Grude i Posušje podržali projekt Udruge EKO ZH

Općine Grude i Posušje potpisale su Sporazum o podršci u provođenju i sufinanciranju projekta ”YOUth Drive – Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje”, projektu kojeg provodi nevladina udruga EKO ZH.

Sporazum je u ime Općine Grude potpisao načelnik Ljubo Grizelj, a u ime Općine Posušje načelnik Ante Begić.

Potpisan sporazum između Grada Široki Brijeg i Udruge EKO ZH

Svojom podrškom načelnici su iskazali dobru volju i snažan poticaj nevladinom sektoru za daljnje napredovanje i razvoj koji već sada ima značajan potencijal za velike projekte na području Županije Zapadnohercegovačke. Ovo je veliki iskorak za cijelu zajednicu s obzirom na to da nevladin sektor županije po prvi put provodi EU projekt, stoga je podrška načelnika u ovoj provedbi od ključnog značaja.

Projekt YOUth Drive ima za cilj poboljšanja vezana za pravilno upravljanje otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i razvoj zakonodavnih rješenja koja bi bila izravno primjenjiva.
Učinak ovog projekta biti će vidljiv u doprinosu razvoja društvene zajednice, podizanju svijesti građana, osobito mladih u prekograničnim područjima BiH i Crne Gore o važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te zaštiti okoliša. Stvorit će se preduvjeti za unaprjeđenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse ukloniti će se veći broj divljih odlagališta, te će se postaviti kante za elektronski otpad.

U okviru projekta odrađena je analiza stanja vodotokova na terenu po pitanju odlaganja otpada i zaštite vodotoka, kao preduvjet za buduće akcije sličnog tipa. Kroz projekt su u velikoj mjeri podržane i škole kroz donacije tableta, projektora i pametnih ploča. Ovo su samo neke od aktivnosti i benefita za područje čitave Županije Zapadnohercegovačke.

Panel rasprava u Širokom Brijegu: Na području ŽZH locirano preko 200 divljih deponija

Podizanje svijesti o zaštiti okoliša i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva se provodi u okviru projekta ”YOUth drive” kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija u iznosu preko 230.000 eura. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega (BiH) kao nositelj projekta i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru (CG). Projekt je počeo je sa realizacijom aktivnosti u studenom 2019, a trajat će do kolovoza 2021. godine, priopćeno je iz Udruge EKO ZH.

ŽZH dobila specijalizirane kante za elektronski otpad

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.