Sindikati traže usvajanje zakona i minimalnu plaću od 1.000 KM

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) smatra da ne postoje nikakve zakonske ili bilo koje druge prepreke za donošenje zakona o minimalnoj plaći.

Inflacija koja je zahvatila i našu zemlju, svakodnevna poskupljenja i sve lošiji ekonomski i financijski položaj radnika i radnica, kako su naveli, najbolji su pokazatelj neophodnosti usvajanja tog zakona.

To je činjenica i svako stavljanje upitnika iznad zakona o minimalnoj plaći predstavlja pokušaj unošenja smutnje i želju da se odgodi zakonsko reguliranje minimalne plaće u Federaciji BiH. Time se radnici i radnice žele i dalje prepuštati (ne)milosti poslodavaca, tretirati kao moderno roblje i ostaviti na dnu ljestvice kada su u pitanju plaće ne samo u Europi, već i u svijetu. Vjerujemo da će zastupnici Federalnog parlamenta ostati imuni na ove pokušaje i da će u najkraćem roku izglasati zakon o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 KM, a za što se Savez samostalnih sindikata BiH bori i zalaže posljednjih nekoliko godina, poručuju iz SSSBiH.

Podsjećaju da Institut minimalne plaće postoji već 130 godina, u više od 100 država svijeta. U Europskoj uniji 20 od 27 država ima zakon o minimalnoj plaći. Zakon o minimalnoj plaći ima i Njemačka, iako ima 90 posto pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima.

Dodaju da konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o minimalnim plaćama jasno precizira da one imaju zakonsku snagu, te da Zakon o radu u članku 87. govori o najnižoj plaći koja se utvrđuje na osnovu najniže cijene rada, a najniža cijena rada se utvrđuje kolektivnim ugovorom.

Najniža cijena jeste najmanja novčana vrijednost najmanje jedinice rada, a to je radni sat. Iz takve formulacije proizilazi da je najniža plaća obračunska kategorija, za razliku od minimalne plaće koja je zaštitna kategorija, odnosno prag ispod kojeg nijedan poslodavac ne bi mogao isplatiti plaću. Također, Ustavom Federacije BiH je propisana jasna nadležnost Federacije za ekonomsku i financijsku politiku, uključujući i donošenje odgovarajućih propisa iz te oblasti. Zakon o minimalnoj plaći SSSBIH definitivno smatraju takvim propisom.

Savez samostalnih sindikata BiH se zalaže za smanjenje poreznog opterećenja plaća i to daleko većeg nego je predviđeno u prijedlogu Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, jer za to postoji prostor, ali na način da se ostvarene uštede usmjere u primanja radnika, a ne džepove poslodavaca, no bez jasne zakonske obveze to se neće dogoditi, istaknuli su SSSBIH.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.