Hercegovina: Stigle prve kazne za roditelje koji nisu cijepili djecu

Protiv šest roditelja koji su odbili cijepiti svoju djecu, zdravstveni inspektori Republike Srpske podnijeli su zahtjeve za pokretanje prekršajnoga postupka u nadležnim sudovima.

Sud je već izrekao novčanu kaznu roditeljima, potvrdila je za Avaz.ba Dušanka Makivić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove RS.

Roditelji su s područja Hercegovine. S obzirom na to da sustavnu imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o imunizaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije izvršiti sustavnu imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba obavijestiti Zdravstvenu inspekciju.

Kako je rekla Makivić, na osnovu dostavljenih podataka, zdravstveni inspektori pozivali su roditelje da se izjasne odbijaju li i dalje cijepljenje, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od necijepljenja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa.

U Bosni i Hercegovini imunizacija je zakonska obaveza, kao i u brojnim drugim zemljama, među kojima je i susjedna Hrvatska. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, novčane kazne se kreću od 100 do 2.000 maraka, a u Republici Hrvatskoj do 2.000 kn.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.