Hadžihafizbegoviću zbog korupcijske afere izmakla fotelja, u sklandal upleten čelnik OSA-e

Nova velika politička afera, čiji je uzročnik borba za ministarske fotelje u Vladi Sarajevske županije, potresa Stranku demokratske akcije (SDA) u posljednjih nekoliko dana.

Sarajevski mediji su objavili snimku na kojoj potpredsjednik Asim Sarajlić i parlamentarni zastupnik Sabahudin Delalić nagovaraju zasad nepoznatu osobu da na predstojećim unutarstranačkim izborima u Sarajevu glasaju za Fikreta Prevljaka, a ne Semira Efendića. 

Takvu bi uslugu nagradili zapošljavanjem supruge delegata “kod glumca”. Ustanovljeno je da se radi o i našoj javnosti vrlo poznatom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću, piše bosanskohercegovački portal Klix.

Navode kako je u tajnoj operaciji sudjelovao i šef stranačke Kadrovske komisije Senad Hasanspahić, ali i prvi čovjek Obavještajno sigurnosne agencija BiH (OSA BiH), Osman Mehmedagić – Osmica.

I Abdulaha smo glasali i Grad gore i ovo…Niko živ…mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u ‘Kumu’. Traca ih sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. To smo ja i Traca završili. Osmica obišao ovoga Zdravku babu i obećali neke stvari i završili tako je on došao za jedan glas za gradonačelnika, moglo se čuti na snimku kojeg je objavio Semir Efendić na svom Facebooku javio je N1 prije nekoliko dana..

Da je prvi čovjek Obavještajno sigurnosne agencija BiH (OSA BiH) sudjelovao u ovoj aferi neizravno je potvrdio potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

I Osmica je s nama, kaže Sarajlić, misleći na prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića. Ali u sve je, prema riječima aktera snimka, upoznat i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović.

Sve to događa se u vrlo turbulentno vrijeme za SDA, najveću bošnjačku stranku, koja pokušava preuzeti vlast u Skupštini Sarajevske županije. Taj proces sada je ugrožen, a sarajevska županija vrlo vjerojatno zapada u političku krizu, navode bosanskohercegovački mediji.

Sarajlić je u dva navrata spomenuo, doduše po nadimku i direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, tvrdeći da je Osmica na njihovoj strani te da se neimenovani delegat koji je predmet snimka ne treba plašiti prepiske na Viberu. Drugi primjer gdje Sarajlić spominje Osmicu je priča koju je ukratko kao primjer “završavanja” određenih poslova i lobiranja naveo, a riječ je o izboru gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake prije skoro 4 godine.

Tada je Skaka izabran s jednim glasom prednosti u odnosu na protukandidatkinju, a Sarajlić da bi vjerojatno ohrabrio nepoznatog delegata, spominje kako su tada Delalić i on sav posao završili. Tu spominje da su imali i pomoć Osmice, koji je, prema riječima Sarajlića razgovarao s ocem Denisa Stojnića, Zdravkom. Uloga prvog čovjeka OSA-e u tom procesu je posebno pitanje, a naravno otvara se i pitanje regularnosti izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika, pišu sarajevski mediji.

Nakon svega upitna bi mogla biti i budućnost Mehmeda Osmanagića Osmice na čelu OSA-e BiH. Njemu je već istekao mandat a ranija afera s poništavanjem diplome u dobroj je mjeri ugrozila njegovo ponovno imenovanje na čelo OSA-e.

SDA, DF i SBB preuzeli vlast u Sarajevskoj županiji

Asim Sarajlić je pismeno podnio ostavke na funkcije potpredsjednika SDA i šefa Kadrovske komisije, a vrh SDA bi danas trebao prihvatiti njegovu ostavku te razmotriti opcije za amortiziranje jakih turbulencija koje je izazvala audiosnimka čiji je sadržaj u javnost plasirao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Hadžihafizbegoviću pobjegla ministarska fotelja

Glumac Emir Hadžihafizbegović ipak neće biti novi ministar kulture u vladi Sarajevske županije, a ta fotelja izmakla mu je zbog korupcijskog skandala povezanog s kadrovskom politikom unutar Stranke demokratske akcije (SDA), objavljeno je u utorak.

Sarajevski županijski odbor SDA u ponedjeljak navečer donio je odluku da kandidat za ministra kulture, umjesto Hadžihafizbegovića, bude javnosti nepoznati Kenan Alikadić, sadašnji ravnatelj jednog od općinskih centara kulture.

Odluka je uslijedila neposredno nakon što je ostavku na sve stranačke dužnosti podnio Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i šef njene iznimno važne kadrovske komisije.

Sarajlić, koji slovi za osobu od posebnog povjerenje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ostavku je ponudio nakon što je prošlog tjedna u javnost procurila snimka razgovora u kojemu on sugovornicima objašnjava kako je “kupnjom” nekih članova stranke osigurao tko će biti novi predsjednik njezinog županijskog odbora.

Jednom od “kupljenih” Sarajlić je obećao kako će mu zaposliti ženu u nekoj od institucija kulture kada Hadžihafizbegović preuzme ministarsku dužnost. Kazao je kako je to “završeno” jer mu je “glumac dužan”.

Izetbegović: Ima većih problema od afere u SDA, približeni stavovi za Mostar

Nalon toga dio SDA-ovih zastupnika u skupštini Sarajevske županije najavio je kako neće glasovati za novu vladu u kojoj bi sjedile javno kompromitirane osobe. To je na kraju dovelo do toga da je bez ministarske pozicije ostao Hadžihafizbegović, kako bi nova vlada uopće mogla biti izabrana jer SDA, zajedno sa zastupnicima iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, u županijskoj skupštini ima tek jedan glas više od bloka okupljenog oko ljevicem, javlja Hina.

Nismo željeli da novi premijer i nova vlada budu taoci unutarstranačkih odnosa u SDA, kazao je anonimni izvor iz vrha stranke kako ga citira portal “Dnevnog avaza”.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.