Butković: Hrvatska povezuje svoj teritorij, na što ima apsolutno pravo

Prvi bi strojevi na gradilište Pelješkog mosta trebali stići krajem kolovoza. Kineski je izvođač u ponedjeljak preuzeo projektnu dokumentaciju, što znači da je počeo teći ugovoreni rok.

Dugo očekivani Pelješki most, u koji će biti ugrađeno gotovo 70.000 kubičnih metara betona te 65.000 tona čelika, trebao bi biti gotov za tri godine. O dinamici gradnje i važnosti mosta u Temi dana HRT-a govorili su ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković te Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Nakon što je potpisan ugovor u travnju, a prije svega osigurana sredstva, u ponedjeljak je konačno izvođač uveden u posao i službeno počinje teći rok od tri godine za gradnju Pelješkog mosta. Prava događanja trebala bi doći krajem kolovoza, rekao je hrvatski ministar Butković.

Istaknuo je da je teško kalkulirati i prognozirati koliko će biti kineskih, a koliko hrvatskih radnika.

Ono što smo uvijek naglašavali je da očekujemo, budući da je u zakonu o javnoj nabavi do 30 % moguće podugovoriti kooperantskih radova, da će biti uključene i hrvatske tvrtke. Po mojim informacijama takvi se pregovori vode, ističe Butković.

Na pitanje vjeruje li da će u roku od tri godine ugledati taj most župan Dobroslavić rekao je da vjeruje.

Ovaj put to se radi od hrvatske strane, od Vlade RH, strane ministarstva mora, hrvatskih cesta na iznimno ozbiljan način. Kineska tvrtka je doista iznimno snažna tvrtka s brojnim zaposlenicima, tehnikom, iskustvom građenja mostova i to je njihov ulaz u Europsku uniju i mislim da je to dovoljan razlog da i oni budu posve ozbiljni na ovom poslu, smatra Dobroslavić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović ocijenio je kako početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja “flagrantno kršenje suvereniteta” BiH, te je najavio kako će stoga biti poduzete odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama.

Nije mi drago da dolaze ovakvi glasovi iz susjedne i prijateljske BiH, rekao je Dubrovačko-neretvanski župan, te je nadodao: Naše je pravo da se spojimo s ostatkom Hrvatske. Oni se spajaju preko hrvatskog teritorija, a sve što je trebalo biti dogovoreno s BiH je dogovoreno.

Dobroslavić smatra kako su ove reakcije iz BiH dio predizborne kampanje, kada se govori malo oštrije, ali ističe da bi bilo dobro da se ne govori preoštro jer mi ćemo ostati susjedi i nakon gradnje Pelješkog mosta.

HDZ BiH: Izgradnja Pelješkog mosta remeti sebične ratne ciljeve bošnjačkih elita

Ministar RH Butković rekao je da se mosta radi isključivo na hrvatskom teritoriju.

On je 500 metara udaljen od crte razgraničenja privremenog koji se primjenjuje i zaista ne vidim problem. Mislim da je ovo dobitna situacija i za BiH i Hrvatsku. Ja bih pokušao smiriti strasti pogledati stvari objektivno. Ništa Hrvatska nikome ne uzima. Mi spajamo svoj teritorij na što imamo apsolutno pravo, kazao je Butković za HRT.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • MENI NIJE JASNO DO KADA CE SE HRVACKA HRVATI MA DI BILI ZIVILI DO KAD I ZASTO SE PRAVDAJU ZA BILO STA KOMU SE PRAVDAJU RADI GRADI STA OCES ZIVI KAKO OCES PA POBOGU VI SE MUJAM PRAVDATE PA JESTE NORMALNI VISE JEDNOM SVIMA NA SVITU SAMO PODASTRITE ONO IZ VUKOVARA BIT CE MESA I NISTA DRUGO NETRIBA DAJ VISE JEDNOM ZA SVA VRIMENA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.