Grad Mostar donio Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje

Grad Mostar donio je Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima Mostara.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

U cilju ostvarivanja pogodnosti Investitorima, koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, preradom voća i povrća, skladištenja robe te zdravstvene djelatnosti sa smještajem za starije osobe ili osobe sa invaliditetom koji na njegovom području započinju izgradnju poslovnog objekta, Grad Mostar donio je Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima Grada Mostara.

Pravo na ostvarenje pogodnosti imaju samostalni poduzetnici i poduzeća koja su u svrhu obavljanja osnovne djelatnosti započinju izgradnju poslovnog objekta, vrše dogradnju postojećih objekata ili uzimaju u zakup poslovni objekt na području Grada Mostara u četvrtoj, petoj i šestoj zoni gradskog građevinskog zemljišta.

Pogodnosti koje će Investitor imati temeljem ove Odluke odnose se na refundiranje troškova plaćanja taksa i naknada koje su propisane gradskim odlukama i to taksa na svaku istaknutu firmu za period od tri godine od dana izdavanja odobrenje za rad, gradske administrativne takse i naknade koje su propisane Odlukom o gradskim administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi i komunalna naknada za period od tri godine od dana izdavanja odobrenje za rad

Također, ovom odlukom investitor će ostvariti pravo na refundaciju naknade po osnovnu prirodnih pogodnosti – renta zavisi od broja zaposlenih radnika u roku od jedne godine od dana dobivanja upotrebne dozvole i to: od 1 do 10 zaposlenih iznosi 30%, od 11 do 30 zaposlenih iznosi 50%, od 31 do 50 zaposlenih iznosi 75% i preko 50 zaposlenih iznosi 99%. Pogodnost investitorima će biti realizirana kroz refundaciju od strane Grada Mostara, na ime sredstva uplaćenih po osnovu taksi i naknada u toku realizacije investicije. Investitor da bi ostvario pravo na refundaciju sredstava mora da ima najmanje 50 % stalno zaposlenih sa područja Grada Mostara.

Na temelju utvrđenih kriterija, uvidom na mjestu događaja i na osnovu priloženih dokaza, Komisija Grada Mostara će provjeravati ispunjenost uvjeta za ostvarivanje prava na refundaciju uplaćenih taksi i naknada, a osim ispunjenosti uvjeta predviđenih Odlukom, Komisija ima obavezu izvršiti provjeru, putem nadležnih inspekcijskih i drugih organa, posluje li investitor u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Oni investitori koji vrše izgradnju ili dogradnju poslovnog objekta pogodnost mogu koristiti u periodu od 18 mjeseci od trenutka dobivanja upotrebne dozvole, a investitori koji obavljanje djelatnosti započinju u iznajmljenom poslovnom prostoru, pogodnost mogu koristiti u periodu od 12 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora o zakupu prostora.

Evidencija o korištenju pogodnosti i nadgledanje primjene ove Odluke u nadležnosti je Službe za gospodarstvo Grada Mostara, a jednom godišnje Gradsko vijeće Grada Mostara bit će informirano o realizaciji pogodnosti za investitore i efektima odluke u vezi porasta broja zaposlenih, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.