Bosna i Hercegovina 13. na svijetu po naoružanju građana, Srbija prva u Europi

Prema količini oružja koje posjeduju građani u odnosu na broj stanovnika, Srbija i Crna Gora dijele prvo mjesto u Europi s prosječnih 39,1 komad osobnog naoružanja na 100 stanovnika, što znači da je svaki treći stanovnik ovih dviju zemalja naoružan.

Ovo su podaci istraživanja neovisne organizacije “World population review” sa sjedištem u Sjedinjenim Državama u kojima, između ostalog, stoji da su najnaoružanija nacija na svijetu Amerikanci sa 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika.

Prema istim ovim podacima Bosna i Hercegovina zauzima 13. mjesto u svijetu sa 31,2 komada civilnog naoružanja na stotinu stanovnika.

Kada pogledamo ukupan broj komada oružja, možemo vidjeti da stanovnici Srbije imaju 2.719.000 komada oružja, Crne Gore 245 tisuća, a u BiH taj broj iznosi 1.185.000. Važno je napomenuti da se ovi podaci odnose samo na oružje koje je uredno prijavljeno u nadležnim institucijama, dok se broj onog neprijavljenog tj. ilegalnog ne može sa sigurnošću utvrditi, jer o njemu ne postoji nikakva službena evidencija.

Postavlja se pitanje čemu naoružavanje do te mjere da se po količini naoružanja zemlje iz susjedstva nalaze u vrhu ljestvica u svijetu? Jedan od razloga zasigurno leži u tome da su zakoni o držanju naoružanja relativno liberalni, prvenstveno kada se radi o trofejnom ili lovačkom oružju. Drugi razlog što su zemlje Zapadnog Balkana “naoružane do zuba” je veliki broj zaštitarskih agencija, koje prema podacima srbijanskog MUP-a, imaju više od 50.000 komada registriranog lakog naoružanja.

To su podaci za legalno oružje. Puno veći problem, međutim, predstavlja nelegalno naoružanje, kojeg, prema neslužbenim podacima, u Srbiji ima trostruko više. Krvavim raspadom Jugoslavije, koja je bila jedna od najvećih vojnih sila u Europi, došlo je i do rasipanja naoružanja JNA, koje je najvećim dijelom pripalo Srbiji. Lako naoružanje, puške, pištolji i slično u agresiji na Hrvatsku i BiH dijeljeno je “šakom i kapom” stanovništvu koje ga je, nakon okončanja sukoba, u najvećem broju zadržalo, prenosi Klix.

Tendencija naoružavanja, važno je napomenuti, ipak je u padu. Veliki broj policijskih akcija uspio je stati ukraj gomilanju “kućnih arsenala”, tako da su ovi brojevi, iako i dalje veoma visoki, u odnosu na 2011. godinu praktično prepolovljeni, a prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), samo u proteklih deset godina u zemljama regije uništeno je 250.000 komada zaplijenjenog i predatog oružja.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Mi Hrvati bi smo razgovorom i poštenjem ali toga nema kod drugih pa.. okruženi smo neljudima i patimo, trpimo od početka jer dobišmo zemlju bez krvi. Nismo braća sa nikim od. Hrvati smo. Ipak se ne laćamo mača. Pošteno pajdane! Nismo kao ostali da radimo smutnje, manipulacije, nametanja, obmane i otimanja. Mi smo istinski Božiji ljudi, drugima trn u oku radi toga. Žao mi je. Živjela istinska Hrvatska!

   Jel ti dobra kava? Šećera malo više.. A, nisam konobar ispričavam se.

   S Bogom, Vas sve lijepo pozdravlja
   jedan od Hrvata

    • ja osobno nemam previsoko misljenje o sebi. sasvim sam normalan covjek . Hrvat. Bogu ponizan i na usluzi. a sto imam dara i sto sam pametniji od drugih ne znaci niti mislim, niti imam previsoko misljenje o sebi. jer mi to takoder ne pripada. kao Hrvat jedan covjek necu ga nikada ni imati. drugi neka drobe. sto se tice pameti to mi takoder ne pripada. samo znam da se nisam proslavio sa zivotom i u zivotu zbog moje krivice? stojim i uvijek zelim stajati Kristu na usluzi. rado. pun je i meni katanac Alida, Alija, Mirlorada, Stanivukoviča i sl. znas. nikoga ne mrzim ali postoje ljudi koji su idioti. moja domovina mi nije u oku onakva kakvu je Isus htio. jos se bahate.

    • otudjeni od zbilje zbog onih koji nam to rade. obmanjivaca i manipulanata. jugoslovena i sl. koji nas u svemu sputavaju. lazu. pretvaraju se u dobre. pa gukni istinu da mu ubijes te manipulacije.

  • Misliš na PK ili PKT puškomitraljez 7,62 mm, Rusko oružje koje je kontruirao Mihael Kalašnjikov, a najpoznatiji je po najrasprostranjenijoj pušci na svijetu AK-47 ili kako ju mi zovemo jednostavno Kalašnjikov ili Kalaš?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.