SDA, DF i SBB preuzeli vlast u Sarajevskoj županiji – Jabuka.tv

SDA, DF i SBB preuzeli vlast u Sarajevskoj županiji

Skupština Sarajevske županije  imenovala je novi saziv Vlade Sarajevske županije na čelu s Mariom Nenadićem.

Ovo znači da su SDA, SBB i DF napokon uspjeli preuzeti izvršnu vlast u Sarajevskoj županiji, javlja Klix.ba.

Za imenovanje nove Vlade bilo je 18 zastupnika, 15 je bilo protiv uz jednog suzdržanog zastupnika.

Za predsjednika Vlade SŽ imenovan je Mario Nenadić na prijedlog SBB-a i to kao zajednički kandidat SDA, SBB i DF-a. Što se tiče ministara, županijski zastupnici imenovali su Mersu Kusturu za ministricu pravde i uprave, Faruka Kapidžića za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te Adija Kalema za ministra prometa.

Skupština SŽ imenovala je Ismira Jusku za ministra unutarnjih poslova, Draška Jeličića za ministra gospodarstva, Jasmina Halebića za ministra financija, Rusmira Mesihovića za ministra zdravstva, Anisa Krivića za ministra za obrazovanje, znanost i mlade, Hajrudina Grabovicu za ministra za boračka pitanja, Kenana Alikadića za ministra kulture i sporta te Jasnu Agić za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Izetbegović: Ima većih problema od afere u SDA, približeni stavovi za Mostar

Treba podsjetit da je SDA dan prije održavanja sjednice odlučila kako kandidati za ministre neće biti Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić. Ovakva odluka je uslijedila zbog toga što je zastupnik SDA u Skupštini KS Aljoša Čampara otvoreno kazao kako smatra da oni ne trebaju biti imenovani s obzirom na to da se u aferi “Asim” spominju kao privatni ministri sada već bivšeg potpredsjednika SDA Asima Sarajlića.

Demokratska fronta ranije je povukla prijedlog za imenovanje Gorana Mačkića za ministra gospodarstva SŽ i umjesto njega predložila Draška Jeličića. Isti slučaj je bio i sa SBB-om koji je trebao kandidirati Teu Mušić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, ali je na kraju ipak predložena Jasna Agić.

S današnjim danom definitivno je završen mandat vlade Edina Forte. Već sutra ministri iz reda SDA, SBB-a i DF-a trebali bi sjesti u ministarske fotelje i započeti rad.

Hadžihafizbegoviću zbog korupcijske afere izmakla fotelja, u sklandal upleten čelnik OSA-e

Otežavajuću okolnost u kompletnoj priči predstavlja činjenica da aktualni saziv Vlade Sarajevske županije ima podršku samo 18 zastupnika u Skupštini SŽ, što je minimum za prohodnost akata, ali i opstanak na vlasti.

Pred novim ministrima nalaze se brojna goruća pitanja s kojim će se u skorije vrijeme morati uhvatiti u koštac počevši od prometa, boračkih pitanja, socijalnih kategorija, ali i brojnih infrastrukturnih projekata.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.