Grlić-Radman: Hrvati su kao najmalobrojniji narod u BiH najranjiviji

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije kako bi blaženi Alojzije Stepinac trebao biti uzor kako voljeti Hrvatsku i biti spreman za žrtvu.

Grlić Radman je apostrofirao povijesnu povezanost Hrvata s Katoličkom Crkvom, istaknuvši da zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nije prihvatio “ponudu jugokomunističke vlasti” da osnuje nacionalnu crkvu, već je “iskazao odanost Vatikanu”.

Zato je “postao žrtva montiranog jugokomunističkog procesa”, kazao je Grlić Radman u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

Neka nam on bude primjer kako se trebamo žrtvovati, biti spremni za žrtvu i voljeti svoju domovinu Hrvatsku, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Istaknuo je i da su Hrvati u Jugoslaviji “živjeli u stanovitom ropstvu”.

Nisu imali svoju državu. Nisu mogli izgovarati svoju riječ jer je izgovaranje riječ Hrvat značilo opasnost, poručio je, prenosi Hina.

Za Dan hrvatske diplomacije odabran je 7. lipnja, kada je Ivan VIII. 879. godine blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod priznajući mu “zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom”.

To je bilo diplomatsko i međunarodno priznanje, kazao je Grlić Radman.

Onda je Papa bio svjetski vladar. Ono što je tada bio Papa to su danas Ujedinjeni narodi, dodao je, prisjetivši kako je on bivšem ministru vanjskih poslova Mati Graniću predložio 7. lipnja za Dan hrvatske diplomacije.

Kazao je i da je dobro što je upravo 7. lipnja Dan hrvatske diplomacije jer mladi mogu vidjeti “koliko je Hrvatska imala dugo državu” i da Hrvatska nije “slučajna država”.

Hrvatska državnost prvi puta dobiva tada “svoju međunarodnu potvrdu”, istaknuo je Smiljan Šimac, predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba koji je organizirao događaj.

Ministar vanjskih poslova je istaknuo da ima dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu – te da je potrebno boriti se za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata kao “najranjivijeg” naroda u BiH.

Ja imam dvije domovine jer sam rođen u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Grlić Radman, osvrnuvši se potom na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Moramo se boriti za njihovu jednakopravnost, konstitutivnost koja im pripada po međunarodnom pravu, a to je Daytonsko-pariški sporazum, kazao je, dodavši da su Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, “najranjiviji”.

Bez obzira na brojnost, Daytonski sporazum se mora poštivati. On je jamac jednakopravnosti i konstitutivnosti, jer hrvatski narod je u Bosni i Hercegovini autohtoni narod, poručio je Grlić Radman.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


13 komentara

  • Potrebna je skrb, donacija i dotacija, sa naznakom: “iz domovine u domovinu posredovanjem vrsnih diplomata duboke tradicije za opstojnost ranjivih konstitutivnih elemenata u skladu sa međunarodnim pravom”.

  • Grliću,
    dosadio si više s tom pričom i Bogu i čoviku!!!
    Znamo svi da je to šuplja pruča, upravo zato što smo MI u BiH svoje Pravo na Jednakopravnost “potrošili” za cjelovitist RH, pa šupljacima samo perete svoju savjest.l!!!!

  • Sami sebe smo izranjavali, uništili pljačkama, grabežljivoscu, sebičnošcu. Krivi smo i mi što smo dopustili da to tako prolazi, mozemo se lagati pa je i Bog dragi se od nas odmakao. Imate očiti dokaz kada vidite jedan šupljak Groblje Mira i prodaje mjesta za križeve. Doticni koji to radi ubrzo ce prodavati mjesta kod Boga i to ako se on smiluje.

    • pa.. i nismo krivi za to. malo turcizma, malo jugoslovevnštine, nametnulo je se, a i sami želimo. ljudi ne znaju. Hrvat je ime drugačije. manipulacije su nas uništile od turaka , srba i komunjara. sada u akciju. karakterno tjerati . boriti se za vlastiti teritorij. boriti se i izboriti protiv tlake naprednih muslimana, komunjara i Srbada i ostalih. mi i nismo krivi za to. došli su i smjerano rade zlo. ali i tome je kraj. oko nas su zlobnici kojima ne želimo reći da ne dolaze u našu blizinu. ako kažem čovjeku koji mi ne želi dobro da ne želim s njim imati nikakve odnose to je u redu. a tko ima jal neka se zakolje sam. i još ćemo ga mi tući pravno. kazneno. propisati zakone kojih se treba držati i eto ti države. karakter je danas formula. čovjek biti. to je rezultat. vjeruj mi. u muslimanu je samo zlo i mržnja uz bahatost i nepravdu koju radi posvuda, i to nije pod rukom Boga, Srbin je također protukao u glavi, a komunjara je bolestan čovjek u ovom vijeku koji druguje sa muslimanima u cilj uništenja svijeta. ali to je njihov problem. nama je se izboriti za naše i raditi. karakter i rad će nas odvesti daleko. ne diplome, ne i znanje, karakter je presudna i jedina stvar danas i za to se zahvaljivam ovdje Isusu. a svi ga imamo hvala Mu. po Hercegovini je toga na izobilje jer lažnajci nismo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.