ZHŽ-u traje borba prosvjetara i Vlade oko legalnosti štrajka u koji su prosvjetni djelatnici ove županije stupili još početkom siječnja. Naime, Općinski sud u Širokom Brijegu njihov štrajk je proglasio nelegalnim te je naložio prosvjetarima da se vrate na posao. Štrajk je nelegalan, utvrđeno je, jer su ga sindikati pokrenuli iako odluke zbog kojih su štrajkali još nisu stupile na snagu. Radi se, naravno, o namjeri Vlade ZHŽ-a da prosvjetarima, ali i ostalim korisnicima proračuna, smanji plaće za 10 posto. Sindikati su, pak, ignorirali presudu te je štrajk i dalje na snazi, no od jučer se redovito odvija i nastava. Sindikati su najavili kako će nastaviti sa štrajkom, a pravno mišljenje o njegovoj legalnosti potražit će kod više sudske instance.

Vlada ZHŽ-a, pored prosvjetara, namjerava za 10 posto smanjiti plaće i za ostalih 2.200 korisnika županijskoga proračuna. Ministar financija ZHŽ-a Radoslav Luburić izjavio je kako je osnovni razlog zbog kojeg je Vlada donijela privremene mjere štednje pad prihoda u 2012, u odnosu na 2011, u iznosu od 4 posto, iako je proračunom bio planiran porast prihoda za 10 posto.

I radnici Tvornice građevinskih armatura Stolac, skupa sa svojim kolegama koji su već dobili otkaz, jučer su najavili štrajk i moguće blokade prometnica. Od nadležnih institucija su zatražili i pokretanje revizije privatizacije te tvornice. Sindikati su istaknuli kako radnici u ovoj stolačkoj tvornici nemaju nikakva prava, da im zdravstveno osiguranje i ostali doprinosi nisu uplaćeni desetak godina te da je sadašnji vlasnik tvornice Ivica Žulj i njih i njihove obitelji faktički bacio na ulicu.

(Dnevnik.ba | Oslobođenje)

23 komentara

 • ovaj put nećemo bit zadovoljni odlaskom, želim ih vidjeti u zatvoru kao sanadera da odgovaraju za učinjeno, kao i one prije njih u vladi, lopovi isti.

 • Dragi moji hercegovci, ne zanosite se glupostima! Nitko više ne zna što su čast, ponos i dostojanstvo. Jer, od pametnog i ponosnoga naroda nitko ne može raditi budale! Kada narod nije u stanju razlikovati dobro i zlo, zaslužuje da mu bude kao i do sada!
  Dragi moji hercegovci, preci nas se stide!!!

 • Ako satremo Profesore ni djeca ni unučad neće imati budoćnosti , morat će oped nepismeni ići u bijeli svijet po bauštelama di će im se svaki trag zatrti a mi stariji smo budućnost već izgubili i nemamo se čemu nadati . Platite profesore da imamo intelektualce Hrvate, Hercegovce

  • A od čega si danas plaćen?? to tvoj mozak još nije percipirao. ti nepismeni koje nazivaš bauštelci su za prosvjetu gospoda, jer su zagrnuli rukave i rade, te u BiH godišnje pošalju preko računa 4 000 000 000 KM. Čitaj:četiri milijarde maraka, te ko zna koliko još donesu u rukama i robi. Eto ovdje se proizvede i izveze bilijun maraka da bi zarada bila MILIJARDE…

 • A zar ne bi bilo bolje da nam niko ne ide vani i živi i radi teško ,nego da se mladi školaju i imaju svoj kruh ovdje.I zašto uopće šalju ovamo ? Zar je dičnim bauštelcima lako bilo otići i teško raditi čitav život ,ako nije onda put znamo.

 • Pa zašto se odlazi. Trbuhom za kruhom i odljev mozgova uglavnom. Činjenica je da se ne otvaraju radna mjesta koja bi zadržala ljude ovdje, da opstanemo. Čitajte o tome. Sustavno raseljavanje, nema povratka itd. Zašto šalju? Pa svojim članovima obitelji, užei šire, da prežive. Od čega ti žive susjedi i rodbina koji nemaju posao, nemaju lažne mirovine nisu na proračunu…

 • cc- I ja to napisah i mislim baš tako. i oped se pitam Zašto idu? Šalju naravno Hercegovina je od toga živjela ,ali djecu treba školati da ne idu na bauštele nego na fakultete ,ali kako su profesori i mnogi intelektualci plaćeni ,ostaje samo otići.

  • Razumjeli smo se. slušaj sad. Mene je othranila i otškolovala majka koja je radila u svijetu, otišla sa 18 trbuhom za kruhom. Sada ko kraljica uživa u zasluženoj mirovini. Sa samo osnovnom školom i večernjom školom završenom tamo radila je preko 40 godina. Jedna njena miovina iznosi kao 6 mirovina njenih kolegica po radnom mjestu ovdje. Godišnje ih dobije 14(duplu za prvi maj. i duplu za Božić). Imam četiri godine više škole od nje. Prrko 20 godina sam nezaposlena, neću ni ostvariti mirovinu. Teško mi je nakon što smo se borili da ostanemo ovdje i izrodili djecu otići, ali budući ne možemo školovati djecu sa jednom plaćom (visine prosvjetarske) kaži meni da ostanemo ovdje. Borba za to zasad je utopija. Deset godina ratovanja ovakvog ili onakvog je previše… Ništa što kažem nije napamet. Imam priču i primjer, ali vidiš koliko treba da netko shvati. Uglavnom borite se, nema generala bez bitke(rata)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.