Zvizdićeva finalna molba: “Zaustavite gradnju Pelješkog mosta”

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga moli da Hrvatska obustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granice na moru između dviju država, priopćeno je u ponedjeljak iz Zvizdićeva ureda.

Zvizdić je Plenkoviću poručio kako sa žaljenjem konstatira da Hrvatska nije iskazala spremnost da se dogovorno nađu odgovarajuća rješenja za granice na moru, a početak radova na izgradnji Pelješkog mosta drži gestom koja je protivna službenim stajalištima tijela vlasti Bosne i Hercegovine, međunarodnom pravu i pozitivnoj praksi dobrosusjedskih odnosa.

Pozivam vas da ovo moje pismo shvatite kao finalnu molbu vama i nadležnim tijelima Republike Hrvatske da, u duhu dobrosusjedskih odnosa inicirate obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na izgradnju Pelješkog mosta do postizanja bilateralnoga sporazuma o pravima i obvezama naših zemalja u sukladno odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, stoji u pismu koje je dostavljeno i Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Europske komisije, Corini Cretu, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku i Violeti Bulc, evropskoj povjerenici za promet.

Zvizdić je u pismu premijeru Plenoviću dodao opsežnu kronologiju komunikacije između predstavnika vlasti dviju država u proteklim godinama posebice inzistirajući na stajalištu Predsjedništva BiH iz 2007. godine prema kojemu most ne treba graditi bez dogovora o granici.

Ustvrdio je kako je riječ o pravu Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan put odnosno koridor ili prolaz do međunarodnih voda što je zajamčeno pravo svake pomorske države prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Izetbegović: BiH će zaštitu prava tražiti pred međunarodnim institucijama

Niti jedna država se ne može proglašavati ekskluzivnim suverenom na morskom javnom dobru pod režimom međunarodnog prava, a koje u ovom slučaju, pripada i Bosni i Hercegovini, naveo je Zvizdić.

Izrazio je žaljenje jer nikada nisu počeli pregovori stručnih timova o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenju na moru, iako je BiH svije članove u to tijelo imenovala 2014. godine dok Hrvatska to nije nikada učinila.

Zvizdić je zaključio kako je u cijelom procesu oko izgradnje Pelješkog mosta Republika Hrvatska poduzimala jednostrane aktivnosti o kojima je BiH samo informirala, uklučujuči tu preuzimanje od SFRJ ravnih polaznih crta pri razgraničenju na moru čime je BiH uskraćen pristup međunarodnim vodama.

(Hina)


5 komentara

 • Bošnjooki pukli pravo..Tuge i boga ti..Ufurani u svoj kwazi značaj i važnost oni bi zaustavili takvu stvar.Pa jesu li ludi ili im noge smrde..ili obadvoje.Za ne povjerovat.Čuj finalna molba..kao da ima polufinalna ili četvrtfinalna.Haha.kmeeee.

  • Moj Zvizdicu zaustavi ti nama paljenje smeca svaku noc.Stanovnici gradske cetvrti Pecara svaku noc se truju smradom od paljevine sa tzv kolektora uz blagoslov nase vlasti.Kupili nakva muvu a truju nas ko zna cim
   Ovo tako jako smrdi da mislim da se pali otpad iz Vika ili ko zna cega samo otrov je uzasan i dabogda jednom vako smrdilo na Trnu pa doslo do glavnog nosa u Sirokom.Eto tako ti je nama red trovanja red pjesme .

 • Budite sretni što vam je uopće dat izlaz na Jadransko more.
  Ne opstruirate samo razboj svoje zemlje nego želite i susjedima spriječavati važne projekte.
  Sada se žalite međunarodnoj zajednici i nije vas stid lagat da RH bježi od pregovora. Vama se ne isplati sudjelovati u pregovorima jer se niste mogli ugradit u ‘cijenu zemljista’. Bolesnici iskorumpirani i pokvareni, sada kukaju europskoj zajednici kako ih se ne pita. Sakrij se i jedi tu sudžukicu

 • Denise koja finalna molba ,ti si u skupini otpisanih Bakinih miljenika,kani se ti Peljeskoga Mosta.Mozes raspravljati o Starome Mostu i kako koju donaciju skakaćima dati.Kakvu god izlizanu izjavu dadnes vezanu za Peljesk Most,Milu Dodika,Predsjednika Čovića nece te Baka pomilovati po glavi.Seka je temeljita kada ona nesto pocisti tu vise nista neniče.Bay.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.