Grlić Radman: Pompeo je pokazao velik interes za stanje u BiH – Jabuka.tv

Grlić Radman: Pompeo je pokazao velik interes za stanje u BiH

Gostujući u sinoćnjem Dnevniku Hrvatske televizije, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj.

Demantirao je glasine o navodnoj Pompeovoj suzdržanosti vezanoj uz jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, prenosi HMS.

Upravo suprotno, Pompeo je posvetio vrlo veliku pozornost razgovoru i apsolutno se oslonio na hrvatsko znanje i iskustvo i računa na našu podršku i upravo partnerski odnos kada budemo razgovarali dalje o položaju hrvatskog naroda u BiH. O BiH kao o funkcionalnoj i stabilnoj državi. Hrvatska je najveći zagovaratelj euroatlantskih integracija BiH, ponovio je šef hrvatske diplomacije.

Nije iznenađen što je Trumpova administracija tek na kraju mandata pokazala zainteresiranost.

Mi smo dobili pohvale za predsjedanje EU-om. Pompeo se zahvalio na Zagrebačkom summitu. Razgovarali smo o dva smjera u suradnji. Ono što Hrvatska želi su stabilnost i sigurnost zemalja na zapadnom Balkanu. I hrvatska potpora procesima demokratizacije reformi u približavanju tih zemalja NATO-u i EU-u.

Posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj potvrdio je dobre strateške odnose Sjedinjenih Država i Hrvatske. Mike Pompeo poslao je jaku političku poruku iz Dubrovnika o novoj razini savezništva dviju zemalja. SAD Hrvatsku vidi kao prijatelja, saveznika i partnera u Europi, ali i faktor stabilnosti i primjer uspješnog pristupanja euroatlantskim integracijama na jugoistoku Europe, ističu u američkom State Departmentu. Zapadni Balkan ostaje u fokusu američke politike te Amerikanci i dalje ostaju aktivni.

Pompeo: Hrvati će u sljedećim mjesecima moći putovati u SAD bez viza

Posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea je bio sjajan, može se reći moćan. To je bio jedan povijesni susret. SAD, Pompeo je pokazao respekt prema Hrvatskoj, ravnopravnoj članici, velikom savezniku, osobito u obrambenoj i vojnoj suradnji, borbi protiv terorizma, odlučna potpora s vojskom u Afganistanu, na Kosovu, u Poljskoj. Razgovarali smo o unapređenju gospodarskih odnosa, još boljoj suradnji. Otvorili smo krucijalno pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i ono što je jako važno, vizno izuzeće građana Republike Hrvatske nakon 30 godina velikih napora. Osobito bih tu istaknuo zasluge MUP-a i MVP-a, koji su stvorili preduvjete, da se stvore pravni, sigurnosni i tehnički uvjeti a koje je rezultiralo sklapanjem sporazuma o sigurnosti o zračnom prometu, istaknuo je Grlić Radman.

Što se tiče viza, rekao je da Amerikanci nisu ništa tražili zauzvrat.

To je na neki način njihova isprika što je to tako dugo trajalo. Mi sad tražimo evaluaciju tih aplikacija u određenim službama, njihovoj administraciji te sporazum o izuzeću viznog režima. To možemo očekivati uskoro. Tu sam vrlo optimističan, to je prije nekoliko dana najavio i veleposlanik. A tajnik Pompeo sigurno ne bi došao da nije mogao donijeti jednu tako radosnu vijest, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

HNS BiH: Podupiremo angažman SAD-a i Hrvatske na eliminaciji ustavno-rušilačke retorike

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Lako za Pompeje i svjetske političare,,nego što vi lokalci činite da na svim razinama bude zdravije ozračje ,,ništa na žalost.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.