Gospodarstvo – zamislite Grude bez Violete i Grafotiska

Rezultati provedene ankete našeg portala je pokazao da je gospodarstvo najvažniji prioritet razvoja naše općine, što bi značilo da se „sve snage“ trebaju usmjeriti prema povećanju broja zaposlenih i razvoja poduzetništva. Nedavno smo mogli čitati da je u općini Grude više umrlih nego rođenih, a prema podacima iz župnih ureda u općini Grude je 2.271 stanovnika manje.nego što ih je bilo na popisu 1991.godine. Glavni razlozi za to su ekonomske migracije prema Zapadu zbog nedostatka radnih mjesta, slaba socijalna zaštita obitelji (prije svega rodilja), nepostojanje dječijih doplataka i sl. Naravno opet se sve vraća na – gospodarstvo jer bez njega nema ni ostalih segmenata društva.

U glavama naših „gradskih otaca“ dominira misao da nije posao općine poticati i ulagati u gospodarstvo, a prema pisanju Večernjeg lista Grude su jedna od najrazvijenijih općina u BiH pa za takvo nešto možda nema ni razloga. Srećom u BiH ima i općina koje ne misle kao grudska. Pozitivni primjer daju općine Žepče i Gradiška. Općina Žepče je 2010.godine osnovala svoju razvojnu agenciju a još 2007. godine izgrađena je Poslovne zona „Polja“. Pored ove, u Žepču postoji još 4 privatne poslovne zone. Općina Gradiška je još 2004. godine osnovala svoju lokalnu razvojnu agenciju, a krajem 2011.godine izgrađen je poslovni vrt. Poslovni vrt je moderno opremljen centar za razvoj poduzetništva osnovan s ciljem da se na području općine Gradiška unaprijedi razvoj poljoprivrede, drvne industrije, turizma i ekologije. Poslovni vrt postojećim i novoosnovanim tvrtkama nudi kvalitetan smještaj u suvremeno opremljenim prostorijama, pruža usluge poslovnog savjetovanja, profesionalno usavršavanje poduzeća i pojedinaca kroz edukacije, umrežavanje i internacionalizaciju poslovanja.

gr_panorama.jpg

Istina je je da naše gospodarstvo počiva na 2-3 jake tvrtke, za čiji uspjeh lokalna vlast nije, ama baš nimalo, zaslužna. Radi ilustracije, zamislite da u Grudama nema Violete i Grafotiska i bit će vam jasno koja je stvarna slika poduzetništva i gospodarstva. Navedene tvrtke „nose“ izravno jednu trećinu zaposlenih u realnom sektoru, a navedeni broj treba uvećati za zaposlene u malim obrtima i tvrtkama koje rade za ove dvije.

Naš portal je već pisao o namjeri izgradnje gospodarske zone Pogana Vlaka, za koju je Općinsko vijeće donijelo odluku o izgradnji još u lipnju 2009.godine i od tada se po ovom pitanju ništa nije pomaklo. Ovdje treba napomenuti da su odluke i zaključci Općinskog vijeća u Grudama često samo mrtvo slovo na papiru jer projekte provodi izvršna vlast, u ovom slučaju načelnik i općinske službe kojima isti upravlja. Tako je i u slučaju odluke o izgradnji autobusnog kolodvora, uređenju jezera Krenice i Peć Mlina i sl. Realizacijom ovih projekata omogućilo bi se širenje poslovanja lokalnih tvrtki ali i privlačenje stranih investicija. U 2010.godini Općini Grude je odobren iznos od 92.000 KM od strane Federalnog ministarstva poduzetništva, obrta i razvoja za izradu projektne dokumentacije za gospodarsku zonu, ali do danas nije ništa urađeno po ovom pitanju. Ukoliko ne bude jasne institucionalne potpore gospodarstvu (poslovne zone, poticanje početnika, edukacije i stručna pomoć) od strane lokalne (ali ostalih) vlasti, imat ćemo katastrofalnu demografsku i socijalnu sliku i iseljavanje ljudi.

www.grude-online.info

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.