Hrvoje Zovko: Ne mogu nas toliko tužiti koliko mi možemo pisati, vikati

”Živimo i radimo u društvu u kojem vlada potpuni poremećaj svih vrijednosti. Zamislimo ovo naše tužno društvo kako bi izgledalo da nema novinara, medija, koliko bi mrak vladao”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinar s 26 godina radnog staža u toj struci.

Uz napomenu kako su upravo novinari, uz sve svoje slabosti, zaslužni za mnoge priče koje su ugledale svjetlo dana te su razotkrili puno nepravilnosti i manjkavosti sustava, naglasio je da je za njega novinarstvo – životni poziv.

Još u šestom razredu osnovne škole najavio da će biti novinar ili profesor povijesti i zemljopisa. Krenuo u smjeru prosvjete, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je završio studij povijesti i geografije, ali se još za vrijeme studentskih dana počeo baviti novinarstvom i ostao, do danas.

Preko dva desetljeća rada na televiziji bio je, između ostalog, dopisnik Hrvatske radiotelevizije iz Srbije, dva puta izvještavao iz Afganistana, obavljao funkciju urednika deska i redakcije unutarnje politike, kao i izvršnog urednika programa HRT 4. Od lipnja 2018. godine na čelu je HND-a, strukovne organizacije koja broji oko dvije tisuće članova. Od kad je stupio na tu funkciju, angažiran je u zaštiti novinarskih prava, a bio je primoran braniti i svoja prava.

Nedugo nakon što sam postao predsjednik HND-a, i to kao prvi HRT-ovac na toj dužnosti nakon 1990. godine, dobio sam otkaz u javnom servisu u kojem sam radio od 1998. Pravomoćnom sudskom odlukom otkaz je proglašen nezakonitim, a optužbe HRT-a neistinite. Otkazu je prethodila moja ostavka na mjestu izvršnog urednika ‘news’ kanala HTV 4 koju sam dao zbog cenzure, pritisaka i tehničkih problema u realizaciji programa, prisjetio se Hrvoje Zovko. HRT ga je prošlo ljeto sudskom odlukom morao vratiti na posao, ali su mu nedavno ponovno uručili otkaz. A da je riječ o ”čistoj odmazdi”, kazao je kako će to dokazati u novom sudskom postupku.

Zovko opet dobio otkaz na HRT-u, tvrdi da je riječ o odmazdi

Jedno je sigurno: mene nikada neće zastrašiti. Tvrda sam imotska stina, uz smijeh je istaknuo Zovko, ponosan je na svoje podrijetlo. Angažiran je u obrani struke, često ukazuje na probleme s kojima se nose njegovi kolege, a posebice na sve učestalije tužbe protiv novinara. Takvu praksu naziva novim oblikom nasilja nad novinarskom strukom. Kao problem je istaknuo SLAPP tužbe, što je kratica za Stratešku tužbu protiv sudjelovanja javnosti, a riječ je o obliku pravnog uznemiravanja namijenjenog zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova.

To sam osjetio i na vlastitoj koži jer je HRT podnio tri tužbe protiv mene, od kojih samo jedna iznosi 250.000 kuna. SLAPP tužbe su i veliki europski problem, a Hrvatska je prepoznata kao jedna od problematičnijih zemalja po tom pitanju. No, ne mogu nas toliko tužiti koliko mi možemo pisati, vikati. Borba se nastavlja, poručio je Zovko i upozorio kako je puno izazova i problema u današnjem novinarstvu na koje HND i Sindikat novinara Hrvatske upozoravaju.

Smatra da nije sve tako sivo. Bez obzira na brojne poteškoće, od novinarstva se, kaže Zovko, ne odustaje tako lako. Za taj ga posao veže ljubav, strast, osjećaj za nepravdu, ali i svijest da ga je novinarstvo obogatilo kao osobu. Zovko je autor i scenarist HRT-ova dokumentarca ”Generali” te autor HRT-ovog dokumentarnog filma ”General i džentlmen” o stožernom generalu Petru Stipetiću.

Hrvoje Zovko u društvu generala Antona Tusa i Petra Stipetića

Bio je nominiran za HND-ovu nagradu ”Novinar godine”, obnašao je funkciju predsjednika Zbora istraživačkih novinara te člana Izvršnog i Središnjeg odbora HND-a, a sada kao predsjednik HND često istupa u javnost na temu zaštite profesionalnih novinarskih standarda te samih novinara.

U ovom poslu nema radnog vremena i svatko danas tko želi biti novinar mora znati da to znači puno odricanja, stresa, gubitka živaca i to nije posao u kojem će te zaraditi neke velike novce. No ja ga i dalje volim, istaknuo je Hrvoje Zovko, čelni čovjek strukovne udruge hrvatskih novinara.

(www.jabuka.tv | Gabrijela Radanović)


5 komentara

  • Iako je po prezimenu iz Hercegovine, ovaj mi nimalo ne djeluje domoljubno, a čak je i u HND-u, to nam sve govori, pa ne znam zašto uopće stavljate članak o njemu?

  • Vi ste zlo društva naravno ovakvi kakvi jeste lažovi , tendeciozno, korumpirani puno ste zla posijali i uvijek se pozivate na tu ulogu u društvu a dok vas školuju stari komunistički kadrovi i množite se Ko gljive poslije kiše, nema nam dobra. Danas bas svak može biti novinar od automehaničara do glavnog urednika Večernjaka u BiH malo komunistička partija malo današnji HDZ i evo ti novinara koji kroji javno mijenja i piše po potrebi. Itd Itd

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.