HDZ BiH: Izgradnja Pelješkog mosta remeti sebične ratne ciljeve bošnjačkih elita

Izgradnja Pelješkog mosta, toliko očekivanog projekta kojeg su najavljivale gotovo sve Vlade Republike Hrvatske, službeno je započela u ponedjeljak  i predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih prometnih projekata u novijoj hrvatskoj povijesti, pošto Republika Hrvatska planira povezati sjever i jug svog teritorija.

Međutim, cijela priča oko Pelješkog mosta izazvala je poprilično velike kontroverze u Bosni i Hercegovini, pa je nužno analizirati sve reakcije koje su pristigle. Posebno burno su reagirali među bošnjačkim političkim elitama, ističući kako Hrvatska ruši suverenitet BiH i uzima joj teritorij, te da će BiH uzvratiti međunarodnom tužbom.

Izetbegović: BiH će zaštitu prava tražiti pred međunarodnim institucijama

O svemu tome preko priopćenja oglasili su se iz HDZ-a BiH, kao trenutno vladajuće stranke među Hrvatima u BiH.

U HDZ-u BiH ističu da nakon što je Europska komisija odobrila financijsku potporu izgradnji Pelješkog mosta u okviru Kohezijske politike koja je zadužena za razvoj infrastrukture zemalja članica Europske unije, uslijedila je politička i medijska ofenziva bošnjačkih političkih predstavnika protiv izgradnje, ističući da se radi o direktnoj povredi bosanskih (i valjda hercegovačkih) prava na otvoreno more, kao i neriješeno pitanje granica.

Nakon brojnih upućenih pisama u kojima se poziva na bojkot izgradnje Pelješkog mosta od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara Zvizdića, Europska komisija je jasno istaknula da ne postoje nikakve formalne i pravne prepreke oko početka izgradnje, napominju iz HDZ-a.

Zvizdićeva finalna molba: “Zaustavite gradnju Pelješkog mosta”

Iz ove stranke ističu kako je Europska komisija je pažljivo izanalizirala hrvatsku projektnu dokumentaciju za sufinanciranje Pelješkog mosta, te je provjerila jesu li ispunjeni svi uvjeti i procedure propisane Pravilom o Kohezijskoj politici prije usvajanja projekta.

Na temelju dodatnih informacija koje je dostavila Hrvatska, Europska komisija je zaključila da nema otvorenih pravnih pitanja s ovim projektom Kohezijske politike, kada su u pitanju komisijske i interne procedure Europske Unije, istaknuo je tada Johannes Bahrke, glasnogovornik za regionalnu politiku Europske komisije, podsjećaju iz HDZ-a BiH.

Smatraju kako sama izgradnja Pelješkog mosta predstavlja strateški interes i za Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno zbog prometnog rasterećenja prostora Neuma koji se pojavljuje svake godine za vrijeme ljetne sezone, ali i gospodarske i turističke prednosti zbog direktne povezanosti sa cjelokupnim jugom Hrvatske. Pri čemu se čude političkom Sarajevu kako i dalje tvrdi kako se radi o gruboj povredi “bosanskog suvereniteta”, te da predstavljaju pitanje Pelješkog mosta kroz znatno dublju prirodu nego što to ona ustvari je.

Iz Vlade Republike Hrvatske su reagirali poprilično mirno, sigurni da je pravna argumentacija na njihovoj strani, te ne ugrožavaju ničiji suverenitet većć samo žele povezati svoj teritorij.

Butković: Hrvatska povezuje svoj teritorij na što ima apsolutno pravo

Iako su strateške i infrastrukturne prednosti koje BiH dobiva poprilične i s više aspekata nemjerljive, postavlja se pitanje kako izgradnja toliko spornog mosta utječe na geopolitičke vidike bošnjačkih lidera u pogledu bosansko (hercegovačkog) juga, pitaju se iz ove stranke.

Podsjećaju također kako su još 1995. godine, “bošnjački intelektualci” pod palicom Ibrahima Bušatlije i Bosanskog pomorskog društva (sa sjedištem u Vogošći) izdali su svojevrsni manifest pod nazivom “Bosansko primorje i Neum” u kojem su sadržani geopolitički pogledi na prostor Neuma i izgradnje pomorske luke na tom prostoru.

Veliki san spomenutog Bušatlije, još 1995. godine predviđao je Neum kao strateško uporište bosanskih ciljeva i izlaska na more kao i pokušaja direktnog utjecaja na taj prostor kroz izgradnju morske luke, a samim time i izmjene etničkog sastava kojim bi tadašnji bošnjački lideri uspjeli poklopiti jedini prostor na kojem je BiH imala pristup moru. Konjic i Jablanica (plus Stolac i Neum) predstavljao je tzv. zelenu transverzalu kojom bi Sarajevo dugoročno dirigiralo i koji bi držali direktno pod svojom kontrolom, a samim time i uvjetovali sve buduće projekte, ogorčeni su unutar HDZ-a BiH.

Zaključuju kako su bošnjački politički predstavnici jasno i nedvosmisleno, spremni žrtvovati strateške i infrastrukturne interese cijele države u korist vlastitih (etničkih i nacionalnih) interesa, predstavljajući to kao patriotizam, iako se radi o sebičnim ratnim ciljevima koje prema njima izgradnja Pelješkog mosta uvelike remeti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.