Gradsko vijeće: Stanje sigurnosti u Širokom Brijegu ocijenjeno povoljnim

 

Prema izvješću o stanju sigurnosti na području Policijske uprave Široki Brijeg za 2019. godinu ono se može analitički ocijeniti povoljnim, stoji, između ostaloga, u informaciji o stanju sigurnosti u Širokom Brijegu koje je primljeno na znanje na 35. sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak u kinu Borak.

Uzimajući u obzir stanje javnog reda i mira u protekloj godini došlo je do blagog povećanja prekršaja, ali isto tako došlo je do smanjenja sudionika i posljedica tih istih prekršaja. PU Široki Brijeg je radi poboljšanja stanja javnog reda i mira izvela više preventivnih akcija kako bi se smanjili prekršaji. U 2019. godini zabilježena su 192 javna okupljanja, a sva su protekla bez većih incidenata.

Što se tiče prometa dogodile su se 233 prometne nesreće, a važno je napomenuti kako u tim nesrećama nije bilo smrtno stradalih osoba. Najčešći uzroci nastanka prometnih nesreća su neprilagođena brzina i alkohol. U izvještajnom razdoblju počinjeno je 81 kazneno djelo, a rasvijetljenost iznosi 89 %, navedeno je u informaciji o sigurnosti na području Širokoga Brijega koju je objavila službena stranica Grada.

Predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić nazočnim vijećnicima, njih 22, kazao je da se načelnik PU Široki Brijeg Ivan Brkić ispričao te da nije mogao doći na sjednicu kako bi predstavio spomenutu informaciju.

Na sjednici je usvojena je Odluka o pristupanja izradi izmjena i dopuna Odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Široki Brijeg.

Osnovni cilj ovih izmjena je da se osigura potreban standard uređenja i priprema prostora za daljnju izgradnju, kako bi se očuvale njegove prostorno-prirodne značajke te zaštitile vrijednosti okoliša.

Jednoglasno je usvojena Odluka o dodjeli javnog priznanja Grb Grada Širokog Brijega:

  • Gradu Vinkovcima
  • Ivani Cigić – posmrtno
  • Antoniu Zeljki – posmrtno
  • Fra Vendelinu Karačiću,
  • Gospodarskom društvu Modra stijena d.o.o. Široki Brijeg

Također su usvojena Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist:

  • Stanka Ćužića sina Branimira iz Mokrog
  • Ivana Kvesića sina Vinka iz Rasna
  • Jerke Bubala sina Pere iz Turčinovića
  • Damira Hrkaća sina Janje iz Mokrog
  • Dalibora Šaravanje sina Radoslava iz Donjeg Crnča

Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kulturno-športskog objekta u Jarama također je usvojena, a riječ je o izvlaštenju zemljišta zbog izgradnje navedenog objekta.

Vijećnici su usvojili i Izvješće o izvršenju proračuna Grada Širokog Brijega od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. godine. Prema izvješću za cijelu godinu su planirani prihodi od 13.288.500,00 KM dok je izvršenje za prvih šest mjeseci 5.772.938,61 KM ili 43 %.

Što se tiče rashoda godišnjim proračunom je planirano 14.784.800,00 KM, dok je za prvih šest mjeseci izvršeno 5.757.733,61 KM ili 39 %.

Izvješća o radu Športskog saveza Grada Širokog Brijega i Crvenog križa grada Širokoga Brijega također su usvojena.

Iz Izvješća Crvenog križa sigurno vrijedi spomenuti kako je u 2019. godini održano 14 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a Širokobriježani su u ukupno darovali 1.070 doza krvi. Također, vijećnici su primili na znanje i izvješće o djelovanju Crvenog križa u vrijeme pandemije koronavirusa koji je promptno pristupio aktivnostima u svrhu zaštite i pomoći ugroženom stanovništvu.

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.