Izetbegović: BiH će zaštitu prava tražiti pred međunarodnim institucijama

Najava da će Republika Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorirajući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Naglasio je da Republika Hrvatska već duže od 12 godina izbjegava da s BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantirana Konvencijom UN-a. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, komunikacijom s institucijama Hrvatske, poduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitili prava koja našoj zemlji pripadaju prema međunarodnom pravu, rekao je Izetbegović, dodajući da je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru.

Kako je rekao Izetbegović, to je jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao.

Hrvatska je više puta službeno obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine, istaknuo je Izetbegović.

Izetbegović priprema tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta?

Bošnjački član Predsjedništva BiH naveo je da su od 2014. do sada Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzeli niz koraka i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsjedništva BiH i o tome su uredno obavještavali nadležne institucije Hrvatske i Europsku komisiju, piše Radiosarajevo.ba.

Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate s nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Europsku komisiju da s BiH nema nikakva spora, što je notorna neistina. Generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Marc Lemaitre 29. rujna 2017. godine pisao je Spomenki Đurić, državnoj tajnici Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove u kojem je Hrvatska pozvana da riješi otvorena pitanja s BiH oko izgradnje mosta kopno – Pelješac te da se u međuvremenu suzdrži od poduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i financijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način, podsjeća Izetbegović.

Hrvatska je, navodi Izetbegović, unatoč svemu navedenom, ignorirala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencijom UN-a.

Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne nastaviti poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira na to što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje, poručio je Izetbegović.

Kamen temeljac i to treći put: Pelješki most kreće u izgradnju

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Moj bakire problem je sto ti mislis da si ti bih-a ne nisi za tvoju informaciju. Hrvati i srbi nemaju nista protiv a ni dobar dio balija to ti samo zelis ispasti lider balija a izborna godina pa lajes okolo

  14
  1
 • Sa svog teritorija na svoj teritorij preko svog teritorijalnog mora. Da je most metar visok opet bi bilo isto.
  Ove pričice na već ispričane teme su obična demagogiju jednog ne maštovitog političara koji ne kontam da bi međunarodna zajednica u doba Isila i terorizma najradije BiH premjestila na bliski istok.

 • Baka nisi svijestan svoje gluposti.Prenosi si te sve vise u zadnje vrijeme.Doktora tko ima u kuci neznaci da je odmah i dobar u glavu.Baka u ovome slucaju se neradi o hrvatima u BiH kojima ti sve zivo nameces i odredujes pa te odnjelo,ali ti ces nama Bakire stvoriti uvijete za treci entitet i zato Veliko Hvala za to.Hrvati u hrvatskoj koji su 100% na svome teritoriju ce graditi sta hoce i kako hoce ti si im nebitan.Hrvatska je nedavno pokazala u svijetu koje i koja je sila.Baka tvoj domet je demonstacija gradevinski radova po svome Sarajevu koje si vratio 500god unatrag,po zelji i zamisli svoga ahbaba Erdogana.Profesor Mile Lasic je rekao tko ima takve prijatelje netrebaju mu neprijatelji.

  11
 • dašta nego tužit,i triba još postavit pitanje neretve.koliko se naše vode izlije u njihovo more.neka plate svakikubik.

  1
  3
 • Ovi bosanci potpuno pukli..ko kokice u mikrovalnoj..Vidi mu kažiprsta kojim maše..ali i zaudara, jer sapun je kod njih rijetka pojava i luksuz.Spusti prst jado.

 • Da erdogan kojim čudom zatraži most priko cilog Balkana od Istanbula do Sarajeva , šta mislite bi li Bakir pristao ili bi rekao ne..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.