Održan okrugli stol: Rješenje hrvatskog pitanja u BiH – Teorija i praksa

Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ organizirala je okrugli stol pod nazivom „Rješenje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini- Teorija i praksa“ , u petak 13.siječnja 2012, u Mostaru, u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.

Na okruglom stolu govorilo se o mogućim načinima rješavanja nacionalnog pitanja Hrvata u BiH, te o uzrocima neravnopravnog položaja hrvatskog naroda. Gosti koji su iznijeli mišljenje o ovoj temi bili su: prof.dr.sc. Ugo Vlaisavljević, doc.dr.sc. Dražen Pehar, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta Ivan Anđelić, urednik, novinar i kolumnist Milan Šutalo,  i kolumnist Poskok.info Tvrtko Milović.

Svim prisutnima na početku se obratio predsjednik HSPF-a Goran Kutle, koji je skrenuo pažnju na ozakonjenu neravnopravnost Daytonskog mirovnog sporazuma. Ovim okruglim stolom HSPF kao udruga želi konstruktivnom raspravom ukazati na problem i dati svoj doprinos u rješavanju ovog pitanja.

Prvi je svoje stavove izložio Milan Šutalo.  „Federacija je dizajnirana tako da vlada dominacija najmnogobrojnijeg naroda, kroz instaliranje lijevih snaga te eliminaciju nacionalnih stranaka,“ istaknuo je Šutalo. Kroz analiziranje postojeće situacije dolazi do zaključka da rješenje hrvatskog pitanja osigurava opstanak Bosne i Hercegovine, poručujući da se politika hegemonizma onima koji je provode uvijek vraća kao bumerang.

Ivan Anđelić je svoje izlaganje usmjerio na koncept ideje Franje Borasa, koju je ovom prilikom prvi put iznio u javnost. Naime, riječ je o „Republici BiH“, jer  republika označava  atribuciju same suverenosti. Ta ideja BiH zamišlja kao državu koja se sastoji od kotara i župa. Postojale bi četiri župe hrvatskog naroda, četiri župe srpskog naroda i četiri župe bošnjačkog naroda. Hrvatske župe bi sadržavale 28 općina, srpske 33 općine, a bošnjačke 44 općine. Anđelić obrazlaže da bi ovakav ustroj države osigurao konstitutivnost, ljudska prava i slobodu svih naroda. Prisustvovao je i sam gospodin Boras, koji se uključio u raspravu.

Dražen Pehar je Bosnu i Hercegovinu nazvao državom u kojoj vlada diktatura, s obzirom na tijelo sa neograničenim pravnim oblastima, odnosno visokog predstavnika.

Istaknuo je i to da rat u BiH još nije završen. Prekinut je grubi, fizički rat, no u simboličkom političkom smislu rat je nastavljen, ponavlja se u jednoj, još goroj formi. Prozvao je političke predstavnike bh. Hrvata da ne koriste sve mehanizme za zaštitu svojih prava koji su im na raposlaganju. Tako je naveo kako bi trebalo podnijeti tužbu Ustavnome sudu BiH kojom bi se ispitao način izbora hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ugo Vlaisavljević, ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ukazao je na čestu upotrebu pojma „etnička skupina“ koji u rječniku međunarodne zajednice zamjenjuje riječ nacija, te gura u separatizam lokalne etničke grupe. U javnom mnijenju je vrlo važno isticati da postoje tri nacije, smatra Vlaisavljević. Nacionalno pitanju u BiH i to pogotovo iz ugla stanja hrvatskog naroda,  zasigurno je prioritet. Pri tom mislim prije svega na činjenicu da su Hrvati demografski u BiH najmanja populacija te, s druge strane, da je njihova priznatost u zakonsko-ustavnom okviru nešto što nezadovoljava većinu Hrvata. Takav se zaključak nameće slušajući hrvatsko javno mišljenje, a pogotovo vodeće hrvatske političare. Postaviti nacionalno pitanje danas u BiH znači, prije svega, baviti se položajem Hrvata u zemlji, rekao je dr. Vlaisavljević. U tom kontekstu on je naznačio i važnost i ulogu koju imaju mediji.

Tvrtko Milović, istaknuo je potrebu uspostave TV kanala na hrvatskom jeziku, te potrebu veće profesionalnosti javnog servisa. Rekao je kako bi eventualni TV kanal morao biti znatno profesionalniji od postojećeg javnog servisa, ako bi želio imati vjerodostojnost. Također je spomenuo koliko znači za Hrvate to što imaju nekoliko jakih portala. „Hrvati imaju dvije mogućnosti, mogu birati: neinformiranost i dezinformiranost. Posljedica toga je politička situacija ovakva kakva jest.“navodi Milović.

Nakon izlaganja svih gostiju otvorena je rasprava u kojoj su mogli sudjelovati svi gosti, te postavljati pitanja navedenim gostima. Na samom kraju, Goran Kutle je iznio zaključke okruglog stola, izvedene iz svih izlaganja,  zahvalio  se velikom odazivu na ovaj događaj, te najavio organiziranje sličnih rasprava u skorijoj budućnosti. Udruga, HSPF je iznimno zadovoljna zainteresiranošću javnosti  i medija, te posjećenošću okruglog stola, kojim su nastavili uspješan rad i u ovoj godini. Glas mladih, njihove ideje i rad, ipak se čuju, a evo i vide.

URED ZA INFORMIRANJE HSPF-a | hspf.info

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.